VIDEO: Adventný kalendár – deň č. 17: Sima Martausová a jej vianočné pesničky

7.12.2017

Zdroj: Alex Rymsinová

Páčil sa vám článok?

Do najkrajších sviatkov roka zostávajú necelé tri týždne a my sme sa rozhodli skrátiť vám čas čakania najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň zverejníme aspoň jeden videoklip a dnes ich bude aj viac, lebo sa pozrieme na vianočne ladené pesničky Simy Martausovej.

Ešte ako pomerne neznáma tvár – v čase, keď študovala na Akadémii umení v Banskej Bystrici, teda presnejšie v roku 2011 zložila pesničku Vianočná utópia. Neskôr k nemu spolu s kamarátmi nakrútila aj improvizovaný videoklip stojac v nákupnom vozíku na parkovisku pred Tescom v Považskej Bystrici.

Čo ju k tomu inšpirovalo?  „Pieseň Vianočná utópia vznikla už dávnejšie. Chcela som si len tak jemne urobiť srandu z toho, ako sú už v októbri v nákupných centrách vianočné výzdoby. V závere piesne spievam však to, že podstatu Vianoc (ktorou je pre mňa to, že sa narodil Ježiško) svet nezmení - takže podľa mňa je to celkom pozitívna pieseň,“ povedala pre Bratislavské noviny Sima Martausová.

O tri roky neskôr do jej portfólia pribudla aj skladba s názvom Vianočné šalalí, ktorá je o časoch adventu a o radosti z toho, že prichádzajú Vianoce. Aj ju odpromovala pomerne netradične - kráčajúc s gitarou na krku po Hlavnej ulici v Košiciach. „Áno :-). Ani neviem ako mi to napadlo takto natočiť, ale v danej chvíli mi išlo skôr o to, aby som sa pri tom zabavila a možno nejak aj potešila fanúšikov.“

Spieva tieto vianočné pesničky aj na koncertoch? „Tieto skladby hrávam, ale len počas adventného obdobia. Tento rok som tiež zložila vianočnú pieseň, ktorá zatiaľ zverejnená nie je, ale možno ju zahráme na nejakých koncertoch, ktoré teraz máme s mojou kapelou a s Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu,“ vysvetľuje Sima, ktorá sa vlani spolu s viacerými inými prevažne mladými slovenskými spevákmi zúčastnila nahrávania piesne Najkrajšie Vianoce od IMT Smile. Aj k tejto piesni vznikol klip, ktorý si však ukážeme o niekoľko dní neskôr, keď sa budeme venovať špeciálne tvorbe skupiny bratov Ivana a Mira Táslerovcov. Pozerá si speváčka niekedy na internete videá, ktoré nakrútila? „Čo sa týka piesne Najkrajšie Vianoce od IMT Smile, tak si najradšej pustím pôvodnú verziu od samotných IMT Smile, lebo tú podľa mňa neprekoná nič. Niekedy si pozriem na youtube aj nejaké svoje vystúpenie, ale musím sa priznať, že nie veľmi často.“

Aj pesnička Pod imelom je aktuálna skôr v čase adventu:

Neuvažuje Sima Martausová o tom, že by jedného dňa vydala album iba s vianočnými pesničkami? „Toto mi ešte nenapadlo, ale nie je to zlá myšlienka, keďže vianočných piesní mám už dokopy asi päť. Ďakujem za nápad!,“ dodala.

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: A.R.)

Páčil sa vám článok?