VIDEO: Adventný kalendár č. 28 – Skupina VIDIEK a Vianoce´97

26.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Ani sme sa nenazdali a do najkrajších sviatkov roka zostáva už len necelý mesiac. Rozhodli sme sa, že vám čas čakania spríjemníme najpopulárnejšími slovenskými vianočnými skladbami. Každý deň uverejníme minimálne jeden videoklip s touto pesničkou a zopár zaujímavostí o okolnostiach jej vzniku.

Ako už samotný názov napovedá, tak skupina Vidiek skladbu Vianoce nahrala v roku 1997. Ako si na toto obdobie spomína spevák Janko Kuric? „Pamätám si, že sme tejto pesničke od začiatku verili. Zložil ju náš gitarista Richard Jajcay a do tej úvodnej melódie bola použitá časť Novosvetskej symfónie od Antonína Dvořáka. Myslím, že málokedy sa vážna hudba tak hodí do populárnej pesničky, ako sa to stalo v tomto prípade.“

Živá verzia:

Janko Kuric nám prezradil, že pesnička bola nahratá, respektíve existuje vo viacerých verziách: „Jednu sme nahrávali so symfonickým orchestrom a pri ďalšej nás na harmonike sprevádzal Erich Boboš Procházka. Ani sa mi nechce veriť, že už je to 20 rokov. Vo vianočnom čase ju občas z rádia počujem, keď idem niekam autom, ale prezradím vám, že viac ju naživo hráme v letnom období než v zime,“ dodal spevák z Vidieka. 

Ďalšie slovenské vianočné pesničky z nášho adventného kalendára nájdete TU.

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?