FOTO: Z bývalého kina Mier nebude koncertná sála ani galéria, ale drogéria!

25.2.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Kino Mier poznali pred rokom 1989 najmä deti z centra Bratislavy, ktoré sem chodievali na tzv. školské kinoprojekcie. Neskôr kino v Liga pasáži zaniklo. A už je jasné, že od polovice marca tu namiesto kultúry bude samoobslužná predajňa známeho reťazca s drogériou.

To, že po roku 1990 zaniklo malé kino v Starom Meste, by ani nebolo nič neobyklé, veď podobný osud postretol aj väčšie a o čosi známejšie či vychytenejšie jednosálové kiná v centre Bratislavy, ako boli napríklad Praha, Pohraničník, Metropol či Obzor.

​V centre Domu slovenskej ligy sa nachádzala jednoposchodová hmota dvorany s prednáškovou a zasadacou sálou, ktorá bola centrom verejných aktivít Slovenskej ligy. Neskôr bolo v dvorane aj známe kino Mier, ale v posledných rokoch sa dvorana využívala skôr na obchodné účely. Sídlilo tam napríklad aj kníhkupectvo.

Zdroj: FB Ľ.B.

​V uplynulých dňoch panoval na tomto mieste intenzívny stavebný ruch a slnkom presvietená dvorana sa zmenila na už len umelo osvetlený prízemný obchodný priestor, v ktorom vznikne ďalšia bratislavská predajňa obchodného reťazca Teta drogerie.

Zdroj: koláž abn

​"Mali by sme ju v Liga pasáži otvoriť okolo 11. marca," povedala nám pracovníčka na informačnej telefonickej linke spomínanej spoločnosti. Po rekonštrukcii už nevidno svetlík, nakoľko cez celú sálu bol postavený nie príliš vábny sadrokartónový strop, tak sme sa pokúšali zistiť aj to, či si nový prevádzkovateľ vyžiadal pred stavebnými úpravami povolenie od Krajského pamiatkového úradu Bratislava, nakoľko celá budova je národnou pamiatkou.

Zdroj: FB Ľ.B.

​Tieto madlá na vchode do kina Mier sú už asi tiež minulosťou...

Zdroj: FB Ľ.B.

Bývalé kovové vchody do dvorany v Liga pasáži odviezli do nenávratna...

"Oficiálne vyjadrenie vám vieme poskytnúť najskôr o týždeň, keď sa stretnú konatelia našej spoločnosti," povedal Bratislavským novinám pán Weiss, ktorý má vo firme Pemas plus na starosti prenájom obchodných priestorov. 

Samotná budova nazvaná Dom Slovenskej ligy bola postavená v rokoch 1934 až 1936 na tzv. Wiesnerovej ulici, ktorá spájala Grösslingovu ulicu s Dunajskou. Známa Liga pasáž vznikla ako nevyhnutná náhrada prepojenia oboch ulíc. Budova pozostáva z troch hmôt s odlišnou funkčnou i výrazovou špecifikáciou. Štyri poschodia domu na Grösslingovej patrili Slovenskej lige. O poschodie vyšší objekt na Dunajskej mal komerčné využitie. V oboch častiach sa na prvom poschodí nachádzali kancelárie prístupné z pasáže. Na ostatných poschodiach boli kvalitné šesťizbové byty a priestranné garsónky. Uskočená strešná časť obsahovala technické zázemie a dva ateliérové byty s terasami.

(ars)

Páčil sa vám článok?