FOTO a VIDEO: Vianočné trhy v Petržalke sú veľmi obľúbené aj pre svoj rodinný charakter

7.12.2019

Zdroj: FB Petržalka

Páčil sa vám článok?

„Dobrý deň! Poďte ochutnať naše lokše,“ pozýva Gabriela Igrinyiová z jedného zo stánkov na petržalských vianočných trhoch. Akú majú výhodu oproti tým celomestským?

Je to tu rodinnejšie. Sú tu príjemnejší ľudia, viac životného priestoru, väčší pokoj. Stretávajú sa tu, a to už aj v priebehu dňa a nielen večer, známi, ktorí sa nevidia celý rok,“ porovnáva, keďže má skúsenosti aj z trhov na Hlavnom námestí.

Zdroj: FB Petržalka

​Aj pre predajcov sú petržalské trhy príjemnejšie. Nie sú vraj pod takým tlakom. „Môj zamestnávateľ tu má stánok už niekoľko rokov po sebe. Už v prvý deň prišlo na trhy kopec jeho aj našich známych a rodiny, zoznámime sa aj s novými ľuďmi, ktorí sa vracajú, pretože im u nás chutí, takže to aj v našom prípade nie je len o robote,“ pokračuje Gabika. Popritom stíha obslúžiť aj zákazníka, ktorý prišiel vyskúšať ich tohtoročnú novinku - pulet, trhané mäso v žemli, ktorého príprava trvá aj dvanásť hodín. „A výhodu týchto trhov pocíti aj vaša peňaženka,“ dodá. Je to tu lacnejšie, hoci aj tu ceny oproti minulému roku stúpli. Predsa len, ceny surovín stúpli a na to predajcovia reagujú. Cigánska 4 eurá, lokša mastená klasická 1,20 eura, štrúdla 1,80 eura.

Zdroj: Matúš Husár

​Čo sa predáva najviac? „Mastené alebo pečienkové lokše a tiež tvarohové a makové štrúdle, ktoré si ľudia berú aj domov,“ tvrdí. Je pripravená aj na mrazivé dni? Predsa len, trhy budú otvorené do stredy 18. decembra, cez týždeň od 11.00 do 21.00h, cez víkendy už od 9.00 do 21.00 h. Šichta stánkarov však začína skôr, rozložením a prípravou stánkov a končí neskôr... „Zatiaľ nám nie je zima, pulty s jedlom poskytujú čiastočné teplo a sme dobré oblečené. Máme dvoje termoponožky, jedny legíny, jedny tepláky, tri mikiny, vestu, zásteru, rukavice, čiapku...“ vymenúva s úsmevom Gabikina dcéra Barbora, ktorá tu predáva s mamou.

Zdroj: Matúš Husár

Stromček si môžete užiť
V rámci eko trendov niektorí Petržalčania rozpačito reagovali na zoťatie a osadenie 13-metrového vianočného stromu na námestí. Faktom však je, že strom, ktorý pochádza z obce Blatné, už zasahoval svojou veľkosťou do rodinného domu a ohrozoval bezpečnosť ľudí. Bol by nutné ho v každom prípade spíliť. Petržalka si každý rok vyhliadne ako vianočný strom len taký, ktorý je určený na výrubové konanie.

Tu si môžete pozrieť ako ho z Blatného prevážali do Petržalky:

Aj s programom
Na Námestí republiky nájdete tento rok 11 stánkov s občerstvením a dva s vianočným tovarom. Výnimočnosťou petržalských trhov je aj to, že ponúkajú aj tvrdý alkohol. Avšak zrejme tým, že trhy končia už o deviatej večer, sa jeho negatívny vplyv nestihne prejaviť.
Atmosféru vianočných trhov dotvoria každý piatok, sobotu a nedeľu od 17:00 - 19:00 rôzne hudobné, tanečné alebo divadelné predstavenia. Napríklad 8. 12. country Vianoce, 11. 12. sa budú spievať koledy, 14. 12. vás čakajú vokálne Vianoce alebo 15. 12. folkové.

Zdroj: FB Petržalka

V rámci Dňa darovania (Giving Tuesday) sa na Petržalských vianočných trhoch konala 5. decembra malá charitatívna akcia. Členovia iniciatívy Petržalčania Petržalke v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava-Petržalka a Miestnym podnikom VPS zorganizovali predaj vianočného punču za dobrovoľný príspevok. Výťažok z podujatia bude poskytnutý na zabezpečenie jedla a hygieny pre ľudí, ktorí takúto pomoc, žiaľ, aj v Petržalke potrebujú.

(in)

Páčil sa vám článok?