Europarlament odhlasoval koniec delenia času na zimný a letný. Čo na to hovoria ľudia i známe tváre?

8.2.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Poslanci Európskeho parlamentu odporučili Európskej komisii, aby prehodnotila smernicu o úprave letného času. V EP však vznikli dva tábory s rozdielnym názorom na túto otázku.

Medzi hlavné podnety na konečné zrušenie striedania letného a zimného času patria negatívne dopady na ľudské zdravie a biorytmus v dôsledku časového posunu.Návrh uznesenia o zrušení striedania letného a zimného času bol schválený 384 europoslancami. Nesúhlas vyjadrilo 153 europoslancov. Hlasovania sa zdržalo 12 europoslancov. V praxi to znamená, že ak Európska komisia hlas EP vypočula a striedanie časov by sa nakoniec zrušilo, tak by ostal zavedený iba ten, ktorý dnes vnímame ako zimný.

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská, ktorá sa v EP tejto téme dlhodobo venuje, upozornila, že podľa najnovších vedeckých štúdií striedanie času nemá nijaké pozitívne účinky na ekonomiku, ale škodí ľudskému zdraviu, spôsobuje problémy poľnohospodárstvu a vytvára viac dopravných nehôd. „Odhady priamych a nepriamych nákladov len na zdravotné následky každoročnej zmeny času v členských štátoch EÚ sa vyšplhali na 131 miliárd eur. Takmer toľko ako ročný rozpočet na fungovanie európskych inštitúcií,“ zdôraznila.  Dodala, že nedávny výskum deviatich európskych univerzít naznačil, že zmena času spôsobuje zdravotné problémy u približne 20 percent Európanov. Patria k nim únava, ospalosť a dezorientácia, poruchy trávenia, migrény a depresie - a výnimočne aj infarkty. Ťažkosti majú i ľudia postihnutí autizmom. Neprirodzená zmena spánkového rytmu môže pôsobiť aj ako spúšťač geneticky podmienených chorôb, ako sú obezita či cukrovka.

Opačné názory predložil poslanec József Nagy, ktorý hlasoval proti zmenám v striedaní letného a zimného času. Upozornil, že tento systém umožní mať Slovákom o 100 dní viac so slnkom po 19.00 h a že slnečný svit je stonásobne silnejší ako umelé osvetlenie. Viac „tmavších“ dní znamená pre ľudí menej zdravého pohybu v prírode, menej športovania a aktívne stráveného voľného času po pracovnej dobe, napríklad na záhrade.

Dodal, že takéto opatrenie má aj ekonomické negatívne účinky. Znamená viac svietiť a kúriť na jar a na jeseň, pre reštaurácie a kúpaliská má podobu kratšej sezóny terás a zlý vplyv má na bezpečnosť cestnej premávky v podobe väčšieho ohrozenia chodcov a cyklistov. 

„Ak zostane striedanie času, tak slnko na Slovensku bude svietiť približne 170 dni ročne aj po 19.00 h. Ak zrušíme letný čas, tak to nebude ani 100 dní,“ upozornil. Najbližšie sa čas bude posúvať cez víkend zo soboty 24. na nedeľu 25. marca. Zaujímavosti nájdete TU.

Čo na zrušenie letného času hovoria známi ľudia? 

Katarína Ivanková, herečka: „Mam určité návyky, na ktoré som rada naučená, a mám rada svetlo. Veľa svetla. A každý rok sa teším na predĺženie dní. Úplne si užívam dlhé letné večery, kedy je o deviatej večer ešte svetlo. Takže, ak návrh prejde, tak si budem musieť zvyknúť. Ale neteší ma to...“

Vladimír Goffa, futbalový tréner:Niečo som zachytil teraz v správach, ale nesledoval som presne, o čo ide. Pravdu povediac, neviem, čo od toho môžem očakávať, ukáže až prax.  Ale keď počujem, že má o niečom rozhodnúť európsky parlament z byrokratických kancelárií a poslaneckých lavíc, tak som (na základe iných rozhodnutí) niekedy na pochybách o mentálnej spôsobilosti mnohých europoslancov."

