HISTÓRIA: Legendárne bratislavské krčmy - spomínate si na Hostinec u Matúša? Už nie je...

30.7.2019

Zdroj: Kam na pivo

Páčil sa vám článok?

Vraví sa, že Bratislava je plná krčiem a aspoň jeden výčap nájdete doslova na každom rohu. Aj na ulici zvanej Jaskový rad, ktorá sa tiahne ponad Hlavnú stanicu od Pražskej ulice až po Podkolibskú dlhé roky fungoval kultový Hostinec u Matúša. Dnes by ste tu ružový dom, v ktorom sa pohostinstvo nachádzalo, asi márne hľadali - na jeho mieste už stojí úplne nová - luxusná vila...

Hostinec u Matúša sídlil na Jaskovom rade č. 59 a kedysi patril k mimoriadne obľúbeným miestam najmä pre tých Bratislavčanov, ktorí sa v ňom zastavili pred, počas alebo po výletoch na Kolibu, Kamzík či Kramáre. Ideálny bol najmä pre peších, pretože motorizovaní návštevníci v jeho bezprostrednom okolí veľmi nemali kde parkovať. Ulica Jaskový rad je totiž obojsmerná, ale hlavne veľmi úzka, takže auto odstavené niekde na krajnici by mohlo byť veľkým problémom - zbytočnou prekážkou ako aj rizikom pre jeho vlastníka. Pred rokmi síce bolo jedno parkovisko na pozemku asi 100 metrov od krčmy, ale väčšina klientov sem chodila najmä na pivo, víno či iné alkoholické nápoje a teda bez auta.

Zdroj: Kam na pivo

Na internetovej stránke Kam na pivo charakterizovali Hostinec u Matúša ako celkom pohodovú študentskú a ľudovú krčmu v odľahlejšom prostredí, od ktorej by zákazníci nemali očakávať žiaden luxus. "Poskytuje pekný výhľad na Hlavnú stanicu a Bratislavu zhora, ktorý je počas leta kvôli listom na stromoch trochu obmedzený. Vonku v tiene veľkých stromov sa dobre sedí a pije pivo, ale veľa miesta je aj vnútri. A hlavne na prvom poschodí domu, kde je veľká tzv. nočná piváreň." 

Zdroj: Kam na pivo

​Portál uvádza aj druhy pív, ktoré sa tu v prvej polovici súčasného milénia čapovali a pripomína, že sa tu ešte za slovenské koruny dali objednať aj rôzne druhy gulášov či polievok, ale aj tradičné krčmové jedlá k pivu ako napríklad varené párky či klobása, utopenec alebo pagáč.     

K zániku tejto obľúbenej bratislavskej krčmy prispela aj aféra s vyberaním tzv. výpalného, keď mafiánska skupina patriaca Františkovi Borbélymu prostredníctvom jeho SBS-ky žiadala od vtedajšieho majiteľa podniku Branislava Baláža, aby platil za ochranu každý mesiac 7-tisíc Sk, čo on odmietol a kontaktoval políciu. Do priestorov hostinca vtedy muži zákona naišntalovali pomerne drahé odpočúvacie zariadenie, ale šéf hostinca sa pri konfrontácii s "výpalníkmi" zľakol a traja muži policajnú techniku zničili. Nezhody vlastníka krčmy s podsvetím spôsobili v roku 2006 krach podniku.

Zdroj: Kam na pivo

​Budova bola niekoľko rokov opustená a nevyužitá a ešte v roku 2011 existovala nádej, že ju kúpi nový majiteľ a prevádzku Hostinca u Matúša obnoví, k čomu však nikdy nedošlo a dom bol napokon zbúraný a na jeho mieste vyrástla nová vila...

Zdroj: Google Maps

​​(ars)

  

Páčil sa vám článok?