Do tohto taxíka radšej nenastupujte - dedkovi z Vrakune nepomohla ani zbierka, aby na jazde neprerobil!

4.12.2018

Zdroj: FB Doprava v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Prípad 71-ročného pána Mariána Šipkovského z Vrakune, ktorý zaplatil za cestu taxíkom z Kramárov do Vrakune takmer 100 eur zaujal obrovské množstvo ľudí. Niektorí sa dokonca rozhodli, že dedkovi prispejú aj finančne, aby v ňom nezostal pocit, že starých ľudí možno takto beztrestne zneužívať na vlastné obohatenie. Na sociálnych sieťach sa už objavila aj fotografia auta ako aj tváre nepoctivého taxikára Aladára Čóku...

Na facebookovej stránke Doprava v Bratislave včera zverejnili fotografiu strieborného vozidla Škoda Superb, ktoré podľa EČV patrí pánovi Aladárovi Čókovi. Dôkazom je účet z taxametra na sumu 95,50 eura, ktorý pánovi Mariánovi Šipkovskému pred niekoľkými dňami za jazdu dlhú 13,5 kilometra a trvajúcu 33 minút vystavil, kde je uvedené rovnaké evidenčné číslo. O niekoľko minút na to už bola známa aj tvár chamtivého taxikára, ktorého identitu potvrdila dcéra spomínaného dôchodcu z Vrakune.   

Zdroj: FB A.Č.

​Starý pán takú veľkú hotovosť pri sebe ani nemal a musela mu peniaze zo spoločných úspor z domu priniesť manželka. Taxikár im podľa ich slov ani nechcel zo stovky vydávať, ale napokon musel.

Zdroj: Markíza

​Vnučka manželov Šipkovských následne zavesila fotografiu účtu za predraženú jazdu taxíkom na sociálnu sieť a o prípad staršieho pána z Vrakune sa začali zaujímať aj médiá. Dve neznáme mladé ženy z Facebooku sa rozhodli, že dedkovi vložia na účet nejaké peniaze, aby mu trochu pomohli odľahčiť nabúraný rodinný rozpočet, nakoľko on ani jeho vnučka Petra Machánová nechceli veriť, že by niekto mohol zaplatiť za jednu jazdu taxíkom takmer stovku. Aladár Čóka nerobí pre taxislužbu ani nie je členom žiadnej stavovskej organizácie a proste len zneužil skutočnosť, že starý pán si pri nástupe do jeho vozidla nevšimol cenník a hlavne to, že na Slovensku nie je zákonom stanovená maximálna výška ceny jazdy za 1 kilometer. "Pri telefonickej alebo internetovej objednávke si účtujem v meste 0,60 eur za kilometer a mimo mesta 1,20 €. Ak mi niekto nasadne do auta bez toho, že by si ma objednal, tak môžem použiť sadzbu 3,50 eur na kilometer," priznáva jeden z bratislavských taxikárov, s ktorým sme sa dnes na stanovisku rozprávali.

Zdroj: FB Doprava v Bratislave

​Vyzerá to tak, že pán Aladár Čóka si účtoval nástupné vo výške 18 eur a za každý prejdený kilometer viac než 5 eur. Polícia ani Štátna obchodná inšpekcia s tým však napriek podnetom nemohli nič robiť, keďže nedošlo k porušeniu zákona. Snažili sme sa zistiť či a za akých okolností by mohol prísť takýto taxikár o koncesiu alebo licenciu, ale oslovené organizácie nám na to odpovedať nevedeli. V takýchto prípadoch je oprávnený konať a taxikársku koncesiu odňať príslušný Okresný úrad alebo dopravný správny orgán, ktorý ju žiadateľovi vydal. Ondrej Halás z Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov pre Bratislavské noviny povedal, že vo svojom okolí sa s odňatím koncesie ani licencie ešte nestretol. "A určite by na to nemohla byť dôvodom príliš vysoká cena za jazdu. Presné dôvody, za čo môžu byť taxikári postihovaní, sú uvedené v Zákone č.56/2012 o cestnej premávke, ktorý stanovuje aj možné tresty. Sú to však predovšetkým pokuty vo výške od 100 do 15-tisíc eur v závislosti od závažnosti spáchaných priestupkov."       

Skontaktovali sme sa aj s pánom Mariánom Šipkovským, ktorý bol na jednej strane rád, že jeho príbeh ľudí motivoval k tomu, aby mu dokonca začali na účet posielať peniaze. "Vôbec som takúto iniciatívu nečakal, ale je to fajn pocit, že ešte dobrí ľudia nevymreli a nie je im ľahostajné, čo sa okolo nich deje. Na druhej strane na sociálnych sieťach mnohí písali, že na čo mi bude 5000 eur, keď mi náhodou toľko peňazí ľudia pošlú. Asi ich sklamem. Akurát mi vnučka volala, že pozerala internetový výpis a celkovo prišlo na ten účet 88 eur. V každom prípade však chcem každému jednému človekovi, ktorý prispel, veľmi pekne poďakovať a sľubujem, že ja si už nikdy do žiadneho taxíka nesadnem. Keby som nebol po operácii, tak by mi to ani nenapadlo. Chcel som byť len čo najskôr z nemocnice doma. Ak by som vedel, že ma to bude toľko stáť, použijem radšej MHD."

(ars, foto: koláž abn, FB A.Č, Markíza)        

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie