VIDEO: Adventný kalendár č.12 – O čom spieva Peter Dvorský po taliansky v pesničke Svet lásku má?

12.12.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostáva už len 12 dní a my si čas čakania na Štedrý deň krátime videoklipmi najpopulárnejších vianočných pesničiek. Dnes nám žijúca operná legenda – majster Peter Dvorský priblíži ako vznikla skladba Svet lásku má i o čom v nej po taliansky spieva.

Pesničku zložil Pavol Habera na svoj vianočný album, ktorý v roku 1996 nahrával so Slovenskou filharmóniou pod vedením dirigenta Ondreja Lenárda. Na cédečku, respektíve magnetofónových kazetách, ktoré sa v tom čase ešte vyrábali, bolo celkovo 13 kolied a vianočných piesní a hneď prvou bola skladba Svet lásku má, ktorej interpretmi boli Pavol Habera, Karel Gott a Peter Dvorský. „Takémuto druhu piesne, ktorú spievajú traja sa povie terčet,“ vysvetlil nám hneď na úvod operný spevák Peter Dvorský, ktorý si na okolnosti vzniku tohto veľkého vianočného hitu aj po 21 rokov veľmi dobre pamätá. „Prišlo to ako blesk z jasného neba. Bol som jej autorom – Paľom Haberom oslovený až ako posledný, ale keď som sa od neho dozvedel, že už má zabezpečeného aj Karla Gotta, tak som neváhal ani sekundu. Nahrávali sme ju v bratislavskom štúdiu a bola hotová pomerne rýchlo.“ Krst vianočného CD Svet lásku má sa konal na Smolenickom zámku, kde táto ich spoločná pesnička prvýkrát na verejnosti zaznela.

Zdroj: abn

Zdroj: abn

Koľkokrát ju za tie roky majster Dvorský spieval? „Nebolo to až tak často ako by ste si možno mysleli. Predsa len dať dokopy v jeden deň či večer troch takých vyťažených interpretov, akými sme boli my, nebolo jednoduché. Hádam, že to nebolo viac než sedem či osemkrát. A naposledy niekedy vlani.“ Skladba Svet lásku má je trojjazyčná – Habera v nej spieva po slovensky, Gott po česky a Dvorský po taliansky. O čom je vlastne spieva v texte Daniela Heviera, ktorý do taliančiny prebásnil Blahoslav Hečko? „Spomína sa tam jedno príslovie, ktoré hovorí o tom, že skutočná láska sa nedá kúpiť ani predať a radosť v nej nájde jedine ten, kto sa postará o šťastný život detí, venuje im svoju dôveru a zabezpečí svetlú budúcnosť.“ Peter Dvorský si vypočul aj niekoľko cover verzií tejto skladby a vraví, že zaspievať ju vôbec nie je ľahké. „Treba na to veľa hodín cvičiť, nakoľko je dosť náročná na interpretáciu. Ale som rád, že tá pieseň existuje už vyše 20 rokov a predpokladám, že ju budú na Slovensku i v Čechách poznať aj o ďalších 10, 20 či 50 rokov,“ dodal.

Svet lásku má v podaní tria La Gioia:

 (ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?