Monika Haklová, exfarmárka: Asi pred hodinou som sa to dozvedela. Viete, čo som synovi na to povedala? Že tí blbci v parlamente by mali riešiť dôležitejšie veci. Veď mne sa nepáči, keď je v zime skoro večer tma a ak bude ešte aj v lete skôr, tak vŕŕŕ... Ale v podstate mi je to jedno, keby mi vždy niekto nepripomenul, že sa mení čas, tak to niekedy ani neviem."

Jaro Gažo, spevák: Ja to beriem pozitívne. Mne prekážalo, keď sa menil čas. A že bude v lete skôr tma? Tak to je tiež ok, pretože budú v rámci koncertov skupiny Arzén lepšie a krajšie svetelné efekty."

Ján Berky - Mrenica, hudobník: „Podľa mňa bolo zrušenie letného času nevyhnutnosťou. Bolo to proti prírode."

Andrej Wallner, moderátor: „Nerobila mi zmena času žiadne problémy, len som musel nastavovať všetky hodinky a mal som z toho svalovicu, takže ďakujem milí europoslanci. A že bude o hodinu skôr tma? Nevadí, aspoň si na všetko dobre posvietim."

Hana Gregušová, speváčka: „Teraz som sa to od vás dozvedela, že chcú zrušiť letný čas. My tu v New Yorku máme ešte ráno a zatiaľ sa to k nám nedonieslo, že sa v Európe chystajú takéto zmeny."  

Jozef Spoko Kramár, spevák skupiny Smola a Hrušky: „Som rád, lebo ešte týždeň- dva po zmene času som z toho trochu vykoľajený. A keďže som spevák v skupine, ktorá hrá každý víkend letné festivaly, tak výhoda je v tom, že už o hodinu skôr môžeme využívať svetelnú show a ľudia sa budú baviť skôr, lebo je všeobecne známe, že za vidna sa ešte trochu ošívajú a hanbia.

Pavel Duraj, dôchodca: „Aspoň sa veľa vráti do normálu. Bolo neprirodzené posúvať čas na letný. Robilo to problémy aj domácim zvieratám – napr. dojičky sa sťažovali, že kravičky nechcú pustiť mlieko, lebo (podľa kravičiek) ešte nebol čas na dojenie. A asi to prospeje aj ľuďom. Veď zo začiatku sa chlapi uchechtávali, keď ich o deviatej večer vyháňali z krčmy a ešte bolo slnko – „A to ako máme piť ako Angličania - až po západe slnka!“

Eugen Botoš, hudobník: „Ak mám byť úprimný, tak mne by zrušenie letného času vôbec neprekážalo."  

Peter Kalmus, výtvarník: „Osobne som rád, že som sa toho dožil. Čas je svojím spôsobom súčasť prírody a života a preto bolo absurdné a nešťastné, že vôbec k zmene času roky dochádzalo.“

Adriana Dráfiová - GITANA, speváčka: „Je to konečne jeden rok bez hodiniek meškajúcich alebo uháňajucich. Ja osobne neľutujem v lete o hodinku menej slnka, ono naozaj svieti aj tak dlhšie ako v zime. Nevidím ozajstnú logiku v celom posúvaní času, iba to zaťažuje a stresuje deti aj dospelých. Európsky parlament zasadal a rozhodol, dúfam, že nepríde iný parlament, ktorý opráši komunistický prežitok a bude nám posúvať čas zasa, iba inovatívnejšie pomenovaný na jarný a jesenný.“

Jakub Petraník, spevák a amatérsky tenista:No ja by som radšej zostal pri starom pláne. Mam rád, keď je dlho vonku vidno. Som spoločenský človek, takže by mi tá hodina chýbala. A to nehovorím o tom, že budem musieť pri večerných zápasoch a tréningoch svietiť aj na tenisových kurtoch. Ak by sa letný čas naozaj zrušil, tak by ma to určite mrzelo."

 

(TASR, ms, ars, foto: abn)

Páčil sa vám článok?