SÚŤAŽ & ROZHOVOR: Kristína prezradila, ktorú časť Bratislavy miluje. Vy máte možnosť vyhrať jej nové CD

26.10.2017
0

Zdroj: Patrik Ratajský

Páčil sa vám článok?

Je jednou z najlepších slovenských speváčok súčasnosti. Narodila sa vo Svidníku a už sedem rokov žije v dedinke pri hlavnom meste. Je mladá, talentovaná, skromná a pri našom rozhovore bola neskutočne milá. Nedávno vydala svoj piaty album Mať srdce. Kristína (Peláková) v roku 2010 reprezentovala Slovensko na Eurovízii s piesňou Horehronie. Traja z čitateľov Bratislavských novín môžu teraz vyhrať jej najnovšie CD Mať srdce aj s podpisom.

Aký je váš vzťah k Bratislave?

Bratislavu si spájam s mojou hudobnou cestou. Rovnako to mám aj pri Košiciach. V Košiciach som študovala konzervatórium, kde som sa spoznala s Martinom Kavuličom a s mojím manželom Mariánom Kavuličom. Bratislava bola pre mňa postupom. V Košiciach sme veľa tvorili a v Bratislave sa už išlo na vec. Bratislava bola a bude pre mňa miestom, kde som už rozvíjala spevácku kariéru. A tiež pre mňa znamenala osamostatnenie. Začala som naozaj samostatne fungovať.

Pracovali ste niekde aj predtým, či hneď ste vhupli do speváckeho sveta?

Vo Svidníku som učila na Základnej umeleckej škole. V Košiciach som zase pracovala v obchode. Hoci som už robila hudbu, chcela som byť sebestačná a zarábala som si na seba. Keď som prišla do Bratislavy, hudba ma už živila.

Ako zobrali rodičia fakt, že ste odišli až do Bratislavy?

Myslím si, že dobre.

Boli vaši rodičia denne na telefóne, či máte čo jesť a báli sa o vás?

Moja mama mala takú tendenciu v prvom ročníku v Košiciach. No pochopila, že to nemusí robiť. Máme medzi sebou skutočne výborný vzťah. Keď mi spočiatku volala často, poprosila som ju, aby mi dôverovala, že nič zlé nerobím a nech mi zavolá dvakrát do týždňa. To isté platilo, aj keď som odišla do Bratislavy. V tomto mám naozaj super rodičov.

Je veľký rozdiel medzi Košicami a Bratislavou?

Košice sú pre mňa pokojnejšie. V Bratislave žijem aj preto, že je to taký stred, keďže koncerty mám aj v Česku.

Je Bratislava anonymnejšia?

Nikde na Slovensku sa necítim anonymne.

Obťažuje vás, že nemáte súkromie a ľudia vás spoznávajú?

Som rada, keď môžem byť pre svojich fanúšikov inšpiráciou. Skutočne mi neprekáža, keď ma ľudia na ulici oslovia a chcú si urobiť fotografiu. Prekáža mi, keď prídu za mnou po koncerte trošku podgurážení fanúšikovia a chcú len fotku kvôli FB. Ide z toho iná energia. No prijímam aj takýchto ľudí. Nechcem sa zlostiť. Keď som veľmi unavená po koncertoch, vyhradím si menší čas na fanúšikov, aby som mohla fungovať na druhý deň na ďalšej akcii. Verím, že to ľudia chápu.

Ako najradšej a najčastejšie relaxujete?

V prírode. Najradšej chodíme s manželom do Modry. V okolí sú krásne lesy a príroda.

A prečo potom nebola pesnička o lesoch pri Modre, ale o Horehroní?

Kamil napísal takúto pesničku a vtedy som Modru ešte veľmi nepoznala. (smiech) Okolie Modry je také malé Taliansko. Tiež zvykneme chodiť do Marianky. Na týchto miestach si zvyknem čerpať energiu a brať si ju späť. Lesy a príroda ma dokážu očistiť.

Kto je pre vás najväčšou oporou?

Určite môj manžel a rodina.

Zdroj: Patrik Ratajský

Chodia za vami blízki z rodiny často?

Skôr my za nimi. Sestra je mamička na materskej, tak je to komplikovanejšie. A rodičia nás navštevujú, keď im to časovo vyjde. Verím, že keď budeme mať bábätko, budú mať väčšiu motiváciu.

Plánujete byť s bábätkom doma celé tri roky?

