VIDEO: Adventný kalendár, deň č. 25 – Zima na saniach (Michal Dočolomanský a detský spevácky zbor Slniečko)

29.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostáva už len necelý mesiac. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň uverejníme jeden videoklip a zopár zaujímavostí o pesničke.

„Biela zima s nami letí na saniach. My z tej rýchlej jazdy nemávame strach,“ kto by nepoznal slová refrénu pesničky Zima na saniach, ktorú nahrávali v roku 1979 v bratislavskom štúdiu Československého rozhlasu pod vedením dirigenta Vladimíra Valoviča a jeho vtedajšej formácie V.V.Systém. Ako si na túto pieseň spomína známy hudobník? „No už len ťažko, pretože som za tie dlhé roky svojej kariéry nahral stovky, ak nie tisíce rôznych skladieb. Ale nazdávam sa, že na túto konkrétnu spoluprácu s Michalom Dočolomanským si ešte pamätám. Mal som taký menší orchester, ktorý sa volal V.V. Systém. Bola v ňom zastúpená kompletná rytmika a dychová sekcia. Najskôr sme nahrávali s Mišom jeho pasáže a potom prišiel do štúdia detský spevácky zbor Slniečko, ktorého členovia zase zaspievali a nahrali svoje party,“ povedal pre Bratislavské noviny Vlado Valovič.

Po dlhom čase, teda konkrétne v roku 2015 sa skladba dočkala aj novšej verzie, o ktorú sa postaral „detský kráľ“ Miro Jaroš. „Oslovili ma z nadácie Kvapka nádeje, aby som pre nich do televízneho programu nahral Zimu na saniach. Keď som ju robil v štúdiu, úplne ma tá jej nálada dostala a neskôr som napísal ďalšie, už vlastné vianočne či zimne ladené pesničky,“ vysvetľuje Miro, ktorý bol príjemne prekvapený z toho, ako dobre mu táto pesnička sadla.

„S čím som nerátal, bolo to, že naživo so vždy verše medzi sebou poprehadzujem a nikdy si neviem zapamätať ako po sebe idú. Pri tejto pesničke používam pri koncertoch ťahák. Zrejme si ho vezmem aj na naše vianočné turné, ktoré začína v decembri,“ dodal. Michala Dočolomanského si celé generácie detí budú pamätať nielen vďaka originálnej interpretácii skladby Zima na saniach, ale aj ako sprievodný hlas z poľského seriálu večerníčkov o dnes už legendárnemu Mackovi Uškovi.

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: FB M.J,, video: youtube)

Páčil sa vám článok?