FOTO a VIDEO: Na Železnej studničke bývalo kedysi veselo - chodievalo sa sem aj tancovať!

26.1.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Do redakcie Bratislavských novín prišla poštou fotografia z roku 1959, na ktorej je niekdajší kúpeľný dom na Železnej studničke. Poslala nám ju Bratislavčanka Eva Szakálová, ktorá si dodnes pamätá na veselé tancovačky, ktoré tu v dávnej minulosti bývali. Spomínate si na ne aj vy?

Kúpeľný dom, ktorý postavil prešporský mešťan Jozef Bergameny v roku 1828, dostal názov Ferdinandove kúpele (Ferdinandbad) podľa vtedajšieho kráľa Ferdinanda V. Prvú liečebnú a spoločenskú sezónu otvorili o dva roky, 7. júna 1830. Liečivú železitú minerálnu vodu využívali nielen v kúpeľoch, ale dopravovali ju aj do mesta, kde ju ľuďom ponúkala jedna z miestnych lekární.

Zdroj: Eva Szakálová

​​V roku 1844 kúpil kúpele vinár a tiež majiteľ prešporských hostincov a hotelov Jakub Palugay, ktorý ich prebudoval na hotel. O zaujímavej histórii budovy sa dočítate aj priamo na mieste, kde kedysi stála – na rázcestí medzi Cestou mládeže a lesnou cestou do Kačínskej doliny.

Zdroj: Marián Dekan

Miesto, kde sa kedysi hotel nachádzal, v súčasnosti už ničím nepripomína dávnu minulosť...

„Pamätám sa, že pred hotelom bol veľký betónový kruh, kde sa tancovalo. Organizovali sa tam rôzne bály či majálesy, hudba hrala vonku. Tancovať tam chodili aj moji rodičia, ktorí ma brávali so sebou. A na jazere za budovou sa Bratislavčania člnkovali, vídala som tam najmä mladých ľudí. Po ľavej strane hotela bola zelená búda, piváreň pre trampov. Sedávali vonku pod veľkými stromami, mali tam aj indiánske totemy a vždy bolo veselo,“ spomína pani Eva na roky, keď sem chodievala už ako mladá študentka fotografie v rámci turistického oddielu.

Zdroj: abn

​Neskôr začala budova chátrať a v roku 1970 ju asanovali. O plánoch na obnovu sa hovorí dlhšie, zatiaľ sa však za plotom areálu nič nedeje. Na mieste pôvodného kúpeľného domu má byť Záhradná reštaurácia s posedením na dvoch terasách a Labutí pavilón postavia na mieste pôvodného historického pavilónu. Slúžiť má ako bar, kaviareň, aj na spoločenskú zábavu.

Zdroj: Ján Čepa

​Pamiatkou na staré-zlaté časy je aspoň historická budova neďalekej železničnej stanice Železná studnička, kde v roku 1983 vznikol aj videoklip skupiny Elán ku skladbe Človečina: 

Výzva pre čitateľov:
Máte aj vy zaujímavú fotografiu či spomienku na niekdajšiu Bratislavu? Pošlite nám ju na mail redakcia@banoviny.sk alebo poštou na adresu Bratislavské noviny, Ivanská cesta 2D, 821 04 Bratislava a my ju určite radi zverejníme...

(ac, foto: Eva Szakálová a abn)

Páčil sa vám článok?