FOTO a VIDEO: Toto je teraz jediný vchod do Istropolisu - počas MS museli obmedziť jeho prevádzku!

13.5.2019

Zdroj: FB M.V.

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s hokejovou Fanzónou, ktorá je situovaná pred bratislavským Istropolisom, sa verejnosti výrazne skomplikoval vstup do tohto kultúrneho zariadenia, kde bývajú rôzne akcie, koncerty a divadelné predstavenia. Jeden z poslancov MČ Nové Mesto na sociálnej sieti zverejnil fotografiu momentálne jediné vchodu do Istropolisu, ktorá vzbudzuje dôvodné obavy o bezpečnosť prípadných návštevníkov...

"Touto vychytávkou sa nám poslancom organizátori nepochválili. Toto predsa nemôže spĺňať žiadny bezpečnostný predpis, keď len veľká sála Istropolisu pojme 1280 ľudí. V prípade požiaru budú utekať tadiaľto? Dôchodcovia? Rodičia s kočíkmi? Invalidi???," napísal k fotografii poslanec novomestského zastupiteľstva Martin Vlačiky. "Keď sme ako miestni poslanci schvaľovali trhový poriadok pre fanzónu, tak toto tam nikde spomenuté nebolo, ani to ohyzdné oplotenie popri Vajnorskej. Určite by som za to nebol hlasoval a žiadal by som zmenu, ak by som to bol tušil." 

Dva metre vysoké oplotenie vyrástlo deň pred začiatkom svetového šampionátu v okolí všetkých vchodov, respektíve východov z podchodu na Trnavskom mýte aj na miestach, kde doteraz ako prirodzená zábrana slúžilo klasické zábradlie. Aj keď na viacerých miestach sú ploty vyzdobené reklamnými banermi na hokejové MS, tak celkovo to naozaj nepôsobí príliš esteticky. Organizátori sa asi riadili heslom: bezpečnosť predovšetkým a chcú fanúšikom, ktorí sú často aj pod vplyvom alkoholu zabrániť, aby zábradlia preliezali a krátili si cestu do Fanzóny cez rušné cestné komunikácie ústiace do Trnavského mýta - teda Vajnorskú, Šancovu, Trnavskú a Krížnu ulicu.     

Mestská časť Nové Mesto dnes zverejnila stanovisko organizátorov MS v hokeji, ktorí zriadili a majú na starosti predmetnú Fanzónu. Evidentne reagovali na pripomienky a obavy poslancov, ktoré títo prezentovali aj na sociálnej sieti: "Počas prevádzky Fanzóny pri príležitosti konania šampionátu MS v hokeji 2019, bude Domu odborov Istropolis prevádzkovaný v obmedzenom režime. V prevádzke nebude veľká sála ani foyer, kde sa nebudú konať žiadne podujatia. Divadlo Teatro Wüstenrot bude prevádzkované v obmedzenom režime. Ostatné priestory Domu odborov, vrátane administratívnej budovy budú prevádzkované v normálnom prevádzkovom režime. Pre vstup do priestorov Istropolisu organizátori Fanzóny zabezpečili prístupový osvetlený a prekrytý tunel, ku ktorému vedie navigácia."

Zdroj: Marián Dekan

"Všetky opatrenia sú schválené bezpečnostnou komisiou, zloženou zo zástupcov zodpovedajúcich bezpečnostných zložiek. V prípade evakuácie je vypracovaný projekt, ktorý nie je riešený prístupovými schodíkmi pri administratívnej budove Istropolisu. Oplotenie s bannermi okolo Trnavského mýta bolo inštalované na pokyn poriadkovej polície z bezpečnostných dôvodov, aby zabránilo fanúšikom nekontrolovaný prechod po povrchu križovatky Trnavské mýto," vysvetlili organizátori.

V laickej reči to znamená, že pokiaľ by došlo počas kultúrneho podujatia k nejakej nečakanej situácii, napríklad k požiarnemu poplachu, tak ľudia budú evakuovaní zadným vchodom do Istropolisu, ktorý ústi na Kukučínovu ulicu, prípadne sa otvorí aj samotná fanzóna.  

(ars)

Páčil sa vám článok?