FOTO a VIDEO: Prvá vzducholoď nad Bratislavou vyvolala pred 87 rokmi obrovský ošiaľ medzi jej obyvateľmi

12.12.2018

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Páčil sa vám článok?

Aj keď vzducholode mali ambíciu stať sa bezpečným leteckým dopravným prostriedkom už v 18. a 19. storočí, tak k ich technického zdokonaleniu došlo až na začiatku 20. storočia. Jedným z najvýznamnejších konštruktérov vzducholodí bol gróf Ferdinand von Zeppelin a práve model pomenovaný po ňom sa 12. júla 1931 objavil nad Bratislavou a spôsobil tu rozruch, aký by mohlo prekonať snáď už pristátie mimozemšťanov...

Tým výnimočným dňom pre Bratislavu bola nedeľa 12. júla 1931, kedy sa nad mestom objavila vzducholoď Graf Zeppelin aj s kormidelníkom - slávnym vzduchoplavcom Hugom Eckenerom, ktorý prijal pozvanie denníka Neue Pressburger Tagblatt, aby si sem odskočil, respektíve  odletel z Viedne, kde sa zúčastnil oficiálnych leteckých osláv Rakúska.

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

​"Nad Bratislavu dorazila presne o 6. hod. ráno od severozápadu, preletela nad hradom, ponad územie Starého Mesta popri Dunaji východným smerom, obletela mesto a niekde medzi Tehelným poľom a Hlavnou stanicou sa obrátila a opäť preletela ponad mesto južným smerom. Odletela cez Berg na Burgenland a Šopron. Nad Bratislavou zhodila letáky, na ktorých bol pozdrav mestu, určený najmä jeho nemeckému obyvateľstvu. Napriek včasnej rannej dobe príletu boli ulice mesta naplnené zvedavcami, ktorých vyháňal z príbytkov von silný rachot motorov tohto vzdušného obra. A miestna tlač sa pozastavila aj nad tým, že mnohí ľudia vybiehali na ulicu v nočných úboroch, prípadne iba v spodnej bielizni, pričom mnohí panikárili aj preto, že nevedeli o aký úkaz vlastne ide,"  napísal na základe výskumu v dobovej tlači Ján Vyhnánek, ktorý ho realizoval a v nedávnej minulosti využil aj počas svojej prednášky na tému slávne návštevy medzivojnovej Bratislavy pre Bratislavský dobový piknik.

Zdroj: FB Ján Vyhnánek

​Takto bola výnimočná udalosť zaznamenaná v dobovej tlači...

Podľa dobových prameňov mal ísť o model LZ 127 Graf Zeppelin, ktorý bol najúspešnejšou vzducholoďou z celej éry týchto strojov. Postavili ju v nemeckom Friedrichshafene podľa projektu Ludwiga Dürra, ktorý sa podieľal aj na konštrukciách všetkých predchádzajúcich "zeppelínov". Prvýkrát vzlietla 18. septembra 1928. Bola dlhá 236 metrov, pohybovala sa rýchlosťou od 115 do 130 km za hodinu a mala dolet až 12-tisíc kilometrov. Vybavená bola piatimi motormi Maybach s výkonom 390 kW, ktorých poháňal tzv. Blauov plyn, čo bola zmes propylénu, methánu, ethánu, ethýnu, butylénu a vodíku. V máji 1930 sa na tejto vzducholodi uskutočnil prvý skúšobný let do Južnej Ameriky a neskôr lietala na pravidelnej linke z Nemecka do Brazílie. Celkovo medzi kontinentmi prepravila 34 000 cestujúcich a 78 ton poštových zásielok. V roku 1940 bola na príkaz ministra letectva - ríšskeho maršála Hermanna Göringa rozobratá a jej kovové časti putovali do šrotu.

Ešte aj dnes vyvolá prelet vzducholode zvýšenú pozornosť ľudí, nakoľko ide o obrovský lietajúci kolos.  

(ars)

Páčil sa vám článok?