VIDEO: José Carreras spieval v Bratislave o bielych Vianociach už niekoľkokrát a oslávil tu aj svoje 70. narodeniny

15.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Slávny španielsky operný spevák José Carreras našu krajinu navštívil veľakrát. Koncertoval v Bratislave i v Košiciach a nedávno bol pozvaný aj na charitatívny koncert Kvapka nádeje, kde moderátori čítali list ospravedlňujúci jeho neúčasť. V našom adventnom kalendári však tento svetoznámy umelec chýbať nemôže, veď už neraz nám práve on navodil už v predstihu vianočnú atmosféru. Naposledy v roku 2016...

Rodák z Barcelony José Carreras (rodený Josep Carreras i Coll, *5.12.1946) spieva od desiatich rokov. Keď mal jedenásť, absolvoval prvé vystúpenie v Gran Teatro del Liceo v Barcelone. V roku 1971 vyhral medzinárodnú spevácku súťaž v Parme a absolvoval taliansky debut v opere Bohéma v Teatro Regio di Parma. Ešte v roku 1971 účinkoval prvýkrát aj v Londýne na festivale Hall. Rok nato spieval v New York Opera úlohu Pinkertona v opere Madame Butterfly. V roku 1974 absolvoval debut aj v newyorskej Metropolitan Oper v úlohe Cavaradossiho opery Tosca. Dnes patrí medzi najslávnejších svetových tenoristov, vo svojom repertoári má okolo 600 titulov rôznych štýlov od barokovej po súčasnú hudbu a viac ako 60 opier.

Na Slovensko pricestoval prvýkrát v roku 1992, teda ešte počas existencie spoločnej federácia a z koncertu v športovej hale na Pasienkoch, kde ho 13. apríla sprevádzal orchester Slovenskej filharmónie sa zachoval napríklad aj tento vzácny archívny televízny záznam: 

Nadšeným Bratislavčanom, z ktorých mnohí počas celého koncertu stáli priamo pod pódiom, zaspieval aj slávnu pieseň O sole mio a ovácie nemali konca...

V roku 1987 mu diagnostikovali leukémiu, z ktorej sa mu podarilo vyliečiť a vrátiť sa na profesionálnu umeleckú dráhu. Rok nato založil Nadáciu José Carrerasa proti leukémii, ktorá podporuje výskum leukémie.

Na Slovensko sa opäť vrátil v roku 2012, o čom svedčí aj táto spravodajská reportáž:

Na spomínanom koncerte nechýbala ani vianočná koleda Tichá noc zaspievaná spoločne s kolegyňou - Nataliou Ushakovou:

O jeho zatiaľ poslednom vystúpení u nás v roku 2016 sme písali aj my v Bratislavských novinách:

Do nášho adventného kalendára sme sa rozhodli zaradiť vianočnú skladbu Sen o Vianociach, ktorú zaspieval spoločne s nevidiacim talianskym tenoristom Andreom Boccellim:

A v nemeckej televízii ju zase zaspieval sólo v sprievode chlapčenského zboru:

V jeho charitatívnej šou zaznela ako dueto aj táto krásna vianočná pieseň:

Ak máte chuť a čas na ešte viac vianočných melódií v podaní José Carrerasa, tak si pozrite jeho vianočný koncert v milánskej katedrále:

(ars, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?