VIDEO: Vedeli ste? Presne pre 175. rokmi vznikol text súčasnej slovenskej hymny

5.3.2019

Zdroj: YouTube

Páčil sa vám článok?

Nad Tatrou sa blýska je hymnická pieseň od Janka Matúšku z roku 1844. Text napísal po tom, ako na Nový rok 1843 suspendovali Ľudovíta Štúra z funkcie námestníka evanjelického lýcea v Bratislave.

V roku 1851 vyšla tlačou anonymne v Domovej pokladnici pod názvom Dobrovoľnícka. V tom čase sa rozhodlo opustiť bratislavské lýceum a odísť študovať do Levoče 22 z približne 60 Štúrových poslucháčov. Stalo sa tak na protest proti vyšetrovaniu Ľudovíta Štúra a jeho študentov na prelome rokov 1843/44  v súvislosti s petičnou akciou slovenských evanjelikov z roku 1842 a  potvrdení rozhodnutia, že Štúr pre svoje politické aktivity už nemá prednášať na lýceu.

Z rozličných príčin, pre zákazy a obavy rodičov, odišlo z Bratislavy nakoniec len 18 študentov. V Levoči sa ich na štúdium prihlásilo 13. Viliam Pauliny Tóth, ktorý neodišiel do Levoče, ale ostal v Bratislave, si na pamiatku zapísal Matúškovu rozlúčkovú pieseň.

Zdroj: Wikipedia - Pepo13

​Najstarší autentický zápis slovenskej hymny má Slovenská národná knižnica  z pozostalosti Viliama Paulinyho Tótha. Pieseň sa stala najobľúbenejšou piesňou štúrovskej mládeže. Kolovala v odpisoch a jej záznamy sa nachádzali vo viacerých rukopisných spevníkoch.

Pieseň prijali za svoju  aj slovenskí dobrovoľníci v "meruôsmom roku" . Po vzniku ČSR v roku 1918 bola stanovená spoločná československá hymna, ktorá mala slovenskú a českú časť. Pred rokom 1989 sa používala spoločná štátna hymna zložená z piesne Kde domov můj a prvá sloha slovenskej piesne Nad Tatrou sa blíska. Po rozpade ČSFR si nástupnícke štáty svoje hymny ponechali - akurát, že Slováci v hymne spievajú prvé dve slohy z pôvodnej básne.

Poznáte celý text slovenskej hymny?

Nad Tatrou sa blýska,

hromy divo bijú.

Zastavme ich bratia,

veď sa ony stratia,

Slováci ožijú.

To Slovensko naše

posiaľ tvrdo spalo.

Ale blesky hromu

vzbudzujú ho k tomu,

aby sa prebralo.

 

Ešte jedle rastú

na krivánskej strane.

Kto jak Slovák cíti,

nech sa šable chytí,

a medzi nás stane.

 

Už Slovensko vstáva,

putá si strháva.

Hej rodina milá

hodina odbila,

žije matka Sláva!

Celú ju vie zaspievať aj trojročný Jakubko: 

Do rockovej podoby ju vlani v lete dala skupina Metalinda: 

Hymnu si radi zaspievame aj po víťazných zápasoch našich hokejistoch na MS:

Dojímavo vyznelo aj spievanie hymny v podaní účastníkov šou Zem spieva:

Alebo o rok predtým pod holým nebom vo Východnej:

Azda najväčšia masa ľudí našu hymnu spievala v roku 2009 ešte na starom Tehelnom poli, keď sme bojovali o postup na MS do Juhoafrickej republiky...

Veľký spevácky zbor vznikol aj vlani počas protestov na Námestí SNP po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej:

(ts, ars, video: youtube)

Páčil sa vám článok?