VIDEO: Adventný kalendár, deň č. 26 - skupina ELÁN a Vianoce Joža Ráža a Juraja Buriana

28.11.2017

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostáva už len necelý mesiac. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň uverejníme jeden videoklip a zopár zaujímavostí o pesničke.

Autormi skladby Vianoce sú Jožo Ráž (text) a Juraj Burian (hudba). Nachádzala sa ako bonus na dvojcédečku Odpojený ELÁN Unplugged, ktorý vyšiel 4. decembra 1998 vo vydavateľstve BMG Ariola ČR/SR spoločne s pesničkou Kráľ Dávid od Joža Urbana (text) a Ľubo Horňák (hudba). Išlo len o doplnenie live albumu alebo mala táto skladba nejakú zaujímavú minulosť? „Vianoce mal pôvodne napísať iný textár, ale ten text som odmietol. Nepáčil sa mi. Keď prišiel ten deň, kedy už bolo treba nahrávať, tak som si sadol a spravil som text. A celkom dobre trafil – Lewinska bude vždy...“ povedal v jednom z rozhovorov spevák Jožo Ráž. Bratislavské noviny sa skontaktovali aj s autorom hudby Jurajom Burianom, ktorý si na okolnosti vzniku tejto vianočnej skladby spomína takto: „Áno bolo to v období, keď sme boli po turné s názvom Odpojený, teda Unplugged, ktoré som tak trochu zastrešoval aj producentsky. Pripravoval sa z neho album a Jožo sa ma pýtal či nemám nejakú skladbu, ktorú by sme mohli nahrať ako bonus. Mal som jednu pesničku a bol k nej aj text, ale vôbec nemal súvislosť s Vianocami. Keď tú melódiu chalani z Elánu počúvali, tak vraveli, že z nej ide akási cinkavá, teda vianočná nálada. Jožo na druhý deň ráno doniesol text, ktorý začínal slovami: Tak zas vyšiel Nový Čas... A sú v ňom spomínané aj rôzne iné informácie súvisiace s vtedajšou dobou, ktorá sa za tých posledných 20 rokov ani veľmi nezmenila. Teda napríklad Arabi stále chystajú šach a tmách zas víťazí strach. Je to teda dosť nadčasové.“

Refrén pesničky je však našťastie relatívne optimistický a azda aj preto je skladba Vianoce vysoko hodnotená poslucháčmi, pre ktorých je prioritne určená. Aké dojmy z nej má dnes pri jej počúvaní samotný autor Juraj Burian? „Nepočúvam veci, ktoré som zložil. A ani rádio už nezapínam tak často ako kedysi. Napríklad v aute mám naladené stanicu Devín a tam by Vianoce od Elánu určite nezahrali,“ so smiechom dodáva známy bratislavský gitarista.

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie