VIDEO: Adventný kalendár č.9 – Kapela KOLLÁROVCI a ich Najkrajšie Vianoce

15.12.2017

Zdroj: Kollarovci.sk

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostáva už len 9 dní. My si čas čakania na Štedrý deň spríjemňujeme videoklipmi najpopulárnejších vianočných melódií. Dnes si predstavíme kapelu KOLLÁROVCI a ich skladbu Najkrajšie Vianoce.

Kapela Kollárovci nahrala pesničku Najkrajšie Vianoce pred vyše dvoma rokmi a za ten čas si videoklip k nej len na Youtube pozrelo viac než 1,8 milióna ľudí. „My existujeme už 20 rokov a na každom z našich ôsmych albumov sa nachádza okrem ľudových piesní aj vlastná tvorba. To bol aj prípad piesne Najkrajšie Vianoce. Keď sme ju vydali, tak bolo okolo nej ticho, teda médiá mlčali, ale ona si cestičku k poslucháčom našla aj bez ich pomoci či podpory a to najmä vďaka internetu, teda konkrétne sociálnym sieťam,“  hovorí manažér skupiny PhDr. Tomáš Kollár, ktorý v nej hrá na husle a spieva. Okrem neho sú jej členmi aj jeho dvaja bratia – Mgr. Marek Kollár (husle a spev), PaedDr. Štefan Kollár (akordeón, saxofón, spev) ako aj Štefan Repka (kontrabas), Július Michal Hudi (cimbal) a Patrik Červenák Dis. art. (bicie nástroje).

Zdroj: youtube

​Základ tejto formácie sa v roku 1997 zrodil v dedinke Kolačkov kúsok od Starej Ľubovne, odkiaľ bratia Kollárovci pochádzajú. Štýlovo by sa dala kapela zaradiť medzi moderné cimbalové zoskupenia, ktoré hrá a spieva ľudové či vlastné piesne s prvkami folku, rocku a popu. V čase, keď vznikla ich vianočná pesnička už bola na svete aj jedna skladba s úplne rovnakým názvom – Najkrajšie Vianoce od IMT Smile. Neuvažovali Kollárovci o tom, že by mali radšej svoju skladbu nazvať inak, aby si ju ľudia nemýlili s tou, ktorú spieva Ivan Tásler? „Poviem vám pravdu, že ja som tú skladbu od IMT Smile predtým nepoznal a vlastne až doteraz ju ešte ani raz nepočul. Nevidel som dôvod na to, aby sme dávali iný názov našej pesničky, ktorá obsahovo súvisí so samotným textom, že „najkrajšie Vianoce sú predsa iba v nás,“ vysvetľuje Tomáš Kollár. Ešte pripomeňme, že hudbu aj text zložil Štefan Repka.

Aj videoklip ku skladbe Najkrajšie Vianoce vznikol v roku 2015 a boli doň použité aj ilustračné zábery na krásnu zimnú prírodu v okolí Hrebienka vo Vysokých Tatrách. „Nebol to nejaký vysokorozpočtový klip, ale pre nás bolo dôležité, aby sa pesnička dostala aj v takejto vizuálnej forme medzi našich fanúšikov a poslucháčov, ktorých máme veľa a sú nám naozaj verní. Pre nás dnes už nie je problém vypredať nielenže nejaký kultúrny dom, ale ani športovú halu. Dokonca sme mali plné sály aj počas turné v Čechách, čo sa tiež nie každému umeleckému telesu zo Slovenska podarí,“ dodáva hrdo manažér, spevák a hovorca kapely Kollárovci.

(ars, foto: Kollárovci.sk, video: youtube)         

Páčil sa vám článok?