FOTO a VIDEO: Ako sa zbaviť skeletu garáží na Mamateyovej?

2.5.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Aký príbeh sa skrýva za rozostavanými hromadnými garážami pri Dolnozemskej ceste? Skelet, ktorý dnes slúži len ľuďom bez domova a potkanom, chce jeden z majiteľov zbúrať, ostatní sa zrejme budú súdiť. Zdá sa, že k vyriešeniu problému so stavbou, ktorá sa nachádza oproti Ekonomickej univerzite a už 16 rokov hyzdí okolie a deprimuje miestnych, je ešte dlhá cesta.

Aj zvonka je vidno, že vnútro skeletu je obývané. Dnu sa dostaneme úplne hravo. Nájdeme tu provizórnu obývačku oddelenú od ruchu Dolnozemskej cesty torzami vianočných stromčekov aj spálňu. Postele, chladnička, hromady vecí, smrad a potkany. Na stole v miske sú banány – pôsobia ako symbol iného, prajnejšieho sveta.

Zdroj: Matúš Husár

​Stretávame Petra. Prežil tu zimu, dnes býva v domčeku bez elektriny a vody s ďalšími troma ľuďmi s podobným osudom. „Prekážali mi potkany,“ hovorí o dôvodoch sťahovania a spomína, že zima tu bola ťažká. „Z vody v hrncoch, čo sme mali na umývanie, bol ľad.“
Mali tu vraj aj plynovú bombu, čo-to si na nej varili. Bývalo ich tu aj desať, aktuálne asi štyria. Cez deň chodia zbierať papier a kovy, večer sa vracajú.

Tento text však nebude o tom, že v rozostavanej stavbe ľudia bez domova nemajú žiť a či strpčujú miestnym život. Zastávame názor, že oni sú len následkom situácie. Hľadajú, kde sa môžu uchýliť a sú to presne také miesta ako na Mamateyovej. Nás skôr zaujíma otázka – ako sa mohlo stať, že uprostred sídliska je roky rozostavaná stavba, ktorá sa pomaly rozpadáva? A dokedy sa ešte bude?

Pripravený platiť pokuty
V júni 2003, keď stavba dostala stavebné povolenie, malo ísť o budovu s jedným podzemným a dvomi nadzemnými podlažiami. V suteréne mali byť dve kancelárie s hygienickým zázemím, 20 garážových boxov, schodisko s výťahom. Na prízemí garáže s 20 parkovacími miestami, dvojgaráž, priestor na prenájom, vstupná hala, schodisko a výťah. Na nadzemnom podlaží 9 kancelárií, kuchynka, sklady...

Zdroj: Matúš Husár

​Objekt má dnes zrealizovaný suterén a hrubú stavbu prízemia. Práve ten obývajú ľudia bez domova. Čo ich nasťahovaniu predchádzalo?
Stavebné povolenie dostalo Združenie pre výstavbu garáží založené občanmi, ktorí výstavbu nemohli uskutočniť svojpomocne. Preto v marci 2005 uzavreli zmluvu s Miroslavom M., ktorý mal stavbu dokončiť do novembra 2005. V septembri 2007 s ním uzavreli ďalšiu zmluvu, aby urýchlili dostavbu garáží. Exekúcia zo septembra 2008 voči Miroslavovi M., ktorý bol zhotoviteľ a vtedy už aj spoluvlastník garáží, však stavbu prerušila. Exekúcia skončila dražbou v roku 2014 a novým spoluvlastníkom sa stala firma Milana Hodasa. Združenie očakávalo, že jeho spoločnosť garáže dostavia. Podpísali s ním totiž zmluvu o spolupráci. Mal dokončiť časť budovy, ktoré sú v jeho výlučnom vlastníctve. Združenie je vlastníkom 23 nebytových priestorov v suteréne a dvoch na prízemí, Milan Hodas 3 nebytových priestorov v suteréne, 1 na prízemí a 13 na prvom poschodí rozostavanej budovy. Patrí mu aj väčšina pozemku pod stavbou.

