FOTO: Kultová reštaurácia Prašná bašta aj Café Kút končia - dôvod vás možno prekvapí!

14.1.2019

Zdroj: FB Prašná bašta

Páčil sa vám článok?

Cez víkend sa na sociálnej sieti objavila správa o tom, že kultová bratislavská reštaurácia Prašná bašta nachádzajúca sa vo dvore rožného domu na Zámočníckej ulici po takmer 25 rokov svojej existencie končí! A spolu s ňou má dni spočítané aj susedná kaviareň Café Kút. Zisťovali sme, prečo.

"Drahí priatelia, zákazníci, s ľútosťou vám oznamujeme, že PRAŠNÁ BAŠTA a Café KÚT končí. Dostali sme po 24 rokoch hrubým spôsobom bezdôvodnú výpoveď z nájmu ku koncu marca 2019. Minimálne do 15.3.2019 fungujeme štandardné. Príďte si ešte užiť jedlo do Prašnej bašty a zabaviť sa do Café Kút (hráme každý piatok). Intenzívne hľadáme nový priestor, kde budeme pokračovať (ak máte vhodné tipy v centre mesta, budeme vám vďační). Ďakujeme," napísali cez víkend na oficiálnu facebookovú stránku ľudia z reštaurácie Prašná bašta a Café Kút. Pochopiteľne, že táto správa nezostala bez odozvy a v nasledujúcich hodinách ju zdieľali na sociálnej sieti stovky jej používateľov a desiatky ľudí do komentárov napísalo, ako im je to ľúto, pretože táto reštaurácia na Zámočníckej ulici patrí medzi ich obľúbené. 

Zdroj: FB Prašná bašta

​Nachádza sa v rožnom dome a vchádza sa do nej cez bránu z ulice, ktorá vedie do dvora, odkiaľ sa môže zákazník dostať buď do Café Kút alebo reštaurácie Prašná bašta. K tej počas letnej sezóny neodmysliteľne patrí aj terasa, ktorá sa však na rozdiel od väčšiny letných terás nenachádza na ulici, ale v príjemnej, tichej záhrade v blízkosti Michalskej veže.

Zdroj: FB Café kút

​​Prašná bašta je obľúbeným podnikom najmä Bratislavčanov, ktorí ju dobre poznajú a navštevujú už takmer 25 rokov. Bratislavské noviny sa snažili zistiť, prečo vlastne bude musieť byť reštaurácia zatvorená a skontaktovali sme sa s jej majiteľom - pánom Ing. Františkom Makaiom, ktorý nám povedal: "Tiež sme tomu spolu s kolegami nerozumeli. Keď sme sa na to majiteľky domu priamo opýtali, tak nám bolo povedané, že už sme tam boli príliš dlho."       

Reštaurácia Prašná bašta fungovala na tomto mieste od roku 1994 a Café Kút v susedných miestnostiach na prízemí otvorili o štyri roky neskôr. "Priznám sa, že kaviareň nám najmä v niektorých mesiacoch až tak dobre nešla a mali sme ju zatvorenú, ale reštaurácii sa darilo. Dokonca sme vypracovali projekt na rekonštrukciu sociálnych zariadení, ktoré sa mali modernizovať a predložili sme ho majiteľke domu na schválenie, ale namiesto súhlasného verdiktu nám oznámila, že už s nami ďalej nepočíta. Už sa s ňou ani nedalo hovoriť ani o nových podmienkach prenájmu, takže mi to vychádza, že sa medzitým musela dohodnúť s nejakým iným nájomcom, ktorý jej bude platiť viac." 

Zdroj: FB Prašná bašta

​Zatiaľ to teda naozaj vyzerá tak, že do polovice marca budú ešte fungovať reštaurácia aj kaviareň v štandardnom režime a dovtedy ich majiteľ intenzívne zháňa nové priestory, kam by sa mohli obe prevádzky presťahovať. Darí sa mu? "Zatiaľ ani veľmi nie. Teda zatiaľ som novú lokalitu, ktorá by zodpovedala našim predstavám, neobjavil. Neviem si ani predstaviť, čo bude, ak sa nám to do marca nepodarí. V reštaurácii aj kaviarni je strašne veľa zariadenia a kuchynských strojov, ktoré sa asi len tak do garáže nezmestia. Dúfame, že sa nám podarí niečo nájsť, lebo by to bola nesmierna škoda, ak by Bratislava o Prašnú baštu definitívne prišla," dodal jej majiteľ.

​(ars, foto: FB Prašná bašta)   

Páčil sa vám článok?