VIDEO: Baťa, Františkáni, Bajkal či Draždiak a čo ešte v Bratislave bolo v malom i veľkom prevedení?

29.3.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto oslavuje tento rok 100 rokov svojej existencie pod názvom Bratislava. Aj keď je ťažko určiť či je súčasná Bratislava veľká metropola alebo v porovnaní s inými hlavnými mestami Európy skôr malá, tak my sme sa namiesto riešenia tejto dilemy pozreli radšej na to, čo všetko v nej existovalo v dvoch alternatívach - veľkej a malej či už išlo o obchody, vinárne alebo lokality.

Veľký a Malý Baťa:

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

​Veľký Baťa sa nachádzal na križovatke Hurbanovho námetia a Michalskej ulice. Budovu si nechala v roku 1931 postaviť spoločnosť Baťa na základe architektonického návrhu Vladimíra Karfíka. Budova je pamiatkovo chránená a patrí medzi objekty zlínskej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Pred niekoľkými rokmi bol celý objekt premenovaný na Alizé. 

Malý Baťa (na pravej časti obrázku) sa zase dlhé roky nachádzal uprostred Obchodnej ulice, ale dnes v jeho priestoroch ponúka Ševt kancelárske potreby a v súčasnosti máme predajňu Baťa na Dunajskej ulici, ktorej niektorí Bratislavčania vravia Nový Baťa.      

Zdroj: Google Maps

​Veľkí a Malí Františkáni: 

Zdroj: Google Maps

​Veľkí Františkáni (vľavo) bola slávna vináreň na Františkánskom námestí, ktorá sa v písomných zmienkach nášho mesta spomína už v 14. storočí. Jej dominantou sú rozsiahle podzemné priestory - pivnice s niekoľkými miestnosťami, kde sa mohla aj početnejšia spoločnosť hlučne zabávať bez toho, aby rušila ostatných návštevníkov. 

Malí Františkáni sa nachádzali takisto v podzemí a vchádzalo sa do nich nenápadnou bránou kúsok od známej budovy Manderlák na Námestí SNP.  

Malý a Veľký Bajkal

Zdroj: Google Maps

​Do Bajkalu sa takisto chodievalo zabávať, konzumovať rôzne jedlá a nápoje. Za minulého režimu sa v tomto objekte na Bajkalskej ulici nachádzala reštaurácia, kaviareň, espresso a nočný klub, ale po dokončení neďalekého hotela Holliday Inn Veľký Bajkal pomaly upadal. Neskôr všetky prevádzky zatvorili a budova začala chátrať. Od roku 2007 sa plánuje, že sa prestavia na administratívny objekt s luxusnou reštauráciou, ale žiadne plány sa zatiaľ nezrealizovali.

Malý Bajkal nájdete kúsok od Račianskeho mýta na Smrečnianskej ulici. Na pohľad pôsobí táto prevádzka ako piváreň, ale dá sa tu aj celkom slušne najesť. Výhodou podniku je letná terasa s výhľadom na blízky park.       

Malý trh a Veľké trhovisko

Zdroj: Google Maps

​Kúsok od rušnej križovatky na Mlynských nivách sa kedysi nachádzal aj tzv. Malý trh - dokonca sa tak dodnes volá ulica, ktorá spája Karadžičovu ulicu s Dunajskou. Staromešťania však o stánky s kvetmi, zeleninou, ovocím a inými dobrotami od výrobcov rôzneho občerstvenia neprišli. Malé trhovisko teraz nájdete na druhej strane Ondrejského cintorína - na Poľnej ulici. Speváčka Sima Martausová na ňom nakrúcala časť klipu k pesničke Buď mi doktorom:

Za veľké trhovisko sa pokladá to na Miletičovej ulici, ktoré sa rozšírilo po tom ako zaniklo Centrálne trhovisko na Trnavskom mýte. Počas týždňa, ale najmä v sobotu ho navštevujú tisícky ľudí. Okrem známej piesne skupiny Lojzo na ňom nakrútil klip aj Taiwančan Steve Lin:  

Malé a veľké kuriozity

Pamätníci si určite spomenú aj na bufet či jedáleň Veľké Srdce na Námestí SNP, pričom niektorí tvrdia, že existovalo aj Malé srdce, akurát si nevedia spomenúť, kde presne bolo situované. Ďalší zase vravia, že okrem veľkého a dobre známeho Slavína, ktorý je jednou z dominánt Bratislavy existuje aj Malý Slavín, ktorý je vlastne pomníkom francúzskych partizánov, ale ten sa nachádza v blízkosti Strečna. Cez našu metropolu tečie Dunaj a máme tu aj Malý Dunaj, v Petržalke existuje Veľký Draždiak a Malý Draždiak, kúsok za mestom sa nachádajú jazerá nazvané Veľké a Malé Košariská alebo dediny Veľký a Malý Biel. Slovami malý a veľký sa rozlišovali v Bratislave okrem vykonávania potrieb aj niektoré divadlá (Malá scéna), kostoly - napríklad tie evanjelické, autobusy, vínne striky, bazény na kúpaliskách či ihriská. 

(ars)  

Páčil sa vám článok?