Áno. Veľmi by som chcela. No je ťažké o tom teraz hovoriť, keď som to ešte nezažila.

Stretávate sa v hlavnom meste viac s rodákmi či s Bratislavčanmi?

Zo školy tu mám veľa kamarátov a, samozrejme, mám veľa kamarátov aj z Bratislavy.

Energiu dobíjate v prírode. No keď ste už v meste, kam najradšej chodíte?

Aktívne v Bratislave žijem sedem rokov. Pred pár týždňami sme v centre mesta točili klip a uvedomila som si, že centrum mesta vôbec nepoznám. Nikdy som nechodila len tak na prechádz­ku, vždy som len účelovo za niečím išla. Počas natáčania klipu som si všímala zákutia a uličky starej Bratislavy. A uvedomila som si, že hlavné mesto je nádherné a fotogenické. Vyzerá nádherne aj na kamere. Krátko na to som zobrala kamošku do mesta len tak si posedieť a potom sme sa prechádzali. Povedala som si, že „ach, ako dobre tu je...“ Skutočne mi Staré Mesto prirástlo k srdcu. A pýtam sa, čo som tu ja robila sedem rokov...

Ste jednou z najlepších slovenských speváčok. Mnohí úspešní umelci sa časom sťahujú do Prahy. A čo vy? Išli by ste, či zostanete verná Slovensku?

Som verná Slovenka. Slovensko je pre mňa domovom. Pokiaľ by prišla ponuka, že by som väčšinu času mala tráviť napríklad v Prahe, tak by som sa na určitý čas presťahovala. Praha sa mi páči. No bola by som veľmi ďaleko od rodiny. Teraz nemám potrebu sťahovať sa inam. Som spokojná s tým, čo mám.

Ako by ste predstavili svoj nový album Mať srdce?

Nazvala som ho podľa singla, ktorý sme nedávno vydali. Album mi vyšiel v dvoch verziách. V klasickej verzii, ktorá je dostupná v obchodoch a de luxe verzii, ktorá sa dá zohnať iba v mojom e-shope. Je z nej len 2017 kusov. Je obohatená o dva remixy a demo z roku 2010. Na tomto albume sú piesne, ktoré už mohli ľudia počuť. Opäť som ho robila s mojím autorským tímom Kamilom Peterajom, Martinom Kavuličom a manželom Mariánom Kavuličom. Začala som spolupracovať s Adamom Kurucom. Je to nová energia. Je šikovný umelec.

Ktorá pesnička je pre vás najobľúbenejšia z tohto albumu?

Aby som povedala pravdu, tak skoro všetky.

Keď sa počujete v rádiu, prepínate stanicu?

Nie. Nevadí mi to. Je ale pravdou, že veľmi málo počúvam rádiá. Nepozerám ani televíziu. Nemáme doma televízor.

Budete k novému albumu robiť aj turné?

Ešte neviem. Mám skutočne nabitý program. Keď, tak možno tri - štyri koncerty. Dva koncerty by som urobila na Slovensku a dva v Česku.

Vždy ste chceli byť speváčkou?

Ako malá som sa hrávala na učiteľky a lekárky. Nikdy však pri tom nechýbala tanečníčka či speváčka. Od prvého ročníka základnej školy som mala jasno. Keď som prišla zo školy domov, hodila som tašku do kúta a tancovala som alebo spievala. Nikdy som však nešla za tým, že chcem byť slávna speváčka.

Kto bol vaším vzorom?
Veľa sme so sestrou počúvali Team, či MC Erik a Barbara. A zo zahraničných sa mi v puberte páčili Britney Spears, Destiny Child a Usher...

(lb)

S nami máte možnosť vyhrať nové CD Kristíny Mať srdce. Spolu hráme o tri kusy CD. Stačí, ak správne odpoviete na našu súťažnú otázku a vyplníte formulár. Súťažná otázka znie: Kto patrí do úzkeho autorského tímu speváčky Kristíny? Uveďte mená aspoň dvoch ľudí. 

Súťaž potrvá do 1. novembra  2017, mená troch výhercov vyžrebovaných spomedzi správne odpovedajúcich zverejníme 2. novembra 2017.

Súťaž už bola ukončená.

Vyžrebovanými výhercami sú:

Jana Pavelková

Michaela Maxová

Peter Chovanec

Gratulujeme!

Páčil sa vám článok?