Zdroj: Matúš Husár

​„Stavbu aj s pozemkom som v dražbe kúpil ako investíciu. Áno, zmluvu sme so združením podpísali, ale týkala sa zmeneného projektu, ktorý miestny úrad zamietol. Aj po odvolaní. Neskôr bol v hre aj odpredaj majetku inej firme, tiež sme sa nedohodli a dnes už nevidím dôvod investovať do majetku združenia,“ povedal nám Milan Hodas, pričom dodal, že je ochotný vyplatiť združeniu nadobúdaciu cenu garáží. „Chcem prispieť k tomu, aby ta haraburda zmizla, pretože je stará, prehnitá a už sa podľa mňa na nej ani nedá stavať. Navyše nie je postavená celkom podľa zákona. Budem súhlasiť s odstránením stavby. Chcem, aby tu stálo niečo pekné, za čo sa nebudem hanbiť a na čo sa bude dobre pozerať.“ Lenže so zbúraním by musel súhlasiť aj druhý vlastník...

Čo v tejto kauze robil miestny úrad? Po vydaní stavebného povolenia v júni 2003, v decembri 2005 a vo februári 2011 vydal rozhodnutia o zmene stavby pred jej dokončením, ktoré spočívali v predĺžení lehoty výstavby. Ďalšie bolo vydané v marci 2012. Milan Hodas tvrdí, že od roku 2014, keď stavbu získal v dražbe, o predĺženie lehoty výstavby nežiadal.

„V prípade, že je stavba rozostavaná na základe právoplatného stavebného povolenia, stavebné povolenie nestráca platnosť,“ informovala nás Mária Halašková z tlačového oddelenia Petržalky. „V rozostavanej stavbe hromadných garáží na Mamateyovej ulici stavebný úrad konal, zvolal štátny stavebný dohľad, vydal príslušné opatrenia vo veci nepovolených prác a užívania stavby, ale donútiť stavebníka dokončiť stavbu nie je prakticky možné.“

Takže stavebný úrad vykonal po viacerých obhliadkach na stavbe v júni 2013 štátny stavebný dohľad. Zistil, že rozostavaná stavba nie je zabezpečená proti vniknutiu cudzích osôb a je neudržiavaná. Nasledovala výzva na úpravu, ďalší štátny stavebný dohľad a konanie o uložení pokuty. Tú dostalo združenie vlastníkov garáží v septembri 2017 v sume 400 eur a Urban Property Milana Hodasa v sume 800 eur, a to za bránenie výkonu štátneho stavebného dohľadu. Ďalšia pokuta za uskutočnenie stavby v rozpore so stavebným povolením neprišla, pretože už bola po tých rokoch premlčaná.

Zdroj: Matúš Husár

​Stavebný úrad rieši aktuálne konanie o odstránení časti stavby garáží realizovaných v rozpore so stavebným povolením.
Čo ďalej? Urban Property chce stavbu zbúrať, Združenie pre výstavbu garáží sa zrejme bude chcieť súdiť. Snaha o vybudovanie garáží ich stála už veľa času a peňazí. Kým nie je stavba skolaudovaná, garáže nemôžu ani využívať. A škody, ktoré vznikli na objekte, teda aj ich majetku, má podľa nich na svedomí nekonanie druhého vlastníka.

Stavebný úrad nemusí vyhovieť žiadosti o predĺženie lehoty a môže vyzvať stavebníka na dokončenie stavby. A za nerešpektovanie výzvy udeľovať pokuty. Stavebník zodpovedá aj za škody, ktoré vzniknú vďaka činnosti či nečinnosti na stavbe. Pokuty sú aj za neudržiavanie čistoty a poriadku na stavbe bez ohľadu na to, akým spôsobom k znečisteniu došlo. Koncom marca 2019 vyzvalo už nové vedenie mestskej časti majiteľov objektu, aby odstránili znečistenie v priestoroch parkovacieho domu. „V prípade, že vlastníci na výzvu petržalskej samosprávy nezareagujú, začne voči nim mestská časť konanie o uložení pokuty, ktorá môže byť až do sumy 6 638 eur,“ informovala nás Mária Halašková.

Zdroj: Matúš Husár

​Milan Hodas je podľa vlastných slov pripravený platiť všetky pokuty, ktoré zo stavebného úradu prídu. So Združením pre výstavbu garáží sa nám nepodarilo skontaktovať. Aktuálne to teda vyzerá tak, že ak sa dvaja vlastníci nedohodnú, skelet sa bude obyvateľom Mamateyovej ďalej pomaly rozpadávať pred očami.

(in)

Páčil sa vám článok?