VIDEO Šokovaní Ružinovčania: Zoberie developer pre svoju stavbu stovkám detí futbalový štadión?

2.11.2018
0
Mladí futbalisti pri tréningu

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

FC Ružinov so storočnou tradíciou, v ktorom trénujú dve stovky detí, je pravdepodobne najlepším mládežníckym futbalovým klubom na Slovensku. O to zarážajúcejší je fakt, že dostal výzvu, aby sa do troch mesiacov vysťahoval zo štadióna, kde roky pôsobí.

Možno mnohí Bratislavčania ani netušia, že v Ružinove sa nachádza malý futbalový klenot. Na štadióne futbalového klubu, ktorý vznikol ešte v roku 1919 ako ŠK Kabel Bratislava (neskôr Kablo) na Sklenárovej ulici trénujú veľmi úspešní hráči do 18 rokov. Tunajší mládežníci hrávajú zápasy s takými súpermi ako Bayern Mníchov, Manchester United, FC Barcelona či AC Miláno. O to viac šokovaný zostal minulý týždeň manažér klubu Pavol Kukla, keď mu znenazdajky prišiel doporučený list s tým, že sa musia zo štadióna do troch mesiacov vysťahovať. Už roky sa totiž na tomto mieste developer snaží postaviť niekoľko bytoviek. Majiteľom pozemkov pod štadiónom je eseročka BETA Group. Skontaktovať sa s jej zástupcami však nie je jednoduché. Jej vlastníkom je totiž ďalšia eseročka INVESTPOINT, tu však výpočet nekončí, tá zas patrí firme ROVITOLL LIMITED registrovanej na Cypre. 

"Áno, dostali sme výpoveď, dôvod nepoznám. Nájomné normálne platíme. S predchádzajúcim konateľom sme mali ešte tento rok dohodu, že tam môžeme fungovať ďalšie dva či tri roky.  Nikto so mnou nehovoril, nič som netušil, iba mi prišiel bez akéhokoľvek upozornenia doporučený list, že sa máme do troch mesiacov vysťahovať. Z obchodného registra som až následne zistil, že v spoločnosti, ktorá pozemok vlastní, došlo k zmene konateľa. Nakoniec sa mi na neho podarilo nakontaktovať, zatiaľ iba povedal, že všetko u majiteľov preverí. Viac neviem," povedal nám manažér klubu Pavol Kukla. V FC Ružinov pritom trénuje vyše 200 detí a nutnosť vysťahovať sa by bola katastrofou aj z hľadiska záväzkov klubu voči futbalovému zväzu či voči samotným deťom a ich rodičom. Títo mladí hráči pritom hrajú väčšinu svojich zápasov v Rakúsku a sú dobre známi aj manažérom z nemeckých bundesligových klubov.

"Dokonca je vedľa nás domov dôchodcov a ja som im ponúkol, že by mohli k nám chodiť cvičiť. Neprichádzajú k nám len deti z Ružinova, ale aj z iných mestských častí. Ak deťom zoberú všetky priestory, nebudú si mať kde vybiť svoju energiu, alebo si ju budú vybíjať niekde inde a takto sa z nich ľahko môžu stať vagabundi. Tu v tíme vznikajú skutočné priateľstvá, deti sa učia ako spolu vychádzať v kolektíve, čo vedia neskôr previesť aj do školského či pracovného života," dodal Kukla.

S konateľom BETA Group, Martinom Križanom sa nakoniec podarilo skontaktovať aj nám. K celej veci sa však odmietol vyjadriť s tým, že ešte rieši nejaké veci okolo firmy, navyše má dovolenku a poskytnúť nejaké ďalšie informácie bude schopný najskôr v pondelok. Nedozvedeli sme sa teda ani, kto je skutočným majiteľom firmy a aké má s daným pozemkom plány.

