VIDEO: Adventný kalendár – deň č. 15: Darinka Rolincová – Vtedy sú Vianoce

9.12.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostáva ešte 15 dní a my sme sa rozhodli skrátiť vám čas čakania najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Dnes si pripomenieme pesničku Vtedy sú Vianoce, ktorú v roku 1983 nahrala vtedy 11-ročná Darinka Rolincová.

Autormi skladby Vtedy sú Vianoce sú Peter Hanzely (hudba) a Peter Guldan (text), o ktorom sa dá povedať, že Darinku Rolincovú objavil. „Bolo to v čase, keď sme nakrúcali seriál televíznych večerníčkov o Bambuľke, keď za mnou prišiel pán Aladár Kováč a dal mi kazetu s nahrávkou spevu nejakého dievčatka. Naliehal na mňa, aby som si ju vypočul. Raz v noci som si ju teda doma pustil a pochopil som, že ide o naozaj výnimočný talent. Mala hlas ako mladá Marika Gombitová. Napísal som text ku skladbe Detská diskotéka, ktorú naspievala spoločne s Ivanom Krajíčkom a v roku 1981 zaznela aj v programe Vtipnejší vyhráva a potom sme jej spolu s hudobným skladateľom Petrom Hanzelym urobili aj  druhú pesničku, ktorá sa volala Cesta do rozprávky,“ spomína textár Peter Guldan.

Rovnako ako pesnička Vtedy sú Vianoce sa nachádza na albume Keby som bola princezná Arabela, ktorý Darinke Rolincovej vyšiel vo vydavateľstve OPUS v roku 1983. Melódiu tohto vianočného hitu zložil Peter Hanzely, ktorý sa akurát vrátil domov z pohrebu svojho dedka, takže bol dosť rozcítený, ale sadol si za klavír, aby zhudobnil štyri Guldanove texty. „Motív pesničky Vtedy sú Vianoce prišiel ku mne akoby priamo z nebies. Úplne spontánne to vzniklo. Spomínam si, že pesničku sme s Darinkou nacvičovali pri pianíne ešte v mojom bývalom petržalskom byte a pri tej príležitosti som pochopil, že ona je intonačný skvost. Zaspievala to jedinečne a neprekonateľne. Myslím, že chceli mať na jej LP platni aj niečo s vianočnou tematikou, aby sa to mohlo hrať pred sviatkami v rozhlase.“

V roku 2012 zaznela skladba aj v programe Legendy popu na RTVS v rámci špeciálneho vianočného vydania v podaní Márie Čírovej:

Pesničku pred dvoma rokmi prespievali aj hviezdy televíznych programov Markízy – speváci, herci a moderátori ako napríklad Nela Pocisková, Maroš Kramár, Monika Hilmerová, Peter Sklár, Marta Sládečková, Milo Kráľ, Mary Havranová, Marek Majeský, Kveta Horváthová, Adela Banášová, Martin Mňahončák, Dodo Kuriľák, Helena Krajčiová, Dominika Žiaranová, Barbora Švidraňová, Zuzana Šebová a vznikla z nej celkom pekná nová verzia, ktorá sa aj textárovi Petrovi Guldanovi páči. „Škoda však, že ten originál nie je častejšie počuť z rádií,“ smutne dodal. Peter Hanzely, ktorý žije v dedinke kúsok od Bratislavy ju ešte zatiaľ nepočul...

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?