FOTO a VIDEO - Viete, kde v Bratislave nájdete originálne cudzokrajné reštaurácie?

28.2.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto poskytuje zahraničným turistom takmer zo všetkých kútov sveta, aby si v ňom mohli dať na obed či večeru jedlo, na ktoré sú zvyknutí zo svojej rodnej krajiny. Ale zároveň ponúka aj Bratislavčanom nespočetne veľa možností, aby ochutnali kuchyňu ktorejkoľvek krajiny, ktorú majú radi alebo si na ňu spomenú. Ponúkame vám zoznam reštaurácií...

Albánska (Balkánska) reštaurácia Dora - Plátenícka ulica 32:

Zdroj: Google Maps

​V rodinnom dome v tichej štvrti len kúsok od rušnej križovatky Košická - Prievozská sa nachádza reštaurácia s ponukou balkánskych špecialít na grile.  

Arabská reštaurácia Sindibad - Trenčianska 56/F

Zdroj: FB Sindibad restaurant

​Na prízemí pod novostavbami na druhej strane cesty ako je LIDL-u či tzv. zelený dom nájdete arabské špeciality ako sú Arajes Jebneh, Muttabal, Shawerna, ale aj klasický hummus či pitu.  

Argentínska reštaurácia - El Gaucho Steakhouse - Ventúrska 1

Zdroj: FB El Gaucho

​Môžete si tu dať hovädzí steak s hmotnosťou od 300 do 1000 gramov, ale hlavné jedlo vám pripravia aj z jahňacieho, bravčového alebo kuracieho mäsa či ryby.  

Brazílska reštaurácia - Rio, Hviezdoslavovo námestie 15

Zdroj: FB Rio

Rio láka na ​vôňu šťavnatých steakov, čerstvých rýb podávaných na lávových kameňoch, brazílskych špecialít, šalátov, pást a hriešne dobrých dezertov.


Bulharská reštaurácia Mechana - Hradská 5/C

Zdroj: Google Maps

​Vo Vrakuni sa nachádzala aj reštaurácia so zameraním na jedlá bulharskej a slovenskej kuchyne, ale pravdepodobne už nie je v prevádzke. 

Čínska reštaurácia Jasmin - Židovská ulica

Zdroj: FB Jasmin

​Táto reštaurácia je v Bratislave už od roku 1996 a je v nej 80 miest na sedenie, počas leta aj zopár miest na terase. V ponuke majú takmer všetky špeciality ázijskej kuchyne, na aké si spomeniete - od budhistického pôstneho jedla až po pekingskú kačicu s plackami...  

Chorvátska kuchyňa - Odmorište - Rožňavská 1A

Zdroj: FB Odmorište

​Bistro s kuchyňou bolo bohužiaľ už nefunguje, ale v prevádzke by mala byť chorvátska reštaurácia Plitvice nachádzajúca sa na Mierovej 651/60 v Prievoze. Nájdete ju aj na sociálnej sieti, kde pravidelne zverejňuje svoje jedálne lístky a pochvaly dostáva od zákazníkov najmä za morské špeciality... 

Zdroj: FB Plitvice

​Indickú kuchyňu nájdete v Ashoke na Živnostenskej, v Krishne na palube Botela Marina, reštaurácii Nivara - na Palackého 18 alebo v Ganesh Utsav na Vysokej (za Tatracentrom):

Zdroj: FB Ganesh Utsav

​Študenti chodia na lacné a chutné vegetariánske pokrmy indickej kuchyne do Govindy na Obchodnej ulici, ktorú vedie miestna komunita Hare Krišna:

Zdroj: Google Maps

​Sieť severoindických reštaurácií Panjabi Dhaba nájdete v Bratislave až na troch adresách a to Hlboká 5, Prievozská 18 a Šancova 92:

Zdroj: FB Panjabi Dhaba

Írska reštaurácia - Dubliner Irish Pub na Sedlárskej č.6:

Zdroj: FB Dubliner Irish Pub

​Dať si tu môžete pravé írske raňajky, teda slaninku, paradajky, volské oká, írske párky, írsky puding, fazuľka v paradajkovej omáčke a toasty, ale aj írsky sendvič, guláš či polievku z hovädzieho mäsa, mrkvy, póru a zemiakov.