VIDEO (článok pokračuje pod videom):

Zámer spoločnosti postaviť na mieste štadióna bytovky trvá už niekoľko rokov, no zatiaľ bol neúspešný. Developer musí najskôr získať záväzné stanovisko z magistrátu (žiadosť podal už dávnejšie), že je stavba v súlade s územným plánom mesta, následne musí získať povolenie zo stavebného úradu mestskej časti.

"Zámery spoločnosti trvajú už niekoľko rokov, nikdy však našťastie nedostali kladné stanoviská z magistrátu. Ako poslanec som sa tomu venoval v podstate od zvolenia a presviedčal som všetkých zodpovedných, vrátane primátora, aby výstavbu na Sklenárovej nedopustili. Výpoveď malým futbalistom vnímam ako formu nátlaku až developerského “terorizmu” - a viem prisľúbiť, že keď sa stanem starostom, budem sa držať pravidla, že s teroristami sa nevyjednáva. Dúfam, že developer dostane rozum a prestane nátlakovo vydierať hrozbami o zrušení štadióna - v takom prípade môžeme hľadať iné riešenia, napríklad formou hľadania náhradných pozemkov, aby sme ihrisko aj športové aktivity na Sklenárovej zachránili. Myslím, že výstavbu v tejto lokalite nemôže žiaden normálny komunálny politik pripustiť," vyjadril sa k prípadu pre bratislavskenoviny.sk mestský poslanec zvolený za Ružinov Martin Chren.

FOTOGALÉRIA:

„S bytovkou nesúhlasím. Na Mestskej rade som požiadal primátora, aby nevydal súhlasné záväzné stanovisko. Zámer bol prerokovaný na komisii, nesúhlasila s ním ani komisia,“ vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk starosta Ružinova Dušan Pekár.

Aj na magistráte nám potvrdili, že spomínanej firme v ústrety nevyšli, o to prekvapujúcejšie je konanie jej terajšieho konateľa. "V roku 2017 hlavné mesto posudzovalo žiadosť o stanovisko k investičnému zámeru na stavbu ´Polyfunkčný komplex Sklenárova´  v Ružinove od spoločnosti BETA group, s.r.o.. Pred ukončením posúdenia však žiadateľ stiahol svoju žiadosť a predložená dokumentácia mu bola vrátená. Hlavné mesto do dnešného dňa nevydalo žiadne záväzné stanovisko k investičnej činnosti na predmetných pozemkoch," informovala nás hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Čo na prípadné zrušenie štadióna hovoria Ružinovčania?

Pani Helena(vľavo) s priateľkou pani Betkou:

Zdroj: bal

​„Práveže by sme mali deťom takéto miesta budovať, aby mali čo najviac ihrísk, aby nielen doma sedeli ale nech aj cvičia , pretože práve to im prospeje a nie aby niekto prišiel a aby to tým deťom zobral. Nech sa spýtajú ich rodičov, čo na to povedia.“

Pán Ivan s vnukom Alessandrom:

Zdroj:

​„Samozrejme, viem o tom, už pár rokov sa o tom hovorí. Chvalabohu sa nám podarilo štadión zachovať. Bolo to ihrisko športového klubu Kablo. Môj vnuk tu aj hrával. Bola by to večná škoda, trénuje tu veľa mladých ľudí, dokonca aj dospelých, ktorí si ten areál prenajímajú, keď si chcú zahrať. Lebo už to nie je skoro nikde. Poničili sa všetky ihriská, ktoré existovali. Jednoznačne som za to, aby ihrisko zostalo a nie len ja, ale všetci z okolia. A viete, čo vám poviem? Lepšie je počúvať krik detí, ktoré hrajú futbal ako už teraz vianočné piesne, takže dúfam, že tu nechcú postaviť nejaké obchodné centrum. A vlastne či bytovka, či centrum je to  úplne jedno, pretože v Bratislave je plno prázdnych bytov a miest, ale štadión má ostať štadiónom."

(bal, ms)

Páčil sa vám článok?