TIP OD VÁS - Čitateľka Viera: Z vysielača na susednej streche ochorel môj muž a ja tiež!

7.9.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pani Viera nás pozýva do zatemnenej obývačky svojho bytu na Koceľovej ulici č. 21. Zdvihne žalúzie, ukáže na strechu bytovky oproti – tam je. Vysielač GSM, z ktorého má hrôzu, je vzdialený asi 30 metrov. Už pätnásť rokov márne bojuje o to, aby ho dali preč.

Pani Vieru nik nepresvedčí, že vysielač mobilného signálu na protiľahlej budove, ktorý stojí len o niečo vyššie, ako sú okná jej bytu na 3. poschodí, neškodí zdraviu. „Manžel dostal z neho onkologické ochorenie a ja tiež,“ tvrdí.

Ešte v roku 2004 posielali obyvatelia bytoviek na Koceľovej č. 19 - 21 hlavnému kontrolórovi Mestskej časti Ružinov petíciu so žiadosťou, aby vysielač demontovali. V petícii, ktorú podpísali aj lekári či vedci, pripomenuli i to, že bol navyše postavený bez stavebného povolenia (vybavovalo sa až dodatočne). Nepomohlo.

Neskôr pani Viera aj sama písala na všetky možné inštitúcie vrátane Hlavného hygienika Slovenska, ministra dopravy či predsedu vlády... „Dostala som len odporúčanie obrátiť sa na súd, aby vyslovil, že vysielač je zdraviu nebezpečný. To by však bolo na dlhé roky a ja nemám nervy ani peniaze na súdne ťahanice,“ hovorí smutne dôchodkyňa. S premeraním intenzity žiarenia nesúhlasí, neverí, že výsledok by bol objektívny.

Zdroj: Google Maps

​Kto má z vysielača peniaze?
O umiestnení telekomunikačnej stavby rozhodujú príslušné stavebné úrady. Od obyvateľov domu, kde býva pani Viera, si však nik súhlas nepýtal, vysielač totiž nie je na streche ich bytovky. „Vlastníkov bytového domu ani správcu nikto nepožiadal o súhlas na montáž vysielača. My ako správca sme sa to dozvedeli až od vlastníkov, keď už bol vysielač namontovaný,“ potvrdila Andrea Ondrušková z Bytového družstva Centrum na Záhradníckej ulici.

Zdroj: Marián Dekan

​Profit z vysielača osadeného v husto zastavanej oblasti majú, pravdaže, len obyvatelia bytovky, na ktorej je postavený - mobilný operátor platí za prenájom miesta. „A nám ostal len strach o zdravie,“ dopĺňa naša čitateľka. Byt, v ktorom sa aj s manželom boja žiť, sa už dávnejšie pokúsili predať, no neúspešne.
„Všetci záujemcovia cúvli, keď sa pozreli z okna a v bezprostrednej blízkosti videli vysielač,“ konštatuje pani Vie­ra, ktorá svoju poslednú žiadosť o odstránenie posielala vlani v novembri.

O koľko klesne hodnota bytu?
Fakt, že klienti zohľadňujú pri výbere bytu aj prítomnosť GSM vysielača, nám potvrdil prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár. „Predaj bytov je v takomto dome znevýhodnený. Vzhľadom na obmedzenú ponuku bytov však prítomnosť vysielača na dome nemá zásadný vplyv na ich cenu bytov. Všeobecne sa dá povedať, že byt v blízkosti vysielača môže mať cenu nižšiu o 0 až 5 percent ako porovnateľný vzdialenejší byt,“ uviedol odborník.

Ako sme chránení pred žiarením?

Maximálne prípustné limity elektromagnetického žiarenia sú stanovené legislatívou a podľa Úradu verejného zdravotníctva zaručujú neškodnosť pre ľudí, ktorí sú mu vystavení. Tieto limity sa aj pri viacnásobnom zastúpení prevádzkovateľov na jednom mieste nemenia," uviedla hovorkyňa úradu Dáša Račková.

(ac)

Páčil sa vám článok?