​Kubánska atmosféra - Bar Casa Del Havana na Michalskej č. 26:

Zdroj: FB Casa Del Havana

​Bohužiaľ kubánska reštaurácia Malecon aj s kvalitnou kuchyňou takmer na brehu Dunaja bola zrušená, takže Kubu vám v Bratislave môžu pripomenúť akurát rumy, miešané nápoje, exotické ovocie a rytmy samby v tomto bare kúsok od Michalskej brány...   

Libanonská (arabská) reštaurácia Jasmin Al Shaam na Vysokej 19:

Zdroj: Google Maps

Laban bil Chiar, Shawarma Dažáž Sendvič, klasický hummus či kebab - to všetko nájdete kúsok od budovy divadla Nová scéna.

Maďarské reštaurácie:

Dobroty maďarskej kuchyne si môžete nechať naložiť na niekoľkých miestach v Bratislave a to konkrétne Attila - Čunovská Csárda Attila na Petržalskej č. 10 v Čunove, Pozsónyi Csárda na Michalskej č. 20 ako aj v Maďarskej Csárde na adrese Vápenka 15 v Devínskej Novej Vsi.

Zdroj: felvidek.ma

Do tejto ​"Bratislavskej čárdy" sa ide dole schodmi a aj v každodennom obedovom menu majú aspoň jedno typické maďarské jedlo, ale ak túžite po špecialitách, tak si asi treba objednať niečo z jedálneho lístka. Výber je dosť veľký a o pravú atmosféru sa postará aj maďarské rádio...  

Mexická reštaurácia Hacienta a El Diablo na Sedlárskej č. 6:

Zdroj: FB Hacienta

​Kúsok od Hlavného námestia sú situované viaceré cudzokrajné reštaurácie, vrátane tej s mexickou kuchyňou, ktorá vraj vychádza z tradičných receptúr a suroviny dováža priamo z Mexika.   

Peruánska reštaurácia Casa Inka - Jégeho 12:

Zdroj: Google Maps

​V tejto reštaurácii sa veľmi snažia, aby každé jedlo nielen znelo, ale vyzeralo a chutilo peruánsky a oceňujeme aj fakt, že na jedálnych lístkov je v zátvorke uvedené ako by jednotlivé položky mali znieť správne po peruánsky. Napríklad Anticuchos de pollo (antikučos de pojo), čo sú kúsky kuracích pŕs marinovaných peruánskym korením...  Pred časom sa na adrese Za stanicou 3 blízko železničnej stanice Nové Mesto nachádzala ešte jedna peruánska reštaurácia Sabor Peruano, ale nedávno prevádzku presťahovali do obce Tužina a nazvali ju Starý mlyn.


Zanikla už aj Ruská reštaurácia v budove Metropolky na Mickiewiczovej ulici, ale vznikla nová Srbská reštaurácia Vojvodina na Budišínskej č. 2:

Zdroj: FB Vojvodina

​Ak máte chuť na obrovskú porciu pleskavice, tak ste na správnej adrese. Kúsok od budovy Policajného zboru na Vajnorskej ulici nájdete reštauráciu Vojvodina, na ktorej priečelí sa nachádza aj srbská vlajka... 

Talianska kuchyňa - Massimo Ristorante v River Parku na Dvořákovom nábreží č. 4:

Zdroj: FB Massimo

Reštaurácia U Taliana na Krížnej č.39: 

Zdroj: FB U Taliana

​Zdravá konkurencia nikdy nie je na škodu ani pre obe talianske reštaurácie v Bratislave, ktoré radi navštevujú aj celebrity. Čo sa týka jedál, tak obaja Taliani sa snažia, aby mali k dispozícii čerstvé a čo najkvalitnejšie suroviny, pričom Andrea si dokonca každé ráno pečie aj vlastný chlieb.

Vietnamská reštaurácia - Hanoi Garden na Nobelovej ulici č.5:

Zdroj: Google Maps

​Patrí k najstarším vietnamským reštauráciám v Bratislave. Jedlo vám z nej či z jej početných pobočiek donesú až domov. A objednať si môžete čokoľvek od ostrokyslej polievky, cez jarné rolky, chrumkavé kura, smažené rezance, rizotá s morskými plodmi až po vietnamské nealko nápoje.    

(ars)

Páčil sa vám článok?