VIDEO: Stevie Wonder priniesol do Bratislavy ešte pred Nežnou revolúciou závan slobody

5.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V lete roku 1989 privítalo naše hlavné mesto populárneho amerického speváka a hudobného skladateľa Stevieho Wondera. Jeden z najznámejších nevidiacich umelcov sveta absolvoval koncert na futbalovom štadióne Slovana CHZJD Bratislava, na ktorý prišlo približne 40-tisíc divákov a aspoň dve hodiny sa cítili slobodne. O pár mesiacov na to padol socializmus, otvorili sa hranice a už sme aj my mohli cestovať na západ či do USA...

O návšteve Stevieho Wondera v Bratislave vznikla aj táto vzácna reportáž, v ktorej uvidíte ako to v roku 1989 vyzeralo na bratislavskom letisku alebo na futbalovom štadióne Tehelné pole, kde hrávala svoje zápasy ešte aj reprezentácia Československa. Mimochodom práve v tom roku sa naši futbalisti prebojovali na MS do Talianska, kde si vôbec neurobili hanbu, ale práve naopak - dostali sa až do štvrťfinále, kde ich vyradili neskorší majstri sveta Nemci. V televíznom dokumente zaznie z úst populárneho speváka napríklad aj informácia o tom, že mesto Bratislava si vtedy pripomínala dvetisíc rokov od svojho založenia.  

Pozrite si ako čiernobielo to u nás vtedy vyzeralo: 

Vráťme sa však k hudbe. Steve Wonder, vlastným menom Steveland Hardaway Judkins sa narodil 13. mája 1950 v meste Saginaw amerického štátu Michigan. A hoci bol slepý, tak odmalička prejavoval výnimočný cit pre hudbu. Už ako štvorročný vedel hrávať na harmonike a neskôr sa naučil ešte aj na klavíri, bicích, basovej gitare, kongu, bongu a keytare. Začal aj spievať a prvý album mu vyšiel už ako 12-ročnému! Postupne sa stal v USA veľmi populárny. Spolupracoval s mnohými nemenej slávnymi interpretmi. Za všetkých spomeňme aspoň Paula McCartneyho zo skupiny The Beatles alebo kráľa popu - Michaela Jacksona. 

Vianočná pieseň Stevieho Wondera je dueto, ktoré naspieval s Androu Day: 

V roku 1967 nahral aj skladbu What Christmas Means To Me:

(ars, foto: TASR, video: YouTube)

Páčil sa vám článok?