FOTO a VIDEO: Bol už na Slovensku koronavírusom infikovaný zamestnanec predajne potravín?

17.4.2020

Zdroj: FB LIDL

Páčil sa vám článok?

Predavačky a predavači v predajniach potravín, v dennom priamom kontakte s mnohými ľuďmi, patria medzi najrizikovejšie skupiny ohrozené koronavírusom. A predsa veľké obchodné reťazce dosiaľ pozitívny nález u zamestnanca nezaznamenali, kým napríklad Armáda SR včera potvrdila až tri prípady výskytu ochorenia COVID-19 medzi vojakmi.

Vyvodiť z toho môžete všeličo. Od pochvaly reťazcom za dodržiavanie hygieny, (keďže rúškami zamestnanci chránia skôr nakupujúcich, ako seba), cez argument pre postupné otvorenie malých prevádzok, spochybňovanie opatrení až po konšpirácie. My sme oslovili veľké obchodné reťazce s otázkami, či už zaznamenali v nejakej svojej prevádzke pracovníka s pozitívnym testom na koronavírus, aké majú pre ten prípad pripravené opatrenia a či má reťazec náhradu za pracovníkov, ktorí zostanú v karanténe alebo bude musieť byť zatvorená celá prevádzka.

LIDL

„V žiadnej našej prevádzke ani logistickom centre sme doteraz nemali potvrdený pozitívny nález u nášho zamestnanca,“ reagoval vedúci úseku komunikácie spoločnosti LIDL Slovenská republika Tomáš Bezák.

TERNO
„Takýto prípad sme zatiaľ nezaznamenali,“ reagovala MVDr. Zlata Petrova, vedúca Oddelenia kvality Terno real estate na otázku, či už mali pracovníka s pozitívnym testom na Covid-19. Ak sa taký prípad objaví, postup podľa nej bude závisieť na podmienkach konkrétnej prevádzky a na forme kontaktov pozitívneho človeka s ostatnými zamestnancami. „Každopádne však bude takýto človek a jeho kontaktné osoby vylúčený z pracovného procesu, bude vyšetrený na COVID-19 a do pracovného procesu zaradený až po absolvovaní vyšetrenia s negatívnym výsledkom. Osoby v úzkom kontakte musia absolvovať povinnú karanténu 14 dní. Budeme postupovať podľa rozhodnutia krízovej jednotky spoločnosti, ktorá sa riadi Všeobecnými zásadami krízového plánu pre potravinárske prevádzky vydaného hlavným hygienikom SR.“

Dodala, že ak by sa objavil zamestnanec s príznakmi COVID-19, prebehne okamžitá analýza kontaktov a podmienok na konkrétnej prevádzke. Po nej sa rozhodne o karanténe a vyšetrení ostatných zamestnancov. Na obchodnej prevádzke prebehne hĺbková sanitácia, likvidácia poškodených produktov a odpadov a  zaškolenie záložného pracovného tímu. Až po týchto krokoch sa obchod bude môcť opäť otvoriť.

Bude mať pracovníkov v karanténe kto nahradiť? „Sme pripravení na ojedinelé prípady, ak vznikne problém na viacerých predajniach súčasne, nie je v našich silách držať všetky postihnuté predajne otvorene. Bude dochádzať k lokálnym uzatvoreniam predajní,“ dodala.

Zdroj: FB BILLA Slovensko

​Pokladníčky v Bille najnovšie chráni a od zákazníkov oddeľuje aj plexisklo...

BILLA
Odpovedala hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová: „Naša spoločnosť má zavedené na predajniach, skladoch i na centrále prísne preventívne opatrenia. Situáciu starostlivo a pravidelne sledujeme a doteraz sme nezaznamenali pracovníka s pozitívnym testom na COVID-19, veríme, že aj vďaka nastaveným a dodržiavaným prísnym opatreniam. Naša spoločnosť má pripravené krízové scenáre, ktorými sa v prípade potreby bude riadiť a zároveň budeme v úzkom kontakte aj s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.“

TESCO
Stanovisko za spoločnosť TESCO poslal manažér pre externú komunikáciu Peter Steigauf.

