FOTO: Tento inštruktor plávania bol postrachom niekoľkých generácií Bratislavčanov

2.1.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Spomínate si ako, kde a kto vás naučili plávať? Viacero Bratislavčanov dodnes nevie zabudnúť na bývalého majstra Československa v plávaní Vladimíra Skovajsu, ktorý viedol kurzy plávania v známej plavárni Grössling v centre mesta. Jeho metódy výučby boli vraj dosť drsné a nekonvenčné, ale na väčšinu neplavcov asi účinné...

Vladimír Skovajsa sa narodil v roku 1929 v Novom Meste nad Váhom a ako 23-ročný reprezentoval Československo na OH v Helsinkách v pretekoch na 200 metrov prsia. Bol niekoľkonásobným majstrom republiky v plávaní a zakladateľom diaľkového zimného plávania otužilcov. Po skončení aktívnej športovej kariéry pracoval ako plavecký inštruktor napríklad aj v kúpeľoch Grössling, kde sa nachádzal 25-metrový plavecký bazén, v ktorom sa učili plávať viaceré generácie Bratislavčanov.  A práve pán Skovajsa bol jedným z najznámejších inštruktorov plávania. Na facebookovej stránke Prešpurčina ešče nezgegla sa objavilo niekoľko vzácnych historických fotografií práve z hodín výučby plávania Vlada Skovajsu.

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

​A pod nimi následne začali pribúdať autentické spomienky jeho bývalých žiakov, nielen detí, ale aj dospelých, pre ktorých takisto viedol plavecké kurzy. "Keď mi stisol vedľa krku šľachy, tak som ho chcel vidieť v pekle. Bol dosť surový," napísal Ľudo a potvrdzujú to aj slová Evy: "Ja som sa ho veľmi bála, úplne som bola v strese pred každou lekciou. Mala som 5 rokov, keď som začínala, zavesil ma do takej slučky, ktorú mal na palici a keď mi to nešlo, tak som dostala s tou palicou po hlave. Ešteže ma otec naučil plávať."

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Podobne ho vnímal aj pán Marián: "Bŕŕ. Jedno stretnutie s ním vo veku osem rokov mi spôsobilo taký stres, že som sa naučil plávať až ako sedemnásťročný."   

Pán Skovajsa bol však vnímaný aj pozitívne, čo dokazuje napríklad príspevok Ľubomíra Domeša: "Vlado pochádzal z chudobnej rodiny. Býval s rodičmi za Tehelným poľom na Emyházy. Začal plávať až ako dorastenec. Ako plavecký talent ho objavil nestor bratislavského plaveckého športu Janko Bratský zakrátko sa vypracoval na jedného z najlepších plavcov na 100 a 200 m prsia v ČSR po Komadelovi. Výborne hral aj vodné polo. Bol to skromný človek a vzorný športovec." 

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Okrem kúpeľov Grössling viedol pán Skovajsa plavecké kurzy aj v plavárni Lafrancovi alebo na Pasienkoch. Pán Andrej zase tvrdí, že sa nevenoval len vyučovaniu plávania, ale popri tom aj normálne pracoval a bol kolegom jeho mamy v Kovospracujúcom podniku mesta Bratislavy. "Pravdou je, že to bol tvrdý chlapík. Na staré kolená nosil dlhé vlasy ako Ježiš a uzavrel sa do seba." 

Vladimír Skovajsa zomrel 24. mája 2002 v Bratislave vo veku 73 rokov. 

(ars)

Páčil sa vám článok?