FOTO a VIDEO: Vedeli ste, že na mieste, kde dnes stojí Eurovea, sa nakrúcal film o varšavskom povstaní?

13.9.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

V roku 2001 nakrúcali Američania v Bratislave film Uprising o židovskej vzbure vo Varšave počas II. svetovej vojny. Je plný hollywoodských hviezd, ale zahralo si v ňom aj niekoľko známych slovenských hercov a až 6500 miestnych komparzistov, ktorí sa objavili v záberoch buď ako miestni obyvatelia, povstalci alebo nemeckí vojaci.

Pôvodne to mal byť televízny seriál, ale napokon vznikol takmer 3 hodiny trvajúci celovečerný film so skvelým hereckým obsadením. Židovského guru hrá Donald Sutherland, vysokého nemeckého dôstojníka Jon Voight, ktorý je mimochodom otcom ešte populárnejšej herečky Angeliny Jolie. Jedného z vodcov židovského odboja stvárnil David Schwimmer, slovenským divákom známy ako Ross zo seriálu Priatelia.

Zdroj: abn

​Zo slovenských hercov sa výraznejšia postava – židovského krčmára ušla Andrejovi Hrycovi, ale v jednotlivých scénach sa mihne aj Monika Hilmerová v úlohe sekretárky, Tomáš Maštalír a Ján Koleník si zahrali nemeckých vojakov, Juraj Rašla kameramana a Eva Mária Chalupová baletnú majsterku. V menších úlohách sa mihnú aj Marko Igonda, Matej Landl či dnes už žiaľ nebohý Vladimír Durdík, pre ktorého to bola jedna z posledných prác pred kamerou. Niektoré interiérové scény zase vznikli vo filmových ateliéroch na Kolibe, kde dnes sídli televízia JOJ.  

Zdroj: abn

Na mieste, kde sa dnes nachádza nákupné centrum Eurovea – v blízkosti vtedajšieho Domu lodníkov vyrástli kulisy varšavského geta a nakrúcala sa tu prevažná väčšina pouličných scén, vrátane niektorých bojových.

Zdroj: abn

​Pozornému oku diváka neuniknú ani niektoré objekty a lokality na území starej Bratislavy ako napríklad Dóm svätého Martina, okolo ktorého vtedy zriadili pre potreby filmu trhovisko a jasne spoznateľné sú aj mnohé uličky a domy v okolí Štefánikovej ulice či Palisád.

Zdroj: abn

​Jedna zo scén filmu Povstanie sa odohráva v baletnej škole, kde práve prichádza skupinka nemeckých dôstojníkov. Pozornému oku diváka neunikne ani malá chyba - požiarny hlásič umiestnený v chodbe na stene, aký sa počas druhej svetovej vojny určite nepoužíval... 

Na začiatku tejto vojenskej scény zaznie dokonca aj slovenčina:

V jednom z posledných záberov filmu dominuje Starý most ešte pred svojím rozobraním pri poslednej rekoštrukcii:

(ars, foto: abn, video: FB a YouTube)

Páčil sa vám článok?