FOTO: Bratislavskí colníci mali včera rušný deň - ako dopadla ich mimoriadna akcia?

10.9.2017

Zdroj: Finančná správa

Páčil sa vám článok?

Colníci z Bratislavy chytali včera pašerákov drog, pričom museli použiť donucovacie prostriedky aj špeciálne cvičeného psa. Naháňačka ako z akčného filmu sa odohrala v rámci Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi.

Túto ukážku práce bratislavských colníkov v areáli Vojenského historického múzea v Piešťanoch si nenechali ujsť stovky návštevníkov. Usporiadatelia každoročne pripravia pre malých aj veľkých bohatý program, kde Colný úrad Bratislava má  svoje trvalé miesto už niekoľko rokov. Akčné i statické ukážky colníkov patria tradične medzi najatraktívnejšie súčasti programu. Pre návštevníkov je zážitkom vidieť na vlastné oči služobný zákrok proti páchateľovi s použitím donucovacích prostriedkov. Takisto nemajú možnosť bežne pozorovať prácu colného psovoda, ktorý s vycvičeným psom hľadá drogy. Ukážka vyvrcholila streľbou, po ktorej si mohli najmenší návštevníci pozbierať vystrieľané nábojnice.

Zdroj: Finačná správa

V stánku finančnej správy si  návštevníci mohli pozrieť zadržaný tovar, najmä falzifikáty známych značiek – textilu, obuvi, hračiek či drogérie. V centre záujmu boli aj ďalšie predmety, ktoré colníci v minulých rokoch zachytili z oblasti chránených druhov rastlín a živočíchov. Tie, ktoré sú pod ochranou Dohovoru CITES o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín z roku 1973 a boli predmetom nelegálneho dovozu, skončili v našich skladoch. V súčasnosti slúžia na prezentačné účely a šírenie osvety medzi verejnosťou, aby bola ostražitá pri dovoze týchto exemplárov alebo výrobkov z nich.

Zdroj: Finačná správa

​Na podujatí, ktoré sa konalo pod záštitou Ministerstva obrany SR, sa predstavili vojaci, policajti, hasiči i príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže SR. Verejnosť mala možnosť vidieť rôzne druhy armádnej techniky, vojenských lietadiel, výstroje a výzbroje ostatných ozbrojených zložiek v SR.

(ts, ars, foto: Finančná správa)

Páčil sa vám článok?