VIDEO: Adventný kalendár – deň č. 20 – INEKAFE a ich neo-punkové Vianoce

4.12.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostávajú necelé tri týždne. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Medzi ne by sa dala zaradiť aspoň podľa svojho názvu aj skladba Vianoce od slovenskej neo-punkovej formácie INEKAFE.

Nachádza sa ako v poradí trinásta pesnička na albume s názvom Čumil, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Universal Music v roku 1999. Skupina vznikla o tri roky skôr a medzi zakladajúcich členov patrili Vratko Rohoň, Mário Chromý (bicie) a Rišo Barger (basa). Neskôr si za bicie sadol Dodo Praženec a basy sa chopil Mário „Wayo“ Praženec. So spevom Vratkovi pomáhal Cibi. Ten spieval sólo napríklad v singli 090X. Po jeho odchode sa skupina stala Objavom roka v ankete Slávik a jej skladby získavali nesmiernu popularitu. Napríklad Čumil kritizoval nízku úroveň televízneho vysielania, Svätý pokoj je protest songom predstaviteľov mladej generácie, ktorých starší kritizujú a nedovolia im, aby aspoň na chvíľu vypli a boli sami a skladba Vianoce má mierne sarkastický podtón. „Skladbu som zložil ako protipól všetkých akože oslavných piesní o Vianociach, pretože šťastné, veselé a pokojné Vianoce sú v podstate iba mýtus. Skutočnou realitou je zhon, zápchy, komerčný biznis, reklamy či stres za darčekmi. A práve o tom naša skladba Vianoce je," povedal pre Bratislavské noviny Vratko Rohoň. Všetky tie negatívne sprievodné znaky, ktorý v texte piesne opisuje, sa za posledných 18 rokov veľmi nezmenili a stále sú charakteristické pre toto adventné obdobie. Takmer všetky pesničky INEKAFE boli a sú práve dielom speváka, textára, autora hudby a lídra tejto skupiny Vratka Rohoňa, ktorý v pesničke Vianoce spieva aj o tom, že snobi lietajú cez sviatky niekam na Bermudy. A dnes spevák pracuje ako pilot dopravného lietadla, takže tam možno niektorých paradoxne aj prepravuje... 

K pesničke Vianoce nakrútili členovia kapely INEKAFE vo Vysokých Tatrách aj pomerne jednoduchý videoklip, ktorý sa odohráva v zimnom prostredí v okolí Štrbského Plesa. Jeho autorom je spevák Slobodnej Európy Miloslav Whisky Láber, pred ktorého kamerou sa chlapci poriadne vybláznili. Nechýbala jazda na snežných skútroch, guľovačka, ale v úvode ani jeden dosť nechutný pľuvanec rovno do objektívu, ktorý v závere klipu opäť zmizne v ústach jeho autora. „Sviatky radosti a pokoja. Nechápem, čo si celá nesvoja. Veď sú tu: Vianoce, Vianoce, ako vlani, tak aj dnes, aj nabudúce. Teba dneska a mňa možno zajtra chytí infarkt. Šťastné a veselé,“ spieva sa v refréne tejto piesne, ktorú si na Youtube do dnešného dňa pozrelo vyše 950-tisíc ľudí.

A vy sa k nim môžete pridať:

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: FB a video: youtube)

Páčil sa vám článok?