„Bezpečnosť zákazníkov a kolegov je v Tescu na prvom mieste. V aktuálnej mimoriadnej situácii sa náš postup riadi Krízovým plánom pre potravinárske prevádzky, ktorý bol vydaný Úradom verejného zdravotníctva SR. Vo všetkých obchodoch kladieme zvýšený dôraz na prevenciu. Aby sa naši zákazníci cítili pri nákupe maximálne bezpečne, v predajniach Tesca platia prísne bezpečnostné opatrenia. Na ich dodržiavanie dohliadajú naši kolegovia, ktorým sme veľmi vďační za ich obetavú a starostlivú prácu. Pozitívny test na COVID-19 sme u žiadneho z nich nezaznamenali.

Zdroj: FB Tesco Slovensko

​Dbáme na to, aby do obchodov vstupovali zákazníci len s ochranným rúškom a rukavicami, alebo po aplikácii dezinfekčného prostriedku na ruky. Nakupujúcim, ktorí nemajú takýto ochranný prostriedok k dispozícii, ochotne pomôžu kolegovia z Tesca pri vstupe do obchodu. Keďže v jednej predajni môže súčasne nakupovať len limitovaný počet zákazníkov, Tesco pristúpilo ku koordinácii vstupu do obchodov. Pri vstupe do každej predajne Tesca koordinuje zákazníkov náš kolega tak, aby sme sa uistili, že v rovnakom čase je v predajni len povolený počet zákazníkov a zákazníci rešpektujú dodržiavanie vyhradených hodín pre seniorov medzi 9.00 – 12.00 hod.

Pre kolegov zabezpečujeme potrebné ochranné pomôcky vrátane rúšok a dezinfekčných prostriedkov. Každý deň im meriame teplotu a uisťujeme sa, že do práce nastupujú len zdraví kolegovia. V obchodoch sme nainštalovali ochranné plexisklá pri pokladniach napomáhajúce k minimalizácii akýchkoľvek rizík. Na predajniach sme tiež zintenzívnili hygienické rutiny, ktoré prebiehajú s navýšenou frekvenciou každý deň.“

KAUFLAND
Reagovala hovorkyňa Lucia Langová: „Žiadny pracovník prevádzky nebol doteraz pozitívne testovaný na Covid 19. V prípade potvrdenia nákazy u pracovníka budeme postupovať podľa krízového plánu pre potravinárske prevádzky v úzkej kooperácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva SR.“

Zdroj: FB Kaufland Slovensko

​A čo konkrétne hovorí Krízový plán pre potravinárske prevádzky?
Úrad verejného zdravotníctva SR ho vydal 14. apríla. Okrem iného sa v ňom uvádza, že je potrebné, aby mala „každá potravinárska prevádzka vypracovaný krízový plán ako postupovať v prípade, že dôjde k výskytu ochorenia COVID – 19 u zamestnancov.

Ak bolo u zamestnanca potvrdené ochorenie Covid-19, prevádzka by mala kontaktovať úrad verejného zdravotníctva a zabezpečiť infikovanému zamestnancovi bezpečný transport do domácej izolácie. Krízový štáb prevádzky by mal identifikovať všetky osoby, ktoré boli alebo mohli byť v kontakte s infikovaným zamestnancom. Tí by mali ísť tiež do povinnej okamžitej 14-dňovej karantény, a to vrátane ich rodinných príslušníkov! „. Všetci dotknutí zamestnanci kontaktujú svojho všeobecného lekára a príslušný RÚVZ a podrobia sa biologickému vyšetreniu na COVID-19 ,“ uvádza sa v pláne, pričom sa rozlišuje osoba v priamom a osoba v nepriamom kontakte.

(in)

Páčil sa vám článok?