FOTO: Hokejová Bratislava priniesla drahšie pivo, ubytovanie či niekoľko neférových taxikárov

19.5.2019

Zdroj: FB hockey Slovakia

Páčil sa vám článok?

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa tento rok konajú na Slovensku, sa prehupli do svojej druhej polovice a my si po desiatich hracích dňoch môžeme urobiť predbežnú inventúru ako, zatiaľ Bratislava svetový šampionát zvláda...

Hlavné mesto naplno žije hokejom, nálada je nákazlivá. Aj keď nie ste fanúšikmi tohto športu, oplatí sa užiť si atmosféru aspoň v okolí fanzóny, ďalší svetový šampionát sa tak skoro u nás nezopakuje. A vedia to aj taxikári, bufetári či prenajímatelia bytov, pričom mnohí si už uvedomili, že asi vystrelili ceny poriadne vysoko.

Už uplynulý víkend bol v hlavnom meste (a samozrejme aj v Košiciach) prvý vyslovene „hokejový“. A hoci počasie v Bratislave nebolo dvakrát príjemné, v okolí Zimného štadióna Ondreja Nepelu, v neďalekej fanzóne i v centre mesta sme stretávali množstvo dobre naladených fanúšikov – Čechov, Švédov, Rusov, Švajčiarov, Rakúšanov či Talianov. Niektorí prišli na „otočku“ (stovky českých fanúšikov napríklad aj špeciálnym vlakom), iní sa v Bratislave ubytovali na dlhší čas. Za nocľah na priváte si v týchto dňoch priplatia aj niekoľko násobky bežných cien. Aj Bratislavčania, ktorí majú voľné byty na prenájom, tiež vďaka hokejovému šampionátu zarobia.

Zdroj: FB IIHF

V Bratislave ako v Londýne
Pozreli sme sa na ponuky privátov v Bratislave prostredníctvom internetovej služby Airbnb, ktorá sprostredkúva krátkodobé prenájmy me­dzi turistami a súkromnými majiteľmi bytov či domov. Hľadali sme ubytovanie pre štyroch ľudí na tri noci, a to od 23. mája (štvrťfinále) do 26. mája (finále). Ponúk na stránke airbnb.com minulú nedeľu bolo dosť, jedna noc vychádzala približne 120 až 170 eur, čiže tri noci stáli 360 až 510 eur. Plus k tomu servisný poplatok – niektorí prenajímatelia si zapýtali 42 eur, iní 49 eur alebo až 52 eur... Za tri dni tak môže získať majiteľ bytu sumu takmer ako za celomesačný prenájom! Pre zaujímavosť sme sa v rovnaký deň pozreli na možnosti krátkodobého ubytovania cez airbnb v Londýne v čase letnej sezóny: ceny boli porovnateľné, keby sme hľadali dlhšie, možno by sme našli aj výhodnejšie!
Pre úplnosť: ani jednu zo spomínaných ponúk airbnb.com v Bratislave sme už ďalej nepreverovali.

Zdroj: FB IIHF

Za pollitrák až 4 eurá
Ceny piva išli hore predovšetkým v okolí štadióna. Na základe dohody s reklamnými partnermi šampionátu musia totiž všetky bufety a prevádzky na pôde zimného štadióna ponúkať pivo značky Krušovice.

Podrobne sme ceny pív mapovali tu:

FOTO a VIDEO: Rátajte s tým, že počas MS v hokeji sa v Bratislave zvýšia ceny piva! Kde všade?

Svetový šampionát v ľadovom hokeji odštartuje prvým zápasom už tento piatok, teda 10. mája a my sme sa boli cez víkend pozrieť na zimný štadión, aby sme sa v tunajších prevádzkach opýtali, či budú počas MS meniť ceny piva. A dozvedeli sme sa, že nielen na štadióne, ale aj v mnohých puboch, baroch a reštauráciách v okolí zaplatíte za polliter zlatistého moku oveľa viac než ste boli doteraz zvyknutí...

​Lacnejšie je však v oficiálnej fanzóne pred Istropolisom: 0,4 litra čapovaného piva tejto značky stojí 2,50 eura. Zisťovali sme ceny piva aj v historickom centre mesta: najskôr pred 10. májom, keď hokejové majstrovstvá odštartovali, a teraz sme ich porovnali. Hoci nám v niektorých podnikoch tvrdili, že pivo budú možno predávať drahšie, napokon k tomu nepristúpili.

Zdroj: D.K.S.

​Napríklad v reštaurácii Café - Café neďaleko Slovenského národného divadla stojí pivo rovnako ako pred šampionátom. Za čapovaný slovenský ERB zaplatíte 3,90 eura (0,5 litra). Ceny kvôli fanúšikom zo zahraničia nemenili ani v reštaurácii Le Papillon na ulici Rybárska brána. „Chodia k nám totiž aj Slováci a nechceme ich odradiť,“ vysvetlila zamestnankyňa reštaurácie. Re:Fresh na Ventúrskej ulici ponúka pollitrák za približne 2,60 eura, neďaleký Zichy Restaurant od 1,90 eura. Pozreli sme sa tiež na ceny piva na Hlavnej stanici: tu zaplatíte okolo 1,90 eura.

Taxíky férové aj neférové
Hlavné mesto dohodlo s cechom taxikárov etický kódex taxikára. Tí, ktorí ho podpísali, sa zaviazali, že nebudú zneužívať šampionát na „neodôvodnené a účelové“ zvyšovanie cien za prepravu. Rešpektujú hlavným mestom odporúčané maximálne sadzby základného cestovného: sadzba na území mesta najviac 2 eurá/kilometer, nástupné najviac 4,50 eura/jazda a sadzba za čakanie najviac 0,30 eura/minúta.
Na férové taxíky, ktoré sú označené nálepkou Fair Play Taxi, sme však minulú nedeľu v okolí zimného štadióna šťastie nemali. Bolo to v čase okolo štvrtej, dávno po skončení zápasu Ruska s Rakúskom, keď bola aj fanzóna poloprázdna.

„My sme za cestu od fanzóny na hlavnú stanicu zaplatili 20 eur,“ tvrdili nám českí fanúšikovia, účet im však taxikár nedal. Mastná suma, keď uvážime, že trasa má približne 2,2 kilometra. Taxikári, ktorých sme oslovili priamo na hlavnej stanici (Profi Taxi, Pab trade a iní), by nás k fanzóne odviezli už za 15 eur. „Mnohí taxikári sú špekulanti,“ zhodli sa.

Skúsili sme to aj naopak, od fanzóny na hlavnú stanicu: taxikári by nás skasírovali rovnako ako českých fanúšikov, teda 20 eur za cca 2,2 ki­lometra). Zároveň uznali, že suma je vysoká a poradili nám autobus MHD, ktorým sa na stanicu dostaneme o necelých 10 minút.

Zdroj: FB IIHF

​Neprehliadnuteľné sú aj mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Policajné hliadky sú v okolí zimného štadióna doslova na každom rohu. Niektorí príslušníci dozerajú na cestnú premávku, ktorú pred zimným štadiónom v prípade potreby aj regulujú, iní uniformovaní a samopalmi ozbrojení muži zase obchádzajú okolie a snažia sa pôsobiť skôr preventívne.

Zdroj: FB Polícia Bratislavský kraj

​Napriek tomu k jednému incidentu počas MS v hokeji došlo. Písali sme o ňom tu:

FOTO: Na Trnavskej ulici poškodili hokejoví fanúšikovia niekoľko áut - asi by ste neuhádli, akej boli národnosti...

Vo štvrtok 16. mája večer v čase okolo 21:00 h na parkovisku pred bytovým domom na Trnavskej ulici bolo poškodených 5 zaparkovaných áut. Tie skončili s odlomenými spätnými zrkadlami a na dvoch z nich boli spôsobené aj škrabance. Polícia zadržala dvoch hokejových fanúšikov, ktorí sú z tohto činu podozriví. Aj muži zákona boli prekvapení, keď ich legitimovali...

​Mesto treba pochváliť za to, ako sa stará o poriadok, teda čistotu verejných priestranstiev. Po každom hracom dni vyrazia do ulíc čistiace mechanizmy, z provizórnych odpadkových košov pri štadióne sa odváža ich obsah prakticky nepretržite. Policajti strážia zimný štadión aj v noci:

Zdroj: FB Polícia Bratislavský kraj

​Popri ceste z fanzóny na zimný štadión pribudlo aj niekoľko mobilných toaliet, aby zahraniční fanúšikovia nemuseli vykonávať svoje potreby v predzáhradkách či v dvoroch bytových domov v zónach, do ktorej môžu autom vôjsť len ľudia s povolením miestnych úradov alebo obyvatelia s trvalým pobytom. Mestskí policajti poctivo kontrolujú každé jedno auto, čo síce trochu spomaľuje premávku na hlavných cestách, ale určite aj to prispelo k bezproblémovému priebehu jednotlivých hokejových zápasov. Zaznamenali sme akurát jeden pokus o narušenie tohto opatrenia, keď do zóny z Trnavskej ulice nacúval karavan s lotyšskými fanúšikmi a parkoval tu dve noci, čo však na tretí deň zistila motorizovaná hliadka mestskej polície a lokalitu musel opustiť... 

(ac, ars)

Páčil sa vám článok?