VIDEO: Vedeli ste, že Plácido Domingo zaspieval Tichú noc aj v slovenčine?

1.12.2018

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a za pár dní sú tu Vianoce. Aj tento rok si čas do ich príchodu budeme krátiť pesničkami, ktoré súvisia nielen s týmito peknými zimnými sviatkami, ale aj s našim hlavným mestom. Ako prvý dostáva v našom hudobnom adventnom kalendári priestor slávny španielsky operný spevák Plácido Domingo.

Domingo bol členom legendárnej celosvetovo známej, ale žiaľ dnes už len bývalej formácie Traja tenori, ktorú vytvoril s nebohým Talianom Lucianom Pavarottim a krajanom Josém Carerasom. Do Bratislavy zavítal v adventnom období roku 2010 a 19. decembra absolvoval vtedy 69-ročný operný spevák nezabudnuteľný koncert v Incheba Expo Aréne. Ľudia, ktorí vtedy zaplatili za vstupenky pod pódiom 149 eur alebo sedeli vzadu na lacnejších miestach za 49 eur asi nikdy nezabudnú na jedným zo zlatých klincov programu. Bola ňou jeho interpretácia slávnej vianočnej skladby Silent Night u nás známej ako Tichá noc, ktorú Plácido spieval vtedy v slovenčine. Pripomenúť si ju môže aj vďaka tomuto záznamu, ktorý pravdepodobne nakrútil na mobil jeden z divákov, čo sa pochopiteľne prejavilo na kvalite obrazu, ale zvuk za vypočutie určite stojí!

Na predvianočnom vystúpení Dominga v Bratislave sprevádzal 65-členný orchester Štátnej filharmónie Košice dirigovaný svetoznámym Eugenom Kohnom.

Mimoriadna kultúrna udalosť bola zdokumentovaná aj v hlavnej spravodajskej relácii Slovenskej televízie:

O pár dní neskôr odvysielala reportáž z jeho koncertu aj spravodajská TA3:

V roku 2015 zaspieval Plácido Domingo skladbu Silent Night, ktorej zrod sa datuje do roku 1818 v nádherných priestoroch newyorskej katedrály svätého Jána v sprievode formácie The Piano Guys a ak sa chcete naladiť na Štedrý deň už dnes, tak určite nevynechajte ani túto nádhernú verziu:

V roku 1999 si Plácido Domingo spoločne s Lucianom Pavarottim zaspievali v neďalekej Viedni inú známu vianočnú skladbu Cantique De Noel (Christmas Carol):

A asi by bolo neodpustiteľným hriechom, ak by sme si nepripomenuli na záver aj všetky tri operné esá, ktoré sa v roku 1999 predstavili na vianočnom koncerte vo Viedni s celým takmer dvojhodinovým programom. Vybrali sme si z neho skladbu Happy Christmas (War is over), ktorej autorom je nemenej slávny člen skupiny The Beatles, ale dnes už žiaľ tiež nebohý John Lennon.

(ars, video: YouTube, foto: abn)

Páčil sa vám článok?