VIDEO: Adventný kalendár – deň č. 16: Vianočná spolupráca Michala Chrenka a slovenských superstaristov

8.12.2017

Zdroj: archív M.CH.

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostávajú necelé tri týždne a my sme sa rozhodli skrátiť vám čas čakania najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Dnes sa nám predstaví so svojou vianočnou tvorbou finalista tretej série šou Slovensko hľadá SuperStar Michal Chrenko.

Michal Chrenko bol vo finále tretej série šou Slovensko hľadá SuperStar spoločne s Vierkou Berkyovou, Dominikou Mirgovou, Martinom Konrádom, Ivanou Kováčovou, Tomášom Krakom, Natáliou Hatalovou, Marcelom Berkym, Alexandrou Zelezníkovou a Robom Šimkom. 

Michal Chrenko má na svojom konte dueto Horúce Vianoce s Dominikou Mirgovou z roku 2008, ktoré vzniklo v čase, keď dvojica, ktorá sa zoznámila rok predtým v súťaži Slovensko hľadá SuperStar, tvorila pár aj v súkromí.

K pesničke neexistuje videoklip - len zvuková stopa. Takže si ju môžete aspoň vypočuť:

„Áno, vtedy sme spolu chodili a keďže sa blížili Vianoce, tak ma Dominika požiadala či by som jej nezložil nejakú vianočnú pieseň. Melódiu som jej skomponoval na klavíri, neskôr ju dal aj otextovať a keď som Domči spieval tie jednotlivé pasáže, tak jej zrazu napadlo, že či by sme to nemohli nahrať spoločne ako dueto. A tak sa napokon aj stalo,“ povedal pre Bratislavské noviny Michal Chrenko, ktorý zostal aj desať rokov po skončení SuperStar verný hudbe. Stále piesne nielen skladá či aranžuje, ale je aj štúdiovým hudobníkom. Pesničku Horúce Vianoce vydalo vydavateľstvo Street production a bola v roku 2008 nasadená aj do rádií, ale svojich poslucháčov si našlo najmä na Youtube. Doteraz si pesničku prehralo takmer 850-tisíc ľudí. „Dodnes si ju aj ja rád vypočujem, veď je to jedna z mojich najúspešnejším pesničiek,“ priznáva Michal Chrenko.

Jeho skladba sa v roku 2015 dočkala aj slovenskej cover verzie, o ktorú sa postarala moderátorská dvojica Martina Comisso a Lukáš Pinček:

Chrenko pred tromi rokmi zložil ďalší vianočný song. Volá sa Hviezda na cestu svieť. Text napísali Miroslav Jurika a Marián Brezáni a naspievala ju trojica bývalých finalistov SuperStar – okrem Michala Chrenka ešte jeho kolega Ropko Šimko ako aj finalista československej SuperStar z roku 2011 Martin Harich. Skladba vznikla v štúdiu Randal Group, ktoré vlastní gitarista Jimi Cimbala a v decembri roku 2014 k nej bol nakrútený aj videoklip. „Táto melódia mi prišla na um, keď som bol akurát v práci, ale našťastie som mohol v tej chvíli všetko nechať a nahrať si ju. Naspievali sme ju ako symbolickí traja králi, ktorým má hviezda svietiť na cestu,“ vysvetlil nám Michal Chrenko. 

Pieseň Hviezda na cestu svieť (Michal Chrenko, Martin Harich a Robo Šimko):

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

 (ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?