Krásy Bratislavy ukazuje turistom Talian Claudio: Aký unikát u nás objavil?

16.6.2019

Zdroj: D.R.

Páčil sa vám článok?

Spoznáte ho podľa slameného klobúka, bez ktorého si za volant Prešporáčika nesadne. Talian Claudio Agrifoglio pozná pamätihodnosti Bratislavy možno lepšie ako mnohí z domácich a približuje ich turistom spoza hraníc. Tvrdí, že máme unikát, ktorý nie je ani v jeho rodnom Ríme.

To, že sa Claudio ocitol v Bratislave, nie je náhoda. Jeho manželka Jana je totiž Slovenka, mimochodom, niek­dajšia muzikantka orchestra SĽUK-u a Lúčnice. Až do minulého roku žili v Ríme, napokon sa rozhodli pre Slovensko. 

„S manželkou sme sa dávno dohodli, že raz prídeme na Slovensko, len nebolo jasné, kedy. Presťahovali sme sa sem pred rokom, čomu nahrala aj situácia v Ríme. Nerozpráva sa o tom veľa, ale v Ríme je veľa čiernej práce, mnohí ľudia tam nemajú stále zamestnanie, o prácu som prišiel aj ja. V Bratislave sme si našli zamestnanie obaja. Dokonca také, že sme takmer stále spolu,“ pochvaľuje si Claudio.

Zdroj: A.Č.

​​Hoci v Ríme pracoval ako typolitograf (návrhy písma pre knihy, časopisy ai.), na život v Bratislave sa pripravoval tak, že ako prvé zložil vodičské skúšky. Zvažoval totiž, že by v našom hlavnom meste robil vodiča MHD, tých je stále málo. Napokon sa však zamestnal ako vodič v spoločnosti Tour4u, ktorá organizuje výlety po Bratislave na Prešporáčikoch. Jeho manželka Jana zas robí pre túto firmu sprievodkyňu, radí turistom najlepšie trasy vyhliadok.

Na čo si zvykal najťažšie? „Na počasie. V Ríme vás zabíja vlhkosť, v Bratislave je zase zima suchá a mrazivá. A tiež na slovenčinu, rozprávate veľmi rýchlo,“ tvrdí Claudio, ktorý sa s naším jazykom stále pasuje. Za volantom Prešporáčika to však neprekáža, výklad pre turistov je v 21 jazykoch. A keď treba, vždy nájde spôsob, ako sa dohovoriť.

Bratislava už nie je spiace mesto

Príjemne ho vraj prekvapili kolegovia v práci, ktorí ho prijali veľmi dobre, vo všetkom mu vychádzajú v ústrety. Ľudia v uliciach mu však spočiatku pripadali príliš uzavretí. „Keď som napríklad niekoho oslovil, strhol sa, bol zaskočený. S odstupom času si však uvedomujem, že na vine boli asi viac moje ťažkosti so slovenčinou ako ľudia, ktorí mi mali odpovedať. Je pravda, že Taliani sú otvorenejší, no ľudia v Bratislave sú naozaj milí, ústretoví,“ dodáva Claudio.

Prvýkrát bol v Bratislave v decembri 2004, takže môže porovnávať. „Vtedy to bolo mŕtve mesto, s troma či štyrmi tavernami v centre. Dnes sa už Bratislava vyrovná veľkomestám, pulzuje tu život. Turistická sezóna sa nezastaví, z leta prechádzame rovno do zimy, stále je plno. Navyše, oproti Rímu je oveľa čistejšia. Španielsky novinár, ktorého som viezol v Prešporáčiku, tvrdil to isté: Berlín, kde pracuje, je vraj desaťkrát špinavší ako Bratislava!“

Zdroj: FB Prešporáčik

​Claudio oceňuje aj bratislavské reštaurácie, za tých 12 rokov sa výrazne rozšírila ponuka a zlepšila kvalita. „Vaša kuchyňa uspokojí naozaj všetkých, spokojný musí byť Rakúšan, Angličan či Švéd... naozaj každý. Ani ja sa nemôžem sťažovať,“ pokračuje Claudio, ktorému z našich jedál najviac chutia bryndzové halušky a tiež bravčová panenka preliata akoukoľvek omáčkou.

Bratislavský unikát, ktorý v Ríme nenájdete

Z pamiatok ho v Bratislave fascinuje najmä Dóm sv. Martina a tiež Kostol a kláštor Klarisiek. O Modrom kostolíku hovorí ako o ferrari v Taliansku: pre turistu je určite lákadlom, no urobí si osem či desať fotiek a tam sa končí jeho zvedavosť. „Zato vnútri Dómu sv. Martina, ktorý je najväčším a najstarším bratislavským chrámom, prežívate úžasné pocity. Premýšľate o histórii, čo všetko sa tu za tie stáročia udialo, ako fungoval v 14. či 15. storočí... Podobné pocity a myšlienky vyvoláva aj Kostol a kláštor Klarisiek. V Modrom kostolíku to nenájdete, je len zaujímavý. Architektúrou mi pripomína nádhernú marcipánovú tortu,“ hodnotí Claudio.

Zdroj: Milina Strihovská

Zároveň prekvapuje: Bratislava má unikát, ktorý v Ríme nenájdeme, a to botely na Dunaji. „U nás sa môžete na lodi najesť, zatancovať si, ale nie prespať. Nedávno som viezol na vyhliadku po meste talianskych turistov, ktorí tiež bývali v boteli a veľmi si to pochvaľovali. Kým prišli do Bratislavy, urobili si prieskum po viacerých hoteloch – ukázalo sa, že botely nemajú konkurenciu, čo sa týka ceny, služieb aj atraktivity.“

Zdroj: FB Prešporáčik

​Aj v Ríme sa mu vraj stalo, že keď svojim známym hovoril o Bratislave, hneď si ju spojili s botelmi. „Vaše mesto je nádherné, máte čo ponúknuť, množstvo historických pamiatok, bohatú kultúru. Turisti však vždy hľadajú aj niečo, čo doma nemajú. A pre nás Talianov sú to aj botely,“ uzatvára Claudio s úsmevom

(ac)

Páčil sa vám článok?