ANKETA: Dávate si novoročné predsavzatia? Aké?

2.1.2019

Zdroj: koláž abn z FB

Páčil sa vám článok?

Zvykne sa vravieť, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Preto si mnohí ľudia hovoria, že ak chcú niečo vo svojich životoch zmeniť k lepšiemu, tak s tým treba začať od 1. januára. Zisťovali sme, s akými predsavzatiami vstupujú do roku 2019 niektorí známi Slováci.

Lucia Nicholsonová – podpredsedníčka NR SR, Bratislava: Áno, dávam si predsavzatia a to tohtoročné je také, že už nebudem venovať ani sekundu primitívnym hejtom na Facebooku.

Michal Oláh – sociálny pracovník, Bratislava: Vždy na Nový rok po spoločnej večeri s našimi chlapmi v RESOTY si doma pred polnocou celá rodina sadneme okolo kuchynského okrúhleho stola s Menorou uprostred. Každý si spomíname na najkrajšiu a najťažšiu vec, akú sme v minulom roku zažili. Potom každý vyslovíme predsavzatie do budúceho roka. Synovia si priali zlepšenie v škole, manželka viac spoločného voľna a ja som si dal predsavzatie založiť podľa priania Antona Srholca ďalšiu podobnú komunitu ako RESOTY inde na Slovensku. Osobným predsavzatím je rýchlejšie odpúšťať a viac počúvať ako rozprávať. Predsavzatia si dávam rád, aspoň 50 % sa mi vždy potom podarí splniť.

Michal Slanička – moderátor, Bratislava: Ciele, predsavzatia, sny... asi je jedno, ako to človek nazve. Rád snívam a predsavzatia (nielen na úvod nového roka) vnímam ako medzistupienok k splneniu si snov. Do roku 2019 vstupujem s jedným špecifickým predsavzatím – svoj čas a energiu budem venovať len ľuďom, ktorí si to zaslúžia.

Barbora Hlinková - herečka, Bratislava: Novoročné predsavzatia si nedávam. A prečo nie? Ani neviem. Veď, keď budem chcieť, môžem si dať hocikedy nejaké predsavzatie.

Igor Slovák – eskamotér, Bratislava: Tak jedno predsavzatie mám – nech schudnem. A keďže sa už pomaly nezmestím do niektorých kostýmov, tak vlastne aj musím.

Gabriela Pirošková – moderátorka, Bratislava: Mojím dlhom voči sebe je štúdium cudzích jazykov, takže som si ešte pred Vianocami povedala, že musím začať. A to nesebecké, že budem pokračovať v zbieraní odpadkov vo svojom okolí po ľuďoch, ktorí netušia, na čo sú odpadkové koše a zároveň pripomínať psičkárom, na čo sú tie druhé. Často sa mi totiž stáva, že pri čistení trávy stúpim na...mínu. PF2019!

Martin Chynoranský - moderátor, Trnava: Dávam si už niekoľko rokov dve rovnaké. Minulý rok, že začnem cvičiť a nebudem robiť veci na poslednú chvíľu a tlačiť si povinnosti pred sebou. Cvičiť som začal, v tom chcem pokračovať, ale v 2019 sa chcem naučiť konečne lepšie rozdeľovať povinnosti a neprokrastinovať.   

Peter Paul Pačut - spevák, Košice: Chcem byť len zdravý a mať veľa koncertov.

Klaudia Chlustinová – podnikateľka, Dolný Kubín: Ale ak mám pravdu povedať, novoročné predsavzatia som si nikdy nedávala. Keď niečo chcem zmeniť alebo urobiť, spravím to v daný moment. Ciele si stanovujem celý rok. Ja mám len novoročné prianie, aby sme pekne v zdraví prežili tento ďalší rok v láske a spolu. Nič viac mi nepotrebujem. Len mať šťastnú rodinku a okolo seba priateľov. To je všetko.

Michal Bujna - TV reportér, Trenčín: Už dávno si nedávam žiadne predsavzatia. Ako mladý chalan som si sem-tam nejaké skúsil dať, ale potom som pochopil, že to nemá význam.

Andrej Wallner – moderátor, Bratislava: Chcem sa viac venovať svojim blízkym, rodine, priateľom, pretože som bol viac ponorený do práce uplynulý rok. Jednoducho sa s nimi častejšie stretávať, komunikovať a zabávať. Predovšetkým nielen sebe, ale aj ostatným radím dať si osvedčenú klasiku: Dbať o svoje zdravie a mať každý deň dôvod na úsmev, pohodu a pozitívnu energiu.

Caroline Lišková – politička, Bratislava: Novoročné predsavzatia si dávam, veď ten dátum 1.1. je krásny. Väčšina predsavzatí vyplynie z mojich slabých stránok z predchádzajúceho roka. Mám vždy odhodlanie byť tou lepšou, ako som bola minulý rok. Moje predsavzatia sú: byť ešte láskavejšia na ľudí, viac trpezlivosti v určitých situáciách. Častokrát si vytvorím aj zoznam kníh, ktoré chcem prečítať, a miest, kde chcem vycestovať. A priznávam, že si predsavzatia dávam aj cez bežný rok, lebo verím tomu, že kde nie je cieľ, nie je ani ambícia a výsledok tiež nepríde.

Lukáš Pavlásek – herec, Bratislava:  Predovšetkým by som zaželal vašim čitateľom, nech je nový rok ešte lepší, ako bol ten starý a čo sa týka môjho predsavzatia, tak každý rok si dávam úplne rovnaké predsavzatie a to, že si vymakám svoju postavu vo fitku a zmením svoju životosprávu.  Vydrží mi to jeden deň a to, že prídem do fitka, prezlečiem sa, urobím dva brušáky, pozdravím sa, odídem, sadnem do auta a rovno do mekáču. Takže toto je moje predsavzatie, ktoré mi vydrží vždy dosť dlho.

Hana Hozzánková – futbalistka, Bratislava: Konkrétne predsavzatia si nedávam. Skôr si vyhodnotím, čo sa mi minulý rok podarilo dosiahnuť a čo nie a snažím sa na to myslieť, aby sa mi to splnilo tento rok. Ale nie je to také, že od 1.1. niečo robím každý deň inak.

Jarolím Emmanuel Ružička - husľový virtuóz, Bratislava: Jediným mojim predsavzatím je byť sám sebou a byť šťastný.

Peter Kalmus – výtvarník, Košice: Skôr ako predsavzatia mám také novoročné rituály v zmysle starého príslovia: Ako na Nový rok, tak po celý rok.... Napríklad si vymením posteľné prádlo...a to decembrové namočím do vane. A samozrejme sa venujem aspoň symbolicky aj svojej tvorbe, aby sa mi darilo aj v tomto roku.

(ars, foto: koláž abn)

Páčil sa vám článok?