VIDEO: Speváčka Sade pokrstila vynovený zimný štadión Ondreja Nepelu v roku 2011 mimoriadne riskantným manévrom

10.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V roku 2011 sa na vynovenom zimnom štadióna Ondreja Nepelu konali nielen majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ale aj koncert speváčky Sade, ktorá sa do povedomia širokej poslucháčskej verejnosti zapísala už v 80-tych rokoch minulého storočia. Do Bratislavy prišla zaspievať svoje najväčšie hity a dnes do nej posiela aj svoje vianočné posolstvo v rámci nášho adventného kalendára.

Speváčka Sade sa narodila 16. januára 1959 sa v Ibadane (Nigéria). Jej pôvodné meno je Helen Folasade Adu. Jej otec bol Nigérijčan, matka Angličanka, kam sa v roku 1964 aj s dcérou vrátili a usadili sa v severnej štvrti Londýna. Sade začala so spevom už na strednej škole, bola členkou skupiny Arriva. Zároveň pracovala ako modelka. V júli 1984 jej vyšiel debutový album Diamond Life, na ktorom bol jej prvý veľký hit  Smooth Operator. Táto pesnička samozrejme nemohla chýbať ani 13. novembra 2011 na jej bratislavskom koncerte: 

Počas svojho vystúpenia sa Sade nechala vysunúť na zdvíhacej plošine asi do trojmetrovej výšky nad úroveň pódia, čo pôsobilo mimoriadne efektne a trochu aj nebezpečne. Vidieť to môžete približne v piatej minúte nasledujúceho zostrihu:

V roku 1989 sa usadila v Španielsku. V anglickom singlovom rebríčku mala päť piesní, vydala šesť štúdiových albumov. Ten šiesty s názvom Soldier of Love vyšiel vo februári 2010. A práve jeho platinový úspech rozhodol o tom, že sa Sade vrátila na koncertné pódiá. Jej skladba s nádychom vianočnej atmosféry:

A na záver ešte jeden jej predvianočný pozdrav, ktorý vznikol v roku 2016:

(ars)

Páčil sa vám článok?