VIDEO - Adventný kalendár - deň č. 23 - Nádej Vianoc od Rastislava Dubovského a Daniela Heviera

1.12.2017

Zdroj: Youtube

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostáva už len necelý mesiac. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň uverejníme jeden videoklip a zopár zaujímavostí o pesničke. Dnes si predstavíme Nádej Vianoc, ktorá spojila 20 slovenských spevákov.

„Už dlhší čas som mal v hlave, že by som rád urobil nejakú vianočnú skladbu. Oslovil som textára Daniela Heviera a jeho tento nápad oslovil a tak sme sa rozhodli dať dokopy pesničku, ktorá spája spevákov rôznych hudobných žánrov - džezových, rockových, popových, operných a dokonca aj rapera. S produkciou mi pomáhala moja manželka, pretože vôbec nebolo ľahké zohnať a dostať na jedno miesto v krátkom čase toľko interpretov," spomína autor hudby Rastislav Dubovský, ktorého pozvania na spoluprácu pred dvoma rokmi napokon prijali také hviezdy ako je Peter Lipa, Hanka Gregušová, Jana Kocianová, operný spevák Pavol Remenár, jeho kolegyňa Patrícia Janečková, ale aj Zuzana Smatanová, Robo Papp či raper Suvereno alebo spievajúci herec Kamil Mikulčík.

Zdroj: Youtube

​Autori skladby - textár Daniel Hevier a hudobný skladateľ Rastislav Dubovský.

„Mám rád prirodzené zvuky, teda živé nástroje a preto som bol veľmi rád, že nosnú - hymnickú melódiu nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a potom sa k nám pridal ešte aj detský a dievčenský spevácky zbor rozhlasu, ktorý do toho vložil radosť z blížiacich sa sviatkov. Záverečný part zaspieval vtedy ešte malý Miško Káľavský, ktorý tomu zasa dodal určitú vianočnú symboliku - príchod nevinného dieťaťa na svet."

Súbežne s nahrávaním pesničky vznikal aj videoklip, ktorý sa odohráva prevažne v rozhlase a práve v nahrávacom štúdiu, ktoré bolo vyzdobené len malými svetielkami. „Ten klip vznikal doslova na kolene, ale museli sme ho spraviť, lebo sme vedeli, že mládež dnes počúva pesničky hlavne prostredníctvom videí na internete." Za dva roky si ho pustilo vyše pol milióna ľudí a reakcie na pesničku sú výsostne pozitívne. Ľuďom je ľúto akurát to, že pesničku zatiaľ nezačali vo veľkom hrať rádiá. „Vlani ju však Slovenská filharmónia zaradila do repertoáru svojho vianočného koncertu a zaznela s jeho sólistami ako predposledná skladba hneď pred Tichou nocou, čo ma ako autora skutočne potešilo," dodáva Rasťo Dubovský.

Radosť mu urobili aj deti zo Základnej umeleckej školy v Giraltovciach, ktoré skladbu Nádej Vianoc takisto naštudovali a odohrali naživo s orchestrom aj zborom v rámci svojho vianočného vystúpenia, ktoré sa uskutočnilo 22. decembra 2016. Pozrite sa ako to zvládli:

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto a video: youtube)

Páčil sa vám článok?