Detská univerzita Komenského ponúkne workshop, ako ostať na internete v bezpečí

30.7.2020
Deťom spestrí leto detská univerzita komenského - Detskauniverzita1
Páčil sa vám článok?

Detská univerzita Komenského ponúkne v pondelok (3. 8.) online workshop s názvom Ako byť online a v bezpečí, ktorý deťom hravou formou priblíži, s akými nebezpečenstvami sa môžu v online priestore stretnúť a ako v ňom zostať v bezpečí.

Tvorcovia poukázali na to, že moderné technológie s prístupom na internet využívajú čoraz mladšie deti. Niektoré dostanú svoj prvý mobil už v štyroch rokoch a v 15 rokoch ho vlastní už viac ako 90 percent detí. Hoci technológie v mnohých prípadoch pomáhajú, pri nízkej ostražitosti a slabých vedomostiach môžu byť nebezpečné.

"Téma bezpečnosti vo svete IT čoraz viac naberá na dôležitosti rastom útokov a únikov, ale aj prijímaním legislatívy v oblasti narábania s informáciami. Máme celé oddelenie, ktoré sa zaoberá bezpečnosťou systémov a informácií, a neustále rozširujeme portfólio cyber security riešení. Preto sme sa rozhodli pre túto tému aj v prípade workshopu pre deti, aby boli od malička upozorňované na to, že na internete ich okrem množstva informácií a zábavy môžu postretnúť aj nebezpečenstvá a rôzne riziká. Záleží nám na tom, aby boli deti od malička vedené k bezpečnému využívaniu nových technológií, ktoré im pri zodpovednom prístupe dokážu zjednodušiť život," uviedol Marek Paščák, generálny riaditeľ spoločnosti Datalan, ktorá workshop organizuje.

IT workshop Ako byť online a v bezpečí je rozdelený do troch celkov, v ktorých sa deťom prihovoria experti na technológie a kybernetickú bezpečnosť. V prvom bloku sa predstaví cyber security expert Jan Böjtös s témou Ako fungovať bezpečne v online svete. Druhý blok patrí web developerovi Erichovi Starkovi, odborníkovi na webové technológie, ktorý deťom vysvetlí, ako používať bezpečne aplikácie v telefóne.

Poukáže na to, že v smartfónoch je uložených množstvo citlivých údajov a práve nezabezpečené a neaktualizované aplikácie môžu byť cestou, ako sa k nim hekeri dokážu dostať. Na záver sa deti od odborníka na digitálny marketing Romana Oružinského z AltTag Media dozvedia, ako bezpečne využívať sociálne siete. Tie denne navštevuje takmer 65 percent detí a dospievajúcich a aj napriek vekovým limitom sú tam deti mladšie ako 12 rokov.

IT workshop sa bude realizovať rovnakou formou ako live prednášky – na www.stream.duk.sk a súčasne bude možné ho sledovať aj na sociálnej sieti Detskej univerzity Komenského.

(TASR)

Páčil sa vám článok?