VIDEO - Adventný kalendár, deň č.24 - Tublatanka a Poďme bratia do Betléma slovami Maťa Ďurindu

30.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostáva už len necelý mesiac. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň uverejníme jeden videoklip a zopár zaujímavostí o pesničke. Dnes si líder skupiny Tublatanka Maťo Ďurinda zaspomína na okolnosti vzniku rockovej koledy Poďme bratia do Betléma.

Pesnička Poďme bratia do Betléma je známou ľudovou koledou, ktorej dala skupina Tublatanka v roku 1985 úplne inú - rockovejšiu podobu. „Túto koledu som si v detstve veľmi obľúbil. Nachádzala sa na LP-platni vianočných pesničiek ľudovej speváčky Dariny Laščiakovej. Keď som sa ju rozhodol prespievať, tak som dal do aranžmánu shufflový rytmus a všelijaké gitarové vyhrávky. Neskôr do nej v nahrávacom štúdiu OPUS-u pribudol ešte aj džavot detí, vďaka čomu celá pieseň nadobudla veselú atmosféru. Hrávali sme ju na koncertoch, kde nás počul Milan Vašica a ten nás presvedčil, aby sme ju vydali aspoň na malej platni. Na jej druhej strane bol singel Pásli ovce valasi, ktorý naspieval Pavol Horváth a mala úplne iné tempo o náladu. Spomínam si ešte, že platňa sa predávala za 12 Kčs a nebola na obale fotografia, ale sme tam boli len nakreslení," vraví spevák a dlhoročný líder kapely Maťo Ďurinda.

Zdroj: abn

​Kreslení členovia Tublatanky ako traja králi... 

Približne v roku 1993 vyšiel album Tublatanky s názvom Poďme bratia do Betlehéma, ktorý bol už na CD a obsahoval až 16 vianočných piesní a prerobených kolied. 

O rok neskôr spievali pesničku v televíznom programe Snívajte s nami a dopadlo to takto úsmevne:

„Možno vás prekvapí, ale najnovšiu vianočnú pesničku som spolu so svojou manželkou Mirkou dokončil len pred niekoľkými dňami a dali sme jej názov Duch Vianoc má inú tvár. Melodicky ide o rýchlu vec a textovo sa zaoberá tým, že aj keď sa spôsob trávenia sviatkov postupne mení a niektorí odchádzajú cez Vianoce za teplom do ďalekej cudziny, tak tá radosť z určitých vecí by mala byť stále tá istá. Skladba má aj mierové posolstvo, lebo všetci vieme, že mnohé deti v Sýrii, Iraku, na Ukrajine či viacerých miestach v Afrike pokoj cez Vianoce mať nebudú, keďže v ich krajinách stále zúri vojna," dodal Ďurinda.

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?