Pripomíname: V Bratislave platí zákaz používania pyrotechniky, pokuta hrozí aj za prskavku

29.12.2018
0
Silvester 2017

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Ak sa chystáte na búrlivé oslavy príchodu Nového roka, pripomíname jednu dôležitú vec. V Bratislave platí už tretí rok celoročne zákaz používať zábavnú pyrotechniku, týka sa aj Silvestra. Pokutu môžete dostať dokonca aj za väčšiu prskavku.

Od 1. novembra 2016 totiž platí na území Bratislavy všeobecne záväzné nariadenie, ktoré zakazuje používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 celoročne. A tam patria napríklad aj veľké 70-cm dlhé prskavky, rovnako ako petardy či svetlice. Za ich použitie vám hrozí pokuta až do 500 eur, zákaz sa vzťahuje aj na strieborné lietajúce osičky, zlaté lietajúce včeličky či turbo čmeliaka. Rovnko zabudnite na fontánky, rakety, vulkány či rímske sviece pre domom. Paradoxné je, že farebné guľôčky, ktoré nárazom na tvrdý povrch búchajú, sú povolené, hoci sú jasným predstupňom petárd. Či pyrotechnika, ktorú ste si kúpili, patrí do kategórie F2 alebo F3, nájdete napísané na krabici.

Bratislavské VZN, najprísnejšie na Slovensku, keďže nedáva výnimku ani na Silvestra, je síce schválené mestskými poslancami, ale v praxi sa ukázalo ako nenaplniteľné. Mestská polícia musí totiž páchateľa prichytiť priamo pri čine.

(ms)

Páčil sa vám článok?