VIDEO: Adventný kalendár č. 8 – Kristína a jej Vianočná jahoda

16.12.2017

Zdroj: kristina.sk

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostáva už len 8 dní a my si čas čakania na Štedrý deň krátime videoklipmi najpopulárnejších vianočných pesničiek. Jednou z nich je skladba Vianočná jahoda, ktorú naspievala Kristína.

Hudbu k nej zložil Martin Kavulič a otextoval ju básnik Kamil Peteraj. Aj keď vznikla len pred čosi vyše rokom – oficiálny videoklip sa na Youtube objavil 20. novembra 2016, tak za ten čas si ju pustilo takmer 1,9 milióna ľudí. „Vzhľadom na to, že táto pieseň je aktuálna asi tak 6 až 7 týždňov v roku, tak je to veľmi slušná sledovanosť,“ skonštatoval prvý z autorov. Vedia tvorcovia piesne aj to, do ktorých krajín sa ich Vianočná jahoda dostala? „Vďaka dobe a moderným technológiám šírenia hudby mohli ľudia sledovať kanál Kristíny a jeho obsah kdekoľvek na svete. Primárne však zasahujeme najmä český a slovenský trh, ale v komentároch pri viacerých jej skladbách vidno, že ona má svojich fanúšikov aj v zahraničí, čo nás samozrejme veľmi teší,“ povedal pre Bratislavské noviny Martin Kavulič. Jeho brat Marián sa vlani v októbri s Kristínou zosobášil, čím sa stal z jej manažéra aj manžel. Kto z nich vymyslel názov Vianočná jahoda? „Už si nepamätám, kto v tíme s tým prišiel, ale páči sa mi tento názov piesne. Nebola za tým žiadna vypočítavosť, aby sme mali nejaký jedinečný názov, aj keď na druhej strane sa to podarilo. Takéto veci sa nikdy presne nedajú naplánovať. Skladba vznikala na text Kamila Peteraja, ku ktorému som skladal melódiu a následne urobil aj hudobný aranžmán. Inšpiráciou bol samotný text, ktorý nie je úplne prvoplánovo vianočný a pieseň sme dlhší čas kreovali až pokiaľ sme neprišli k finálnej podobe piesne,“ opisuje okolnosti jej vzniku Kristínin švagor, ktorý dopredu neplánoval, že bude skladať vyslovene veselú vianočnú pieseň. „Ale som veľmi rád, že to tak nakoniec dopadlo. Veselých slovenských vianočných piesní nie je veľa a ja osobne viac preferujem tie rýchlejšie vianočné skladby.“

A v rýchlom tempe vznikal vraj aj videoklip, ktorým sa podarilo dotvoriť celkovú vianočnú atmosféru samotnej pesničky. V klipe sa okrem komparzistov – od Kristíniných rovesníkov, cez starších ľudí, malé dieťa či muža s bielou bradou v santovskom kostýme objaví aj zopár hudobníkov, ktorý však netvoria speváčkinu súčasnú sprievodnú kapelu. „Každý z nich však určitým spôsobom s Kristínou v minulosti spolupracoval,“ dodal Kavulič, ktorého teší, že pesnička sa v súčasnosti hráva nielen na internete, ale aj v slovenských a českých rádiách.  

Takto vznikal videoklip k pesničke Vianočná jahoda: 

A tu je konečný výsledok:

(ars, foto: kristina.sk, video: youtube)

Páčil sa vám článok?