VIDEO: Vianočný koncert umeleckých telies Adoremus a Warchalovci potešil plnú Katedrálu svätého Martina

26.12.2018

Zdroj: Natália Balúchová

Páčil sa vám článok?

Po roku opäť dostali umelecké telesá Adoremus a Warchalovci priestor v Katedrále sv. Martina, aby tu 26. 12. svojim tradičným koncertom priniesli hudobné stvárnenie tajomstva Vianoc. Hosťami programu boli operní speváci Miroslav Dvorský a Ján Babjak.

Koncert predstavuje Prostonárodnú vianočnú omšu a pastorálne piesne zo zbierky Andreja Kmeťa "Prostonárodné vianočné piesne" v úprave Dušana Billa pre miešaný zbor a orchester. Táto vzácna zbierka zostavená Kmeťom v 60. rokoch 19. storočia ako pozoruhodná antológia slovenského vianočného repertoáru ostala dokladom ojedinelého zberateľského činu, ktorý nemá na Slovensku obdobu. Je významným hudobno-literárnym prameňom a právom jej možno pripísať hodnotu národnej kultúrnej pamiatky.

V programe koncertu nechýbalo ani inštrumentálne dielo, ktoré svojim naturelom zdôrazňuje a sprítomňuje atmosféru Vianoc – známe Concerto grosso g mol č. 8 op. 6 Fatto per notte di Natale / Na Božie narodenie od Arcangela Corelliho.

Návštevníkov koncertu potešil aj výber piesní z vianočného slovenského klenotu – Vianočnej omše. Radostná zvesť Jozefa Halmu ako i jeho známej a obľúbenej hymnickej piesni Kráľovná nebies, ktorá bola premiérovaná práve pred 40 rokmi, no stále je aktuálna, pre svoje posolstvo a melodickosť vždy "chytí" poslucháča za srdce.

Halmová tvorba bola zastúpená aj jeho skladbou Sancta Maria. Skladba má pôsobivý rytmus ktorý k latinským slovám Ave Maria padne ako uliaty a má v sebe kus talianskeho temperamentu. Pieseň je komponovaná v štýle romantizmu, avšak hudba je nadčasová.

Na koncerte skladby zazneli v úprave Dušana Billa pre miešaný zbor a orchester. Príbeh o príchode Kráľa ľudských sŕdc bol odetý do pestrých šiat slov, zvykov, malieb a piesni. Dramaturgia Vianočného koncertu ponúkla pestrú paletu kolied, ktoré v obdivuhodnej a rozmanitej podobe po stáročia, na celom svete zvestujú zvesť biblického príbehu Tajomstva Narodenia Ježiša.

Neopakovateľná atmosféra svätej noci, ktorá vyzýva ľudské duše k stíšeniu a prijatiu večne živej správy o Narodení, obohatila v závere koncertu aj obľúbená Gruberova Tichá noc. Vianočná hudba interpretované v autentickom, monumentálnom sakrálnom priestore ponúkla nevšedný, jedinečný umelecký zážitok a obohatila prežívanie posledného sviatočného dňa Vianoc. V programe účinkoval Slovenský spevácky zbor Adoremus so zbormajstrom Dušanom Billom, Členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala s dirigentom Ewaldom Dadelom a operní speváci Miroslav Dvorský (tenor) a Ján Babjak (tenor).

(cl, video: FB H.B. a Youtube)

Páčil sa vám článok?