ANKETA: O post predsedu BSK sa pobije 18 kandidátov. Kto je vaším favoritom?

6.9.2017
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia už o necelé dva mesiace a včera o polnoci uplynul termín na odovzdanie podpisov na podporu pre nezávislých uchádzačov na post predsedov samosprávnych krajov. Kto všetko sa bude 4. novembra 2017 uchádzať o dôveru voličov v Bratislavskom kraji?

Rastislav Blaško (46) - líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody odovzdal v sídle BSK petíciu s 1100 podpismi od občanov a vášnivý footgolfista pôjde do volieb ako nezávislý kandidát.  

Zdroj: Archív R.B.

Juraj Droba (46) - svoju kandidatúru na post šéfa BSK už dávnejšie oficiálne potvrdil aj poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba, ktorý získal podporu šiestich politických strán: SaS, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola a Strana maďarskej komunity.

Zdroj: Archív J.D.

Pavol Frešo (48) -  súčasný predseda BSK sa bude opätovne uchádzať o tento post v tohtoročných novembrových voľbách, ale ako nezávislý kandidát. Preto zbieral podpisy občanov na svoju podporu a napokon ich zohnal dvakrát viac než bolo potrebné.   

Zdroj: Archív P.F.

Milan Ftáčnik (60) - bývalý primátor Bratislavy a exminister školstva pôjde do volieb takisto ako nezávislý kandidát. Jeho petíciu podpísalo 2440 občanov kraja, vrátane súčasného primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Zdroj: Archív M.F.

Martin Jakubec (33) - spevák, moderátor a podnikateľ pôjde do volieb ako nezávislý kandidát na post predsedu BSK a zároveň kandiduje aj za župného poslanca. Podpisové hárky na obe svoje kandidatúry bol na úrade odovzdať 4. septembra a tvrdí, že splnil zákonom stanovený počet.  

Zdroj: Archív M.J.

Ľubomír Kolárik (51) - predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov takisto zbieral podpisy, ktoré boli včera doručené do sídla BSK. Ide o bývalého vojaka z povolania, ktorý sa od roku 2007 venuje popri podnikaniu aj charite.

Zdroj: Archív Ľ.K.

Daniel Krajcer (47) – bývalý minister kultúry sa bude uchádzať o post predsedu BSK ako spoločný kandidát strán Most-Híd, SKOK a Strany zelených. Svoju kandidatúru ohlásil v posledný možný termín, teda 5. septembra.     

Zdroj: Archív D.K.

Rudolf Kusý (40) - starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto i súčasný poslanec zastupiteľstva BSK zbieral podpisy azda najintenzívnejšie, nakoľko sa mu ich podarilo dať dokopy až 12 431.  

Zdroj: Archív R.K.

Ján Mrva (47) - súčasný starosta Vajnôr a zároveň bratislavský mestský poslanec zbieral podpisy na podporu svojej nezávislej kandidatúry tiež veľmi usilovne a napokon ich odovzdal 6200.

Zdroj: Archív J.M.

Jozef Uhler (41) - bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce predložil na BSK kandidátnu listinu na nezávislého kandidáta, na ktorej mu vyjadrilo podporu svojimi podpismi 1500 občanov.

Zdroj: Archív J.U.

O dôveru voličov bratislavského kraja sa bude uchádzať ​aj psychologička a predsedníčka Strany zelených Slovenska Natália Hanulíková.

Zdroj: Archív N.H.

Je jedinou ženou kandidujúcou na post županky. Okrem nej to bude ešte pedagóg Marián Leinerovič s podporou Nového parlamentu, farmaceut Milan Lopašovský, ktorého navrhuje Strana moderného Slovenska a vlastného kandidáta postavila aj vládna SNS - je ním štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek.

Za Komunistickú stranu Slovenska bude kandidovať jej podpredseda Jalal Suleiman. Je orientalista arabského pôvodu žijúci na Slovensku od roku 1985. Pracuje ako analytik a poradca rôznych občianskych organizácií a štátnych inštitúcií v Slovenskej republike. Okrem toho je súdny prekladateľ a tlmočník a šéfredaktor časopisu Most, ktorý vychádza v arabskom a anglickom jazyku.

Zdroj: Archív J.S.

​Za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku kultúrno-osvetový pracovník Andrej Trnovec. Nezávislými kandidátmi sú aj podnikateľ Jozef Danko či novinár Ľubomír Huďo, ktorému však vyjadrila podporu pri kandidatúre na post župana Bratislavského samosprávneho kraja Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Zdroj: Archív Ľ.H.

Dňa 13. septembra 2017 došlo k pokusu o manipuláciu výsledkov našej ankety, keď v prospech dvoch kandidátov - Martina Jakubca a Lukáša Parízka nabehlo za niekoľko hodín viac než 30-tisíc hlasov, no pravidlá sú nastavené tak, že každý užívateľ môže za svojho favorita hlasovať len raz za deň. Preverovaním celej situácie naši IT odborníci zistili, že hlasy nabiehali z dvoch počítačov. Jeden sa nachádza v Senici, druhý dokonca v Holandsku. Použitý bol softvér, ktorý dokázal hlasovať veľakrát po sebe, no zakaždým ako keby z inej IP adresy. Tieto falošné hlasy samozrejme nemôžeme uznať ako platné. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie oboch kandidátov a predbežne v našej ankete nebudú figurovať...

​(ars, TASR, foto: archív kandidátov)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie