VIDEO: Adventný kalendár č. 11 – Skupina Smola a Hrušky spieva o tom, že na Vianoce patríme k sebe

13.12.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostáva už len 11 dní a my si čas čakania na Štedrý deň krátime videoklipmi najpopulárnejších vianočných pesničiek. V pomerne krátkom čase sa jednou z nich stala aj úplne nová skladba Na Vianoce patríme k sebe od skupiny Smola a Hrušky. Okolnosti jej vzniku nám priblížil frontman kapely Jozef "Spoko" Kramár.

„Možno mi ani neuveríte, ale základ tejto skladby vznikol už pred 3 rokmi, keď som cestoval v aute z Bratislavy na Vianoce domov do Spišskej Novej Vsi. Zrazu mi napadla melódia budúceho refrénu, tak som si ju nahral do mobilu. A keď som videl tie kolóny doslova všetkými smermi, tak som už aj začínal tušiť, o čom by text tej budúcej piesne asi mal byť. Spomenul som si na to až tento rok, keď sme sa v rámci turné pri príležitosti 20. výročia existencie našej skupiny rozhodli, že by sme mohli prvýkrát spraviť aj vianočný song. Na prelome apríla a mája som sadol za klavír a celú pesničku skomponoval úplne na novo, v lete k nej napísal aj text a na jeseň sme sa ju vybrali nahrávať do štúdia,“ opísal pre Bratislavské noviny okolnosti vzniku pesničky Na Vianoce patríme k sebe spevák a líder kapely Smola a Hrušky Jozef „Spoko“ Kramár.

Takto vyzerala propagácia novej skladby Na Vianoce patríme k sebe...

Niektorým ľuďom pri prvom počutí svojou melódiou pripomína skladbu Medvídek od českej skupiny Lucie. „Je to možné. Tie vianočné piesne majú určitú schému, ktorá sa nedá obísť. My tam máme takisto využitý detský spevácky zbor, k čomu ma inšpirovala moja učiteľka spevu z Popradu, ktorá ma povzbudila aj v tom, aby som sa nebál spievať tým hlbším hlasom v nízkych polohách. Väčšie obavy som však mal z toho či a ako naši fanúšikovia príjmu, že sme urobili takúto pomalú a sentimentálnu skladbu. Predsa len asi boli zvyknutí skôr na to, že sú naše songy skôr uletené a zábavné. Ale ľudia ju prijali veľmi pozitívne a dokonca aj veľké rádiá, čo nás príjemne prekvapilo a možno je to signál i pre kapelu, že aj toto je jedna z ciest,“ vysvetľuje Spoko.

V októbri vznikol k pesničke aj videoklip, ktorý sa nakrúcal v jednej spišskonovoveskej reštaurácii. „Zúčastnili sa na tom všetci členovia našej skupiny aj s manželkami, partnerkami a deťmi, lebo ideou bolo ukázať, že na Vianoce patria rodiny k sebe. Mali sme spoločne absolvovať akúsi symbolickú štedrú večeru, lenže keď sa jedna zo zúčastnených opýtala či majú v reštaurácii aj niečo bezlepkové, tak nám majiteľka oznámila, že kuchyňa vôbec nie je v prevádzke a konzumovať môžeme jedine to, čo sme si priniesli. Nezostávalo nám teda nič iné, než sadnúť do áut a ísť nakúpiť do hypermarketu vedro majonézového šalátu a nejaké ryby,“ so smiechom opisuje situáciu spevák skupiny Smola a Hrušky, ktorý si myslí, že skladba má nádej, aby sa pred Vianocami hrala aj niekoľko ďalších rokov. „Ona totiž odzrkadľuje momentálnu životnú situáciu na Slovensku, keď mnoho ľudí napríklad z východu cestuje za prácou do Bratislavy, Prahy či iného zahraničia, ale raz za rok prídu na sviatky domov a vtedy sa presne odohráva na cestách to, o čom tam spievam – všetci sa presúvame či už z východu na západ alebo z juhu na sever.  Všetci sa skrátka dotrepú domov. Aj u nás v Spišskej Novej Vsi sú všetky podniky a bary počas Vianoc také plné ako počas roka skoro nikdy,“ dodal Spoko.     

Pozrite si videoklip k vianočnej piesni skupiny Smola a Hrušky:

(ars, foto: abn, video: youtube)          

Páčil sa vám článok?