Na cintorínoch úraduje klan, ktorý poškodzuje hroby a potom ľuďom ponúka ich opravu!

7.10.2017

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

„Nepotrebujete kamenárov?“ S touto otázkou sa vám na Martinskom cintoríne prihovorí jeden z členov rodinného klanu, ktorý v súčasnosti „operuje“ na viacerých cintorínoch v Bratislave. Problémy s nimi mali vo Vrakuni, najnovšie si s nimi nevedia rady ani v Slávičom údolí. Títo „kamenári“ vám najskôr posunú náhrobnú dosku, aby sa vám vzápätí ponúkli, že vám hrob opravia.

Na problém, ktorý už niekoľko rokov narastá a stojí za ním jediná rodina, Bratislavské noviny upozornila pravidelná návštevníčka Martinského cintorína. Na naše stretnutie priviedla aj pracovníka Marianumu. Obaja si želali zostať v anonymite. Prešli sme sa s nimi po cintoríne, kde nám ukázali niekoľko hrobov s posunutými náhrobnými doskami.  Nemôže za to ani počasie, ani náraz auta, niekto to urobil vedome. „Taktika tejto rodiny je taká, že vám najskôr poškodia hrob a potom sa ponúknu, že ho opravia,“ hovorí pani Janka. „Oslovujú najmä starších ľudí, vytipujú si takých, ktorí chodia na hrob často a tí si s nimi nevedia rady. ´Kamenári´ sú totiž neodbytní, doslova obťažujú ľudí pri hroboch.“ Keď sa človek nechá zlomiť, môže rátať nielen s predražením zákazky, ale v prípade, že nesúhlasí so stále sa zvyšujúcou cenou, aj s poškodením hrobu. „Najskôr povedia, že vyčistia hrobový rám za sto eur, potom cenu zvýšia o ďalších sto, a nakoniec zaplatíte štyristo. Od jedného pána takto dostali štyritisíc eur a hrob vyzerá katastrofálne,“ prezradí pracovník Marianumu. „Budú vám volať domov aj niekoľkokrát denne a vyhrážať sa vám. A keď nezaplatíte, zvalia vám napríklad náhrobný kameň. Napriek tomu väčšina ľudí nepodá trestné oznámenie. Boja sa.“

Jeden z klanu „kamenárov“ bol už údajne aj za aktivitu na cintorínoch odsúdený, odsedel si však niekoľkomesačný trest a v konaní pokračuje. Cintorín je verejné priestranstvo, nikto mu nemôže zabrániť vstúpiť. Na Martinskom cintoríne chýba kamerový systém, a tak prichytiť rodinu pri nelegálnom konaní je obtiažne. Kto ustráži sedem hektárov? „Navyše sú výborne zorganizovaní. Jeden sedí na lavičke a keď vidí, že sa blíži pracovník cintorína, dá kolegovi signál,“ hovorí pani Janka. Tak sa im darí nielen kradnúť drobnosti z hrobov,-  spoznáte ich podľa toho, že chodia s „kýblikmi“, kam im nikto nemôže nazrieť, - ale dokážu dokonca presúvať aj náhrobné dosky, ktoré potom predajú záujemcovi.   

Takže čo robiť, ak si nájdete poškodený hrob? Ak zájdete za správcom cintorína, odporučí  vám, aby ste šli na políciu. Málokto to spraví. „Bez spolupráce poškodených nájomcov hrobových miest s útvarmi policajného zboru vo veci podania trestného oznámenia na páchateľov trestných činov a priestupkov, nie sú akékoľvek opatrenia zo strany organizácie Marianum, vzhľadom na existujúci právny poriadok, dostatočne účinné. Limitujúcim faktorom je, žiaľ, pohodlnosť, no najmä strach poškodených,“ reagoval riaditeľ Marianumu Radoslav Vavruš. Opäť pripomenul fakt, že pohrebiská sú miestom nestráženým a verejne prístupným. „Počas otváracích hodín sú na jednotlivých pohrebiskách prítomní správcovia, žiaľ, pri množstve vyše 89 000 hrobových a urnových miest na 18 cintorínoch a bratislavskom Krematóriu, nie je v ľudských silách, ani finančných možnostiach organizácie, zabezpečiť stopercentnú ochranu jednotlivých hrobových a urnových miest.“

Konštatoval, že s blížiacim sa „dušičkovým obdobím" už Marianum zaznamenal zvýšené prípady odcudzení alebo poškodenia majetku. Mnoho prípadov sa však vyskytuje v nočných hodinách. „V tejto súvislosti opätovne požiadala organizácia Marianum Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave a Mestskú políciu o spoluprácu pri zabezpečovaní ochrany majetku a bezpečnosti občanov i organizácie,“ uviedol Radoslav Vavruš.

Podľa jeho slov Marianum už v minulosti využil aj služby SBS. „A to na osobitne kriminálne exponovaných cintorínoch ako Stará Vrakuňa, Podunajské Biskupice, ale aj Martinský cintorín. No žiaľ, z hľadiska nákladov je dlhodobé, celoročné využitie SBS pre mestskú príspevkovú organizáciu pri jej reálnych príjmoch nezvládnuteľné,“ skonštatoval riaditeľ. V organizácii zvažujú aj inštaláciu kamerových systémov, avšak vedenie zastáva názor, že tieto monitorovacie zriadenia komplexne neriešia danú situáciu. Rovnako aj závora pri hlavnom vchode je len čiastočným riešením predmetnej situácie. „Potenciálne kriminálne osoby vstupujú do cintorína spravidla bez motorových vozidiel. Tie, ak nimi vôbec disponujú, majú zaparkované pri cintoríne,“ dodal.

V súvislosti s problémom sme oslovili aj políciu. „Na Martinskom cintoríne ani na Cintoríne Slávičie údolie sme vami uvedené prípady nezaznamenali,“ informovala nás Lucia Miháliková z oddelenia komunikácie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Na príslušných útvaroch ale evidujú krádeže náhrobného kameňa či ich poškodenie. „Dňa 18.9. sme prijali jedno trestné oznámenie, v rámci ktorého zároveň preverujeme, č náhrobný kameň nebol poškodený vplyvom silného vetra a prehrdzavených zabezpečovacích kolíkov.“

Podľa hovorkyne aktuálna bezpečnostná situácia a počet nahlásených trestných činov nevyžadujú zvýšenie počtu hliadok Policajného zboru na Martinskom cintoríne a Cintoríne Slávičie údolie.

Aj preto je dôležité, aby poškodení išli svoju ujmu na políciu nahlásiť. „V prípade, ak na cintorínoch zaznamenáme zvýšený nápad trestnej činnosti, prispôsobíme tomu aj výkon hliadkovej služby,“ vyjadrila sa hovorkyňa. 

(in, foto: abn)

 

Páčil sa vám článok?