Najvyšší súd rozhodol, že sudca Richard M. z kauzy Búrka aj Kajetán K. zostávajú vo väzbe

14.7.2020

Zdroj: nssr

Páčil sa vám článok?

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR ponecháva vo väzbe Richarda M., ktorý je obvinený z korupčnej trestnej činnosti v kauze Búrka. Zrušil tak uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), voči ktorému podala sťažnosť prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová informovala, že za mrežami zostáva aj bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv Kajetán K.

Senát Juraja Klimenta zrušil uznesenie ŠTS v celom rozsahu, čím zamietol žiadosť Richarda M. o prepustenie na slobodu. Spolu s tým neprijal ani ponuku dôveryhodnej osoby, ktorou mal byť kolega Richarda M. z Krajského súdu v Bratislave – sudca Peter Šamko. Klimentov senát tiež odmietol náhradu väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnú záruku. "Z uvedeného teda plynie, že senát 5 T ponechal obvineného Richarda M. vo väzbe z dôvodov tzv. kolúznej a pokračovacej väzby," ozrejmila Važanová.

Richard M. je jeden z viacerých sudcov, ktorých zadržala a obvinila v marci Národná kriminálna agentúra počas akcie Búrka. Proti Richardovi M. vypovedá tak ako proti viacerým sudcom niekdajší bratislavský sudca Vladimír Sklenka. Ten mal byť korumpovaný Marianom K., ktorý je v kauze tiež obvinený.

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán K. zostáva vo väzbe. Najvyšší súd (NS) v utorok zamietol jeho sťažnosť ako nedôvodnú. Senát dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby, v tomto štádiu konania sú dané.  "Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného JUDr. Kajetána K., trestne stíhaného pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti," priblížila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.  Ako doplnila, v predmetnej veci rozhodoval senát 5T v zložení Juraja Klimenta, Petra Hatalu a Petra Štifta. Kajetána K. obvinil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Sudca ho vzal do takzvanej kolúznej väzby 23. apríla, obvinený voči rozhodnutiu podal sťažnosť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?