VIDEO a FOTO: Ľadové medvede si opäť zaplávali v Dunaji

13.1.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Ľadové medvede, teda otužilci, si znovu zaplávali v studenom Dunaji. Podujatie pod názvom Memoriál Jozefa Makaia si prišlo na nábrežie pozrieť mnoho divákov.

Celí červení, vyštípaní od zimy, ale zato šťastní a usmiati. Presne takí boli otužilci, ktorí si aj v nedeľu našli čas, aby sa stretli a zaplávali si v ľadovej rieke priamo v Bratislave. Ľadové medvede si tentokrát nielen zaplávali, ale aj pretekali. Na štart sa ich postavilo približne 70! Medzi prvými plavcami v cieli nechýbala ani žena.

Zdroj: bal

​Taktiež, samozrejme, nechýbali ani záchranné zložky a zdravotníci, ktorí celú akciu monitorovali priamo na vode. Diváci celú akciu sledovali so zatajeným dychom. Niektorí prišli vyslovene za týmto podujatím, iní sa zastavovali ako okoloidúci. 

Zdroj: bal

Podujatie - 20. ročník zimného plávania v Dunaji s názvom Memoriál Jozefa Makaia organizovalo občianske združenie Ľadové Medvede Bratislava. Podmienky na zimné plávanie označila podpredsedníčka združenia Andrea Ostrihoňová za optimálne.

,,Voda má dnes 2 a pol stupňa, vonkajšia teplota je okolo 6 stupňov Celzia a Dunaj má 745 centimetrov, takže podmienky máme optimálne, my ich považujeme za skvelé," uviedla. Plavci sa zaraďovali do troch tratí rôznych dĺžok.

,,Budú sa plávať tri trate, úplní začiatočníci 100 metrov, to je len od Mosta SNP. Pokročilí, stredne odvážni si dajú tisícku popri bratislavskej strane Dunaja a tí, ktorí zaplávali kvalifikáciu, pôjdu z pečnianskej, čiže petržalskej strany. Naplávajú viac ako kilometer," priblížila Ostrihoňová. Najviac účastníkov sa rozhodlo preplávať 1000-metrovú trať popri Dunaji. Vekové rozhranie plavcov bolo od 20 do približne 70 rokov.

,,Do Dunaja nepúšťame deti ani nečlenov. Musíme vedieť, kto tam vchádza, účastníci prechádzajú aj zaškolením," uviedla Ostrihoňová s tým, že na hladine boli pripravené dve záložné lode, riečna stráž a záchranári a na každú posádku dohliadal aj odborník z občianskeho združenia.Tradičné januárové plávanie bolo tento rok podľa Ostrihoňovej o niečo výnimočnejšie.,, Doteraz to bola doména chlapov, dnes tu plávajú aj dve ženy a jedna z nich som ja," uzavrela.

Zdroj: bal

​Otužilcov prišla na nábrežie podporiť aj pani Erika Mináriková. Tá je sama členkou klubu, ale tentokrát otužovanie vynechala a svojim kamarátom fandila  z brehu Dunaja. My sme ju požiadali, aby nám o tomto športe povedala niečo viac: ,,Otužovanie vrelo odporúčam, človeka to skutočne nabije endorfínmi. Uvoľňuje to napätie. Vždy som potom výborne naladená. Navyše, odkedy sa pravidelne takto otužujem, vôbec nebývam chorá. Je to veľmi prospešné pre zdravie a navyše sa tu aj zabavíme, je to naozaj úžasné," povedala pani Erika pre banoviny.sk. 

Zdroj: bal

Zdroj: bal

​Pozrite si aj naše video, aby ste si vychutnali pravú ľadovú atmosféru:

(bal,tasr)

Páčil sa vám článok?