FOTO: Verili by ste, že takto vyzerala Račianska ulica pred druhou svetovou vojnou?

11.12.2018

Zdroj: Archív Petra Leginského

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti sa včera objavila fotografia, ktorú sem pridal známy bratislavský fotograf Peter Leginský. Pochádza z archívu jeho otca a vznikla niekedy v 30-tych rokoch minulého storočia, teda ešte pred druhou svetovou vojnou a je na nej zachytená Račianska ulica...

Fotografia bola urobená z jedného z tzv. Legio domov, ktoré stoja v tejto štvrti od roku 1924. "Nasťahovali sa sem ešte za ich novoty moji starí rodičia a ja som už vlastne tretia generácia, ktorá tu býva," hovorí fotograf Peter Leginský. Prevažná väčšina súčasných Bratislavčanov by asi mala dosť veľký problém identifikovať budovy a miesta, ktoré sa na starej fotografickej snímke nachádzajú. Väčšina objektov totiž už dávno nestojí a tam, kde boli kedysi záhradky sú dnes domy, prípadne ich zabrala rozšírená Račianska ulica a súbežné chodníky vedúce popri hlavnej ceste. 

Zdroj: Google Maps
Jedinými poznávacími bodmi sú bytové domy Unitas, ktoré zase lemovali dnešnú Šancovu ulicu, kedysi Malinovského ako aj veža evanjelického kostola na Legionárskej ulici, ktorý bol dokončený v roku 1933. Na snímke sme ich označili červenými elipsami. ​Súčasná Račianska ulica vyzerá dnes takto: 

Zdroj: Google Maps

Peter Leginský nám poskytol aj exkluzívny výhľad z druhej strany Legio domov, ktorý sa kedysi naskytol z okna jeho otcovi. "Ak sa na túto snímku pozorne pozriete, tak uvidíte aj vlak s parnou lokomotívou, ktorý ide z Hlavnej stanice smerom na Vinohrady. Dnes sú už aj tieto kopce pod súčasnou Kolibou kompletne zastavané najrôznejšími vilami," dodal známy bratislavský fotograf.  

Zdroj: Archív Petra Leginského

​(ars, foto: Archív Petra Leginského, Google Maps)

Páčil sa vám článok?