ANKETA: Je pôrod v UNB naozaj hororový zážitok? Vyjadrite sa a hlasujte

19.10.2017

Zdroj: TASR (ilustračné foto)

Páčil sa vám článok?

Dokument slovenskej režisérky Zuzany Límovej o pôrodoch na Slovensku vyvolal veľké emócie a rozdelil spoločnosť. Režisérka vo filme Medzi nami prezentovala veľmi kritický pohľad na prácu a najmä prístup personálu Univerzitnej nemocnice Bratislava k rodičkám. Nás zaujíma váš názor.

Límovej dokument Medzi nami (foto k článku je iba ilustračné), ktorý sa k divákom dostal začiatkom tohto týždňa, poukazuje na nedostatočné súkromie rodičiek a neosobný prístup zdravotníckeho personálu k ženám.  „V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami,”  povedala Zuzana Límová o svojom celovečernom hodinovom debute. 

„Film sa nezakladá na realite, je vysoko neobjektívny a očierňujúci,“ komentoval ho zas generálny riaditeľ UNB Juraj Kovács, no nemocnica zároveň priznala nedostatky personálu v komunikácii s pacientmi. Nemocnica aj niektorí lekári žiadali po uverejnení traileru zastavenie filmu, no neúspešne.

Na to, aby vedeli, aké je rodiť v UNB, však väčšina bratislavských mamičiek nepotrebuje vidieť film, názor si mohli z vlastnej skúsenosti urobiť samy. Dôkazom je i fakt, že dokument vyvolal búrlivé diskusie, a to tak zo strany jeho zástancov, ako i kritikov. Mnohé mamičky totiž s Límovej pohľadom nesúhlasia a na svoj pobyt či už na Kramároch, v Ružinove alebo Antolskej si spomínajú úplne inak. Diskutujú však i otcovia, veď tí sú dnes už bežne pri pôrodoch prítomní. Nás preto zaujíma, ako Univerzitnú nemocnicu v Bratislave hodnotíte vy.

​(ms)

Páčil sa vám článok?