Konflikt medzi taxikármi a mestskými policajtami museli riešiť na Miestnom úrade!

16.5.2019

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Počas MS v hokeji je obmedzený vjazd osobných áut do dvoch zón v okolí zimného štadióna na území mestských častí Nové Mesto a Ružinov. To však spôsobuje značné problémy najmä taxikárom, ktorí nemajú vybavené povolenie ani trvalý pobyt v zóne a tak ich do nej mestskí policajti odmietajú púšťať. Nespokojní taxikári sa boli sťažovať aj na Miestnom úrade v Ružinove, na Mestskej polícii a telefonovali aj k nám do redakcie.

"Mal som objednávku do hotela Nivy, kde si ma objednal zákazník, ale mestský policajt ma zastavil na začiatku Jégeho ulice s tým, že od dnes platia nové, prísnejšie pravidlá a dostal zákaz púšťať do zóny iné autá než tie disponujúce s potrebným povolením alebo ide o vodičov, ktorí tam bývajú. Dosť nepríjemne ma to prekvapilo a zaskočilo, lebo si neviem predstaviť nejakého zákazníka ako sa so štyrmi kuframi z hotela presúva niekde na hlavnú cestu, aby tu mohol nasadnúť do taxíka," povedal nám včera do telefónu taxikár Richard, ktorý kontaktoval aj Mestskú políciu na čísle 159, kde mu službukonajúci operátor povedal, že je povinný riadiť sa pokynmi mestského policajta. Overovali sme si tieto informácie aj u hovorcu Mestskej polície v Bratislave Petra Plevu, ktorý nás ubezpečil, že žiadne nové nariadenie o zákaze púšťania taxíkov do zóny nie je. "Pokiaľ je takéto vozidlo riadne označené a taxikár ide po zákazníka, prípadne ho tam verie, tak mu je to umožnené," povedal Pleva. 

Zdá sa, že pán Richard nebol jediný nespokojný taxikár, pretože hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová nám potvrdila, že niekoľko jeho kolegov sa sťažovalo na tieto obmedzenia aj na ich Miestnom úrade. "Ubezpečili sme ich, že žiadne nové prísnejšie pravidlá do platnosti nevstúpili a nakoľko taxíky sú podobne ako zásobovacie autá považované za dopravnú obsluhu, tak sú do zóny vpúšťané. Rovnako aj vozidlá OLO, poštových kuriérov, donášky jedál a naozaj sa ešte nestalo, že by mestskí policajti odmietli pustiť do zóny  auto, ktorého vodič alebo vodička si síce povolenie pred začiatkom MS v hokeji nestihli vybaviť, ale evidentne viezli do obchodíku v zóne nejaký tovar," povedala nám Tóthová.         

Jediné, čo by mestským policajtom mohlo pri taxikároch prekážať je to, že by vjazdy do zóny zneužívali na to, aby si v nej spravili svoje stanovištia, teda tu parkovali a "číhali" na potenciálnych zákazníkov. V Bratislave, teda presnejšie v okolí zimného štadióna sú dve zóny s dopravnými obmedzeniami. Jedna sa nachádza práve v spomínanom Ružinove a je ohraničená ulicami Záhradnícka, Jégeho, Bajkalská a Trnavská a druhá je na území Nového Mesta a nachádza sa medzi Bajkalskou, Trnavskou a Vajnorskou ulicou. V týchto zónach môžu parkovať len ľudia, ktorí tam majú trvalý pobyt, prenajatý byt alebo vlastnia prevádzku. Tieto obmedzenia by mali platiť v čase trvania majstrovstiev, teda od piatka 10. mája do nedele 26. mája. 2019. O vydanie preukazu mohli požiadať všetci tí, ktorí majú v lokalite prenajatý byt alebo tam vlastia prevádzku. Taxikári si ich teda vybavovať nemusia, pretože ich nepotrebujú, ale mali by sa riadiť pokynmi mestských policajtov minimálne v tom, že zákazníka naozaj len vyložia alebo naložia, teda strávia v zóne naozaj len nevyhnutný čas. 

(ars)

 

 

 

Páčil sa